Омбудсман+. Перша хвиля. Блог Дмитра Посипанка

185890

31 травня 2016 року в прес-центрі УНІАНу відбулась презентація піврічного проекту «Платформа «Омбудсман+».

31 травня 2016 року в прес-центрі УНІАНу відбулась презентація піврічного проекту «Платформа «Омбудсман+».

За підсумками цього проекту були напрацьовані не лише рекомендації щодо покращення доступу до публічної інформації для місцевих органів влади, але й складені рейтинги, де Львівська обласна рада стала четвертою серед усіх обласних рад, Львівська облдержадміністрація – 14-ою серед усіх адміністрацій, а «найвідкритіша» Львівська міська рада – аж 16-ою серед 19-ти обласних центрів, які потрапили до моніторингу.

Гірше за Львів, доступ до публічної інформації забезпечується лише у Дніпропетровську, Миколаєві і Харкові.

Щоб мене не звинуватили у суб’єктивізмі, то своїми чотирма блогами про чотири хвилі моніторингу, які я проводив на Львівщині, спробую обґрунтувати такі невеселі для львівських органів влади результати.

Перший блог буде про першу хвилю моніторингу, метою якої було виявлення проблем, з якими стикаються запитувачі інформації, намагаючись отримати публічну інформацію безпосередньо в приміщенні розпорядника.

Про Львівську обласну раду та облдержадміністрацію писати багато не буду. На момент проведення цієї хвилі моніторингу (жовтень 2015 року), в цих органах влади був добре організований процес забезпечення доступу до публічної інформації. Майже усе відповідало вимогам Закону «Про доступ до публічної інформації» і проблем із особистим поданням запиту на інформацію та одержанням на нього відповіді не виникало. Після впровадження нових структур панами Синюткою і Ганущиним у підпорядкованих їм установам, ситуація значно погіршилась, але про це в наступних блогах.

Особливої уваги заслуговує Львівська міська рада. Тут процес забезпечення доступу до публічної інформації організований просто «геніально». Відповідальним за цей процес в нашому місті є центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). І для того, щоб подати особисто запит на інформацію і отримати відмітку про подання такого запиту, потрібно вистоятись у загальній черзі зі всіма скаржниками, незадоволеними та не надто адекватними мешканцями міста.

Особисто в мене це зайняло більше години часу! Після цього жіночка, яка приймала в мене цей запит, довго намагалася мені пояснити наскільки в них гарно організований процес прийому таких запитів електронною поштою і що я мушу спробувати таким сервісом скористатись. А ще вона мені розповіла, що до них краще не ходити подавати якісь документи на реєстрацію, бо завжди дуже багато людей, краще це робити наприклад на Сихові, бо туди люди взагалі не ходять.

У своєму запиті я намагався довідатися у підлеглих Садового, де у них створене спеціальне робоче місце для роботи запитувачів з документами чи їх копіями і як можна ним скористатись. Визначення такого спеціального місця передбачене пп. 4 п. 1 ст. 14 Закону «Про доступ до публічної інформації», який, нагадаю, діє в Україні уже упродовж п’яти років. Але, як виявилось, Андрій Іванович і його молода команда не спромоглись за цих 5 років бодай поставити десь недалеко від розетки звичайний стіл і назвати його спеціальним робочим місцем для роботи запитувачів з документами чи їх копіями, проте вони примудрились витратити купу грошей на пластикові картки львів’янина та віртуальні кабінети мешканців.

Електронні послуги від органів влади – це звичайно потрібна і необхідна річ, але від виконання законів і задоволення прав громадян, які не надто вміють і можуть користуватись електронними послугами, Львівську міську раду ніхто не звільняв.

Львів, звичайно, відкритий для світу! Але там біля слова «відкритий» є маленька виноска, написана дуже дрібним шрифтом: «із карткою львів’янина або через віртуальний кабінет мешканця».

Далі буде…

Дмитро ПОСИПАНКО, спеціально для Дивись.info

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: