У Львові нишком готують полігон для вивезення сміття

13400964_1123608677678215_166524695_n
Фото Валерії Дубової

У Львові, на вулиці Пластовій, на третій лінії очисних споруд, посилено готується територія під тимчасове сміттєзвалище.

Про це повідомив народний депутат Андрій Антонищак.

«Учора вдень мені передзвонили небайдужі працівники Львівводоканалу, які надали інформацію, що на вулиці Пластовій, на третій лінії очисних споруд готується полігон під тимчасове сміттєзвалище. А це грозить щонайменше незручностями частині мешканців Львова, плюс сіл, які оточують цю територію: Лисиничі, Муроване, Сороки Львівські і Малехів», – коментує для Дивись.info Андрій Антонищак.

На вулиці Пластовій знаходиться третя лінія очисних споруд

Нардеп відразу розмістив про це інформацію у Фейсбуку, щоб привернути увагу громадськості.

«Мене стурбувало, що вкотре у місті велика проблема вирішується кулуарно, під столом. Зрозуміло, що це проблема не лише Андрія Івановича Садового як очільника міста. Звісно, були допущені певні помилки. Але зараз працює комісія і вона дасть свою оцінку тим подіям, що сталися в Грибовичах. Але цю проблему треба вирішувати спільно – Андрію Івановичу та мешканцям міста, громадськості. Відтак виникає декілька «чому». Чому воно робиться тихенько? Чому немає жодної документації? Чому нема висновків фахівців-екологів? І чому це не обговорилося з громадськістю?» – запитує народний депутат.

І продовжує, що сміття, звичайно, повинне вивозитися.

«На вулиці спека – це раз, по-друге, наше місто заробляє на туризмі, по-третє, це банальні незручності для львів’ян. Але давайте, нарешті, вирішувати питання так, як це вирішується у всій Європі. Можливо, як тимчасовий варіант цей полігон цілком підходить, за умови, що він не несе загрози. Але треба створити робочу групу, до якої увійдуть громадські активісти, екологи, представники Львівської міської ради. Я вважаю, що потрібно залучати і представників обласної ради і тоді вже напрацьовується певна дорожня карта, тому що ця лінія очисник споруд, найочевидніше, не вирішить проблеми зі сміттям повністю, треба думати й про майбутнє», – зауважив пан Антонищак.

Серед варіантів, які прийнятні для вирішення проблеми – це, власне, йдеться про спорудження сміттєпереробного підприємства. Однак, на думку, народного депутата, Львів із цим дещо запізнився.

«І всій Європі існують сміттєпереробні заводи. При чому сміттєпереробні заводи вони виробляють і теплову енергію, і електричну, і забирають проблему міст чи містечок, поряд з якими знаходяться. Але для спорудження сучасного сміттєпереробного заводу потрібно приблизно 150-180 мільонів євро, а в Україні нема такої компанії, яка б могла собі це дозволити. Значить потрібно інвестора, а для інвестора потрібно запропонувати план дій: земельна ділянка, на якій буде споруджено завод, технічна документація на цю земельну ділянку і, зрештою, план дій. Тобто хто буде звозитиме сміття, на яких умовах. І це треба робити дуже швидко. Проблема заводу застаріла щонайменше на років 10», – підкреслив Андрій Антонищак.

На його думку, зараз вже пізно говорити про колишніх інвесторів – це у минулому. Потрібно рухатися вперед і дивитися, що можна зробити зараз…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: