Людмила Калабуха: Будь-який малий бізнес має хороші шанси на успіх у Львові

Нестабільний для економіки час, який нині переживає Україна, найвідчутніше позначився перш за все на бізнесі. Одні компанії змушені були закритися чи зменшити своє виробництво, інші ж навпаки закріпилися на ринку. У чому секрет успіху власної справи, як її розвивати в умовах економічного «занепаду» та чи існує гендерна нерівність між діловими і заможними, ми розпитали у сертифікованого бізнес-тренера, автора двох профільних книг, підприємця Людмили Калабухи.

13321024_1711368052450890_1552615479_o

— З чого власне розпочинається будь-яка бізнес-справа: ідеї чи стартового капіталу?

— Однозначно, це ідея. Та будь-яка справа, щоб бути успішною, починається з ретельної підготовки. Ось ви визначилися з ідеєю: ви хочете надавати певні послуги, налагодити виробництво, створити мобільний додаток або нову комп’ютерну гру, а може ви митець і пишете чудові картини або музику?

Треба сісти і уважно проаналізувати 2 речі - визначити, кому може цікавий наш продукт і чи є в цих людей гроші за це заплатити. Тобто ретельно опрацьовуємо портрет своєї цільової аудиторії та визначаємо нішу, в якій будемо працювати. Наприклад, ви завзятий мандрівник-автостопник і у вас є величезний досвід, як безкоштовно мандрувати світом. Так, ваш продукт надзвичайно цікавий певним людям, ваша ніша зрозуміла, але ж хто такі автостопники? Це люди, орієнтовані на те, щоб ніколи ні за що не платити. Вони не будуть купляти ваші послуги. Грошей в цій ніші ви не заробите.

Існує думка, що всі грошові ніші вже давно зайняті і треба придумати щось таке, ну таке, щоб ніхто такого до сих пір не придумав, інакше успіху не досягнути. А це може не кожний. Не бійтеся йти в ніші, де є велика конкуренція. Це означає, що там є гроші. А ринок завжди прийме і витримає ще одного гравця, головне, щоб ваша ідея була оригінальною, добре опрацьованою, з чітко визначеною нішею та цільовою аудиторію.

Я знаю багато прикладів, коли стартовий капітал спускався на вітер, тому що не було хорошої, добре перевіреною ідеї для початку бізнесу. Часи емоційно-стихійних рішень минули, зараз успішний той, хто хоче і вміє аналізувати і прораховувати свої кроки наперед.

— Наша  країна нині перебуває у нестабільному економічному стані. Яка ймовірність того, що бізнес, розпочатий у час війни, може стати прибутковим та зайняти високу нішу на ринку?

— Я часто зустрічаюся із думкою підприємців, що зараз треба згорнути виробництво, не підвищувати рівень професіоналізму персоналу, не давати рекламу, бо це ж витратно, а почекати, поки ситуація стабілізується і вже тоді робити певні кроки для подальшого розвитку своєї справи. І це говорять люди вже з існуючими бізнесами!

Це велика помилка. Саме зараз треба докладати максимальних зусиль, щоб втриматися на плаву. Тому що ті, хто зараз перечікують, як раз і випадають з ринку, який попре всі випробування нашої економіки, є. Повернутися на нього через деякий час та ще на ті самі позиції, буде практично неможливо.

Що це дає стартаперам? Як раз вони і можуть, і я на багатьох прикладах бачу, що і успішно займають ніші тих недалекоглядних підприємців, які згротають свою активність і звільняють місце під сонцем для сміливих і економічно обізнаних людей!

Наскільки Львів є продуктивним у плані стартапів?

— За останнє десятиліття у Львові народилися десятки успішних компаній, що починались із стартапу, а сьогодні масштабуються по Україні та закордоном. Можна сміливо стверджувати, що Львів – одне із найсприятливіших міст України для початку власного бізнесу.

Чому так сталося? Бо, історично Львів – це місто малого бізнесу та торгівлі. У нас практично немає середнього та великого бізнесу, а більшість товарів та послуг виробляється малим бізнесом. Також у Львові є ефективні інституції з розвитку малого бізнесу, серед яких варто назвати бізнес-клуб «Клуб Ділових Людей», «ІТ-кластер», Європейська Бізнес Асоціація, ТПП, Львівська Міська Рада, Громадська Школа Бізнесу, ЄБРР, Ротарі клуби тощо. Львів черпає досвід та ідеї з сусідньої Європи, до якої не більше 100 км. У Львові ведуть бізнес не тільки задля прибутку, але й для самовираження, задоволення та соціальної місії. У Львові народжуються ідеї, варті визнання! Це місто натхнення та креативу.

— Ви напевне відслідковуєте події, пов’язані з переведенням бізнесу з окупованих територій на мирні, чи куди гірше - його закриттям.  Що ж робити таким підприємцям надалі? До кого звертатися?

— У Львові регулярно стартують проекти від міжнародних організацій, спрямовані на підтримку малого бізнесу внутрішньо переміщених осіб. Партнером у цих проектах для міжнародних організацій у Львові зазвичай виступає Клуб Ділових Людей, де цим питанням активно займається його Голова Микола Савуляк  та Громадська Школа Бізнесу.

У 2015 році стартувала «перша хвиля» бізнес-інкубатора для переселенців «Новий відлік», що реалізовувався Клубом Ділових Людей за фінансової підтримки МФ «Відродження». У 8-ми місячному проекті взяло участь 65 підприємців з Донбасу та Криму. Зараз з квітня 2016 запущено «другу хвилю» даного проекту, де беруть участь 63 особи, а проект триватиме до грудня 2016 року.

З осені 2015 року і до березня 2016 року також тривав проект для розвитку підприємництва серед переселенців від Міжнародної Організації Міграції, партнером якої знову ж таки виступав Клуб Ділових Людей.

В результаті проекту навчання з підприємництва пройшло більш як 250 осіб, а 164 учасники отримали гранти на закупівлю основних фондів на суму більш як 3,5 млн. грн.

Адміністрація Клубу стверджує, що уже в червні-липні 2016 року є велика ймовірність того, що Міжнародна Організація Міграції запустить повторні «хвилі» проекту для переселенців.

— Якщо ж взяти до уваги Львівщину, то яку справу буде найлегше зреалізувати у нашому регіоні? Чого місту й області нині найбільше бракує у сфері послуг та пропозицій?

— Найбільш перспективними проектами для реалізації на Львівщині є агробізнес, адже ринок залюбки споживає будь-яку якісну агропродукцію. Цікавими є виробничі проекти, адже поруч Європа, яка відкрила двері для експорту з України.

Львів має великий туристичний потік, тому будь-які проекти, пов’язані з туристами, є перспективними.

Львів – це також ІТ столиця України, робота у цій сфері набуває все більшої затребуваності.

І взагалі, будь-який малий бізнес має хороші шанси на успіх у Львові, адже це місто креативних людей, унікальних ідей, кохання і натхнення!

Саме такої думки я та мої колеги-підприємці про потенціал та тенденції розвитку Львівщини на наступні роки.

— Нині у світі спостерігається тенденція, коли керівниками чи власниками великих корпорацій або підприємств стають жінки. Поняття «гендерної нерівності» у бізнесі присутнє? Якщо так, то у чому це проявляється?

— Так, я зустрічалася з думкою, що жінкам набагато складніше бути успішними в бізнесовому чоловічому світі. Що їм постійно треба доводити, що вони розумні, ділові, комптенетні і навіть, щоб підтвердити свій авторитет, працювати набагато більше, ніж чоловікам. Особисто я ніколи з гендерною нерівністю щодо себе не зустрічалася, хоча займаюся підприємницькою діяльністю понад 20 років.

Жінка-професіонал своєї справи ніколи не буде ні з ким конкурувати, особливо, з чоловіками і доводити, що вона краща або, як мінімум, не гірша. Вона вже всім все давно довела, а в першу чергу, собі.

Хто б ви не були, чи чоловік, чи жінка, головне – це результати вашої роботи, саме вони свідчать про те, яку користь ви приносите людям і наскільки ваша робота варта тої оплати, яку ви за неї просите. У бізнес-середовищі головний критерій – цей ваш результат, і саме на ньому,  а не на хибних стререотипах, і треба сконценрувати свою увагу і впевнено йти до мети.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: