Німці представили концепт багаторівневих аеропортів

fdc58ba6dbcdb6c9c52af53429af85b5
Багаторівневий аеропорт CentAirStation

Німецький проектний інститут Bauhaus Luftfahrt спільно з Школою мистецтв Глазго представив проект багаторівневих аеропортів CentAirStation, які могли б працювати в великих містах, повідомляє nplus1.

Розробники також запропонували попередній проект «тихого» літака CityBird з укороченими злетом і посадкою, який можна буде використовувати в умовах міста.

Під час розробки концепту було проведено дослідження залізничних колій в великих містах. Розробників цікавили шляхи, що проходять в малонаселених районах міст. За підсумками дослідження був зроблений висновок, що придатні для будівництва нових аеропортів місця можна знайти щонайменше в ста великих містах США, Європи та Азії.

Концепт передбачає, що аеропорти будуть зводитися прямо над залізничними коліями і будуть чотирирівневої. Перший рівень таких аеропортів буде залізничною станцією. Прибувши на поїзді люди зможуть піднятися на другий рівень, пройти реєстрацію і чекати свого рейсу в залах очікування.

Потім вони будуть підніматися на третій рівень і сідати в літаки. Після цього вже літаки будуть за допомогою спеціальних ліфтів підніматися на четвертий рівень, що представляє собою злітно-посадкову смугу довжиною 650 метрів і шириною 90 метрів. Злітно-посадкові смуги пропонується оснастити катапультами, які будуть розганяти літак до швидкості відриву.

За попередніми розрахунками, в чотирирівневої аеропортах буде проходити всього 15 хвилин між прибуттям пасажирів на поїзді і їх відправкою на літаку. На третьому рівні аеропорту одночасно зможуть розташовуватися 15 літаків. В цілому один такий аеропорт зможе працювати 16 годин на добу, обслуговуючи до 30 рейсів на годину. Пасажиропотік аеропорту складе до 10,5 мільйона осіб на рік.

Літаки CentBird перевозитимуть до 60 пасажирів. Згідно з попереднім проектом вони отримають крило зі змінюваної стрілкою і U-образне хвостове оперення. У них будуть реалізовані технології зменшення шуму, включаючи реактивні двигуни нової конструкції. Шасі літаків зроблять коротше, ніж у сучасних пасажирських літаків.

Концепт багаторівневих аеропортів був запропонований в рамках довгострокової програми, реалізованої Європейською комісією і передбачає значне скорочення часу, необхідного на переміщення по Європі. Згідно з програмою, до 2050 року 90 відсотків людина, які подорожують по Європі, повинні витрачати на дорогу від будинку до будинку не більше чотирьох годин.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: