Виставка «…Forgotten By World» змогла повернути Україну на перші шпальти польських газет (ФОТО)

IMG_3278

Виставка «…Forgotten By World», яка завтра відкриється у львівському Палаці мистецтв, має не тільки допомогти кожній окремій дитині, зображеній на світлинах фотохудожників, а й нагадувати усьому світові про те, що насправді відбувається в Україні, про війну, розпочату Росією понад два роки тому.

IMG_3202

«Російська пропаганда події на сході України хоче показати як громадянську війну, як дестабілізацію і внутрішній конфлікт в Україні. І коли про ці речі говорять самі українці, то світ може сприйняти це заангажовано чи з підтекстом. Але коли про справжній образ України, яка бореться і яка перебуває під окупацією російських військ, говорять фотографи зі світовим ім’ям, ці меседжі мають зовсім інший контекст і бачення цих подій зовсім інше», – сказав під час прес-конференції голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка.

Світ за посередництвом польської аудиторії та польських журналістів зміг побачити ці світлини.

«Окрема подяка, що всі кошти, зібрані під час виставки, підуть дітям, які потерпіли від ситуації, яка є на сході України. Переконаний, що, з одного боку, ми покажемо світу правду про схід України, а з іншого – допоможемо багатьом», – додав Олег Синютка.

Одним із натхненників виставки є Мачєй Монгірд, президент правління фонду «LAMBRE Foundation». Коли він побачив, що тема України в польських ЗМІ відходить на другий план, Мачєй вирішив зробити все можливе, аби люди не забували, що поряд точиться війна.

«Повернувшись влітку 2015 року до Польщі, я побачив, що проблеми України зникли зі шпальт польських газет, їх витіснили інші. Я гостро відчув потребу щось із цим зробити. Треба було донести інформацію. Неважко було переконати військових репортерів допомогти нам. Адже той, хто там був, навіть п’ять хвилин не роздумував. І, власне, ця виставка допомогла повернути тему України на перші шпальти польських газет», – розповів Мачєй Монгірд.

Інший бік виставки – це допомога конкретним дітям. Наприклад, вдалося розшукати у Сполучених Штатах родичів Дмитрика з Маріуполя. Тепер хлопчик зможе поїхати на лікування в США.

«А тепер й українці зможуть долучитися і допомогти потребуючим дітям. Ця виставка є чудовим прикладом, коли політики творять добро для народу», – зазначив Мачєй.

«Я вже 20 років приїжджаю в Україну. Моя участь пояснюється моєю дружбою і любов’ю до вашої країни. Найважливіша річ, щоб, незважаючи на жахливу російську пропаганду, не допустити, аби світ забув про Україну, про ті події, які точаться на сході. Сподіваюся, ця акція після України відбудеться й в інших країнах світу, зокрема Франції та Німеччині. Вони матимуть образ тієї трагедії, що відбулася в Україні. Вони співчуватимуть. До речі, ні у Польщі, ні у Палаці мистецтв ніхто з нас не взяв жодної копійки за проведення фотовиставки», – додав співорганізатор виставки Пьотр Монгірд.

IMG_3193

На думку Володимира Беги, українського співорганізатора проекту, виставка «…Forgotten By World» є елементом боротьби у гібридній війні, коли мусиш тримати не тільки лінію фронту, а й вести пропагандистську боротьбу.

«Виставка дуже важлива. Війна гібридна і такою ж має бути боротьба. Коли наші хлопці на сході боронять Україну, ми тут ведемо свою війну. Вже є попередні домовленості і вона відбудеться ще у Києві та Одесі, а також у Словаччині», – зазначив Володимир Бега.

Конрад Пружинскі, віце-президент організації «Expatria» вже 13 років допомагає дітям в Україні. І, звісно, він не міг залишатися осторонь, коли почалася війна.

«Коли мене запитують, чому ми допомагаємо українцям, то хочу відповісти: уявіть, що ви сидите вдома і дивитесь улюблену програму по телевізору, а тим часом у сусіда починає горіти хата. Що ви робитимете? Залишитися біля телевізора чи побіжете гасити будинок? Я вже 13 років допомагаю дітям з України», – додав пан Конрад.

Виставка відкриється завтра у львівському Палаці мистецтв о 18 годині. Експозиція триватиме 2 тижні, вхід вільний.

Більше фото дивіться тут.

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: