У нас було 20 міністрів охорони здоров’я і жоден не визначив, до якої системи ми рухаємося, – медик

Оптимізуючи заклади охорони здоров’я, жоден міністр, і жодна коаліція у Верховній Раді чітко не визначили яку систему охорони здоров’я треба побудувати в Україні. Про це під час прес-конференції заявила перший заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Ван Доеверен.

Оптимізуючи заклади охорони здоров’я,  жоден міністр і жодна коаліція у Верховній Раді чітко не визначили, яку систему охорони здоров’я треба побудувати в Україні. Про це під час прес-конференції заявила  перший заступник головного лікаря з медичної частини Львівської обласної клінічної лікарні Наталія Ван Доеверен.  

«До сьогодні чітко не визначиили, до якої моделі ми рухаємося. А їх можна буквально на пальцях порахувати. Є модель Бісмарка, яка працює в більшості європейських країн, де головною дійовою особою є страхові фонди. Є модель Беверіджа, яка працює у Великій Британії, мені видається, що ми до неї рухаємося, - громадянину гарантована медична допомога за рахунок бюджету, а гроші збираються з податків. Є модель США, де громадянин сам відповідає за своє здоров’я, і як він платить за послуги, це його справа», – розповіла Наталія Ван Доеверен.

Вона вважає, що оптимізація медичних закладів має відбуватися в контексті певної стратегії.

«Ми успадкували модель радянську, де бюджет платить за все і грошей вистачає на все. Кількість лікарняних ліжок в Україні  неймовірно перебільшена. Якось я поїхала в один з районів, де була скарга мешканців, ми затримались на іншому об’єкті, а коли приїхали в цей заклад, нас спитали, чому ми так довго їхали, бо всім уже пора додому, їм уже до 15.00 все вкололи і відкапали, а зранку вони прийдуть знову. Але для цих пацієнтів буде  триматися штат, який платники податків будуть оплачувати», –розповіла заступник головного лікаря.

Вона наголосила, що в Україні не було політичної волі реформувати медицину так, щоб не нашкодити людям. Тому попри всі конституційні гарантії про безкоштовну допомогу медики часто не можуть допомогти людям через погану технічну базу або недоступність ліків.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: