SOS, бомба сповільненої дії та День жалоби - реакція політиків на Грибовицьку трагедію

13323818_1044255442322622_1196781268685743932_o

Грибовицька трагедія назавжди увійде в історію української держави як подія, що не просто забрала життя кількох невинних людей, а й відкрила суспільству очі на те, хто стоїть на чолі влади і як відстоює інтереси простого народу.

Грибовицька трагедія назавжди увійде в історію української держави як подія, що не просто забрала життя кількох невинних людей, а й відкрила суспільству  очі на те, хто стоїть на чолі влади і як відстоює інтереси простого народу. Однак сміттєзвалище в селі Великі Грибовичі, історія якого тягнеться ще з радянських часів,  - це не просто маленька регіональна проблема, а справжній виклик для усієї держави. Тому ІА «Дивись.Info», що активно стежить за усіма змінами, пов’язаними з полігоном твердих побутових відходів, проаналізувала реакцію на цю жахливу трагедію політиків всеукраїнського рівня.

Одним із перших серед українських політиків на події в селі Великі Грибовичі відреагував лідер Радикальної партії Олег Ляшко. На своїй сторінці у Facebook радикал написав: «SOS

На сміттєзвалищі в селі Грибовичі на Львівщині стався зсув, під 20-метровим шаром сміття опинилися п'ятеро людей. Щойно мені повідомив про це Володимир Парасюк. Він не може нікуди дозвонитися, щоб отримати допомогу. Щойно я переговорив з головою ДСНС Миколою Чечоткіним, який запевнив, що вже знають про цю надзвичайну ситуацію.

Звертаюся до уряду негайно втрутитися для порятунку життя людей».

Про пошуки пожежників й  вину у  Грибовицькій трагедії львівських посадовців написав і уродженець Львівщини, депутат від БПП Тарас Батенко. Народний обранець не розуміє, що чиновникам заважало вирішувати проблему з полігоном твердих побутових відходів, але тепер ,за словами політика, від відповідальності не втекти.

«Сподіваюсь, що ці хлопці, які зараз є під завалами Грибовицького сміттєзвалища - живі. Сподіваюсь вони повернутися додому цілі та неушкодженні. Всім серцем хочу, щоб вони мали шанс вижити. Але бере зло! 4-ро життів. Невже такою ціною львівські чиновники нарешті почнуть ворушитись і працювати на вирішення проблеми Грибовицького сміттєзвалища. Гори сміття та ріки гудронів, які накопичувались поблизу Львова "вибухнули" справжньою катастрофою - спершу пожежею, а тепер ще й поховали під своїми завалами рятувальників. Я не знаю що чи хто, заважав керівництву міста та області Львівщини вирішувати цю проблему впродовж останніх років, але зараз від відповідальності не втечеш. Час відповідати за багаторічне уникнення вирішення екологічної катастрофи.

Час розказати людям чому вони змушені жити поблизу бомби сповільненої дії.»

Наші активісти, під постійним пресом "доброзичливців", продовж багатьох місяців, та що там, років, стукали у всі двері чиновників різного рівня з закликом -"Зверніть увагу! Тут буде лихо! " Однак ніхто з них не був почутим. Від них відмахувались, відписувались бюрократичними папірцями, уникали. Тепер я, як і всі львівяни, хочу знати - хто сьогодні нестиме відповідальність за обвал та похованих під ним рятувальників? Бо наші активісти мають достатньо документів, в яких бюрократи писали, що на сміттєзвалищі все добре.», - зазначив Батенко.

Коли ж стало відомо про перших загиблих, біль втрати з родичами пожежників розділила і ще одна народна обраниця – Оксана Юринець. На своїй сторінці у соціальній мережі львів’янка написала:

У Львові сьогодні - День жалоби. Так несправедливо, що хлопці, які багато разів захищали когось, не змогли захистити себе. Несправедливо, що їхні діти у День захисту дітей залишилися без головного захисту - батьківського.  Дай Боже їм терпіння. Нехай їх та інших дітей України оминають підступні нещастя, горе, біда і війна!».

140505-120107-9876

Не залишилась осторонь сміттєвої катастрофи і депутатка Ганна Гопко, яка прийшла до ВР від «Самопомочі», а потім звинуватила партію у популізмі та авторитаризмі.  Нардеп зазначила, що її проект про  екологічне лихо в Грибовичах ще 16 років тому підкорив міжнародний конкурс, та за вирішення проблеми так ніхто і не взявся.

«16 років тому студенткою не могла й уявити, шо зараз разом з колегами-депутатами писатимемо ці депутатські звернення, пов'язані з трагедією в селі Грибовичі..

Тоді, в 2000 році,як автор сюжету «Трагедія села Грибовичі » ( Lesya Vakulyuk) вперше поіхала закордон до Франціі на нагородження переможців конкурсу телесюжетів  «  Навколишнє середовище та сталий розвиток».
мій сюжет про Грибовицьке сміттєзвалище і його наслідки для здоров'я мешканців села отримав окрему нагороду на міжнародному конкурсі для молодих тележурналістів в Парижі. Як волонтер екологічноі організаціі бачила неодноразові спроби міжнародних організацій вирішити проблему сміття в місті Львові. Але корупція завадила інвесторам реалізувати своі проекти. Проблема твердих побутових відходів актуальна для більшості міст та сіл Украіни. Часто не вирішується через відсутність політичноі волі та корупцію. У ВР зареєстровано понад 10 законопроектів на тему відходів. Пора провести екологічний день Igor Lutsenko», зауважила Гопко.

Упродовж кількох днів народні депутати оприлюднили кілька звернень, у яких вимагають, зокрема, представити усю документацію про фірми, які хотіли рекультивувати сміттєзвалище та назвати суми, виділені для роботи ЛКП «Збиранка».

 

 

Загалом найактивніше реагували політики, які і самі народилися у Львівському регіоні та здавна знають про проблему грибовицького полігону твердих побутових відходів. Проте Садового наводити лад на сміттєзвалищі зголосився і прем’єр-міністр Володимир Гройсман. В інтерв’ю одному зі ЗМІ екс-очільник Вінниці зазначив:

На своєму досвіді, я мав полігон (у Вінниці, - ред.), як у Львові і зміг навести лад. Це питання господарське і його треба було вирішити вже давно. Це питання до міської влади Львова. Це компетенція міської влади. Можу розказати на пальцях, як навести лад на сміттєзвалищах. Якщо треба допомога сім'ям, а міська влада її не виділила, можемо допомогти».

А от міністр екології та природних ресурсів у порівнянні з іншими високопосадовцями все назвав своїми іменами. Спершу на сторінці в соціальній мережі чиновник написав:

«Ситуація з сміттєзвалищем у Грибовичах - це наслідки відсутності адекватного поводження зі сміттям. І органи місцевого самоврядування, і Мінрегіонбуд, і, звичайно, Мінекології, не виробили спільних правил поводження з твердими побутовими відходами.».

А після цього в інтерв’ю одному із видань повністю відкрив карти і всю відповідальність за катастрофу переклав на мера  Садового та його підлеглих.

«Відповідати за те, що сталося на Грибовицькому сміттєзвалищі, має Львівська міська рада та міський голова Львова Андрій Садовий. Є багато питань до комунального підприємства, що обслуговує сміттєзвалище у Грибовичах. Три роки туди не допускали представників державної екологічної інспекції. Зрозуміло, чому не допускали. Бо розуміли, що там йде порушення, і після припису вони повинні нести відповідальність за виконання чи невиконання. Стратегія керівництва комунального підприємства була ганебна — не пустити екологів. До чого це призвело? На жаль, до загибелі людей, тяжких екологічних наслідків, додаткових видатків на усунення проблем, а також до тяжкої моральної ситуації для навколишніх територіальних громад», - запевнив міністр.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: