Музику в кольорах львів’янам показали на виставці Ольги та Івана Турецьких (ФОТО)

13414649_1193593834014630_773865366_n

7 червня у галереї Зелена Канапа відкрилася виставка доньки та батька Турецьких під назвою «Кольорові перевтілення».

 

І дійсно, творчість цих художників – це справжній кольоровий вибух. Митці представляють дві різні техніки (живопис та скло), два різні покоління, але є те, що робить їхні роботи близькими – це надзвичайно багата кольорова палітра творів.

Іван Турецький – відомий у Львові живописець, геральдист, колекціонер. Живопис, представлений на виставці, вирізняється сміливим поєднанням кольорів. Твори вражають своїм ритмом, майже музичним звучанням, що занурює глядача у практично медитативне споглядання творів. І, як зізнався сам автор на відкритті виставки, він часто слухає музику під час роботи. Серед таких творів «Музика кольору», «Блискавиця», «Подорож», «Нічний блюз», «З глибини», «Під хмариною» та ін.

Емоційне звучання цих творів, поєднання ритму площин, кольорових контрастів є надзвичайно життєрадісним. Такі композиції нагадують переливання та заломлення світла – ефекти, на які опирається мистецтво вітражу. Саме тому, так невимушено і так природньо сприймаються живопис п. Івана із скляними роботами Ольги.

Ольга Турецька представила на виставці свої надзвичайно життєрадісні та кольорові скляні твори. Мисткиня зуміла тонко підійти до скла, як матеріалу, та використала максимально всі його ефекти, від заломлення світла до поєднання різних кольорів. Часто роботи художниці є дуже несподіваними і нагадують скоріше дитячу кольорову фантазію. Це зумовлено тим, що Ольга часто працює з дітьми, проводить майстер-класи. Проте певна наївність у цих творах – це лише перше враження, насправді вона створює складні колористичні композиції, деякі сюжети надзвичайно глибокі за змістом.

13405463_1193591814014832_2027741714_o

Один з таких – «Пустка війни». Очевидно, що авторка не залишається осторонь ситуації у країні (брат Ольги, графік Лук’ян Турецький служить у ЗСУ). Робота ця ахроматична, центральною фігуркою є чорний танк, на білій круглій площині, в оточенні чорних гілок, продовжує композицію ще одне коло із білих гілочок, на сіруватій площині. Ці зображення не займають всю площину картини, тому власне і виникає відчуття пустки. Ще одна філософська робота «В пошуках», що зображує  фігурку людини у круговерті різнокольорових гілочок, на блакитному тлі.

Ольга Турецька цікаво вирішує питання компонування на площині  різних фігурок у своїх творах. Це і композиції із центральними коловими рухами, і рапортні, і майже орнаментальні, вкраплює у них то кольоровий акцент, то збільшує якусь фігурку. Серед таких робіт «Гербарій» «Моя квіточка», «Ідилія», «Крабик», «В пошуках», «В лісі», «Моя колекція», «Заяча мандала», «Квіткове поле», «Маргаритки». Художниця також творчо підходить до експонування скла як твору мистецтва, створюючи скляні картини. Ольга працює у техніці спікання кольорового скла (ф’юзінг), що дозволяє створити не тільки плоскі але й опуклі композиції, які дуже цікаво переливаються та відбивають світло.

13405228_1193593397348007_1454285919_o

Особливо цікавими у цьому контексті є, представлені на виставці, скляні тарелі. У роботах Ольги Турецької завдяки техніці, композиції та кольору створюється певний ритм, мелодія, що вдало перегукується із творами батька – Івана Турецького. Також із анотації до виставки ми дізнаємось, що Оля є автором понад 14 казкових вітрин для “Майстерні карамелі” у Львові, Одесі, Києві, Харкові, Івано-Франківську, Тернополі, Ужгороді, Мукачевому, Трускавці, Хмельницькому, Чернівцях та Братиславі, які вона створювала за останні два роки.

Для багатьох відвідувачів виставки та поціновувачів мистецтва ця виставка буде надзвичайно приємною та цікавою для перегляду. Адже тут в унісон звучать живопис Івана Турецького і скляні роботи Ольги Турецької, це справжня музика у кольорах. Митці кожен по своєму, і надзвичайно творчо реалізували кольорові перевтілення у представлених на виставці творах.

Мар’яна МАКСИМІВ

Довідка(із анотації виставки)

Іван Турецький

Народився 17.08.1956 р. в місті Красноярськ.

Закінчив Львівське художнє училище ім. І. Труша. В 1982 році закінчив Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва.

Член Національної Спілки Художників України. Також є співзасновником і членом “Українського геральдичного товариства”.

Є одним із співавторів  державного герба України та нового герба Львова. Співпрацював з Товариством українських філателістів в Австрії  і створив понад 60 проектів. Вже більше ніж двадцять років поспіль він розробляє державні нагороди, державні та приватні герби, проекти марок, авторські проекти гральних карт, екслібриси для культурної еліти України. Працює в галузі живопису, графіки та геральдики. Твори знаходяться в приватних колекція України та за кордоном.

Виставкову діяльність розпочав з  1989 року.

Із сторінки галереї «Зелена канапа» 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: