5 фактів про е-квиток у Львові

41e3ad5-840

У Львові відбулась презентація системи електронного квитка, який буде запроваджений у Львові орієнтовно до квітня 2018 року. Концепцію та етапи втілення представив Сергія Журбенко, працівник ЛКП «Львівавтодор»

1. Чому потрібен е-квиток?

Принцип, коли гроші за проїзд збирає водій породжує гонитву за пасажирами, відсутність належної кількості транспорту у ранкові, вечірні години та у вихідні дні, відмову у проїзді пільговим категоріям пасажирів. Переваги електронного квитка:

  • Зручність для мешканців – безкоштовні пересадки, оптимальна транспортна мережа, зручна оплата за проїзд одним дотиком.
  • Це виводить по різним оцінкам від 15 до 40 % транспортного бізнесу з тіні, забезпечує прозорий облік надходжень і відповідно справедливі тарифи на проїзд у громадському транспорті.
  • Громадський транспорт буде дотримуватись графіків руху, тому що транспортним компаніям це стане вигідно
  • Реалізований проект буде індикатором успішності галузі для потенційних інвесторів і сприятиме залученню додаткових інвестицій в транспортну галузь міста, оновленню транспортного парку.
  • За рахунок виведення з тіні заробітної плати водіїв зростуть надходження до міського бюджету.
  • Підвищиться безпека дорожнього руху.

2. Е-квиток економічно доцільний

Чи можемо ми перейти на оплату за виконану транспортну роботу без застосування електронного квитка? Можемо, але ж яким способом? Міський оператор збору оплати за проїзд може розмістити в кожному транспортному засобі кондуктора, найняти контролерів і збирати гроші за проїзд. Яка економічна складова такого рішення? 850 одиниць транспорту, 2 зміни роботи – приблизно 1800 кондукторів, біля 200 контролерів – витрати на оплату праці + податки складуть біля 6 мільйонів гривень в місяць. 5 місяців такої роботи – 1 мільйонів євро.

Передбачається, що загальна вартість системи електронного квитка складе 9,5 мільйонів євро (обладнання у транспортних засобах із розрахунку на 1000 одиниць громадського транспорту – 4 мільйонів євро, обладнання точок продажу, терміналів продажу та контролю – 3 мільйони євро, емісія карток – 0,425 мільйона євро, центри обслуговування абонентів, процесінговий центр, контакт-центр, система технічної підтримки, програмне забезпечення – 1,61 мільйона євро, експлуатаційні витрати, тестування, управління проектом – 0,465 мільйона євро, у розрахунках прийнято вартість аналогічних проектів у країнах ЄС).

При проведенні міжнародного конкурсу очікується зменшення розрахункової вартості проекту на 10-15%.

Вартість проекту е-квитка у Будапешті – 90 мільйонів євро.

Вартість проекту е-квитка у Астані (населення 814 тисяч, 66 маршрутів автобусів) – 11 мільйонів євро.

Вінниця – попередня вартість проекту 8 мільйонів євро.

3. Як буде побудована система е-квитка?

Передбачається створення комунального підприємства Львівської міської ради та фінансування проекту за рахунок коштів бюджету та кредитних коштів ЄБРР.

Базові принципи побудови

Впровадження системи автоматизованої оплати проїзду на всьому громадському транспорті міста (електротранспорт та автомобільні перевезення).

Збір грошей за оплату проїзду від пасажирів громадського транспорту окремим комунальним підприємством – ЛКП «Львівавтодор». Це ж підприємство сплачує підприємствам транспорту за виконану транспортну роботу.

Основний вид квитка – на певний час поїздки у громадському транспорті (70 хв.). При цьому пересадки у межах встановленого часу – безкоштовні. Тарифікація квитків стимулює пасажирів придбати довгострокові абонементи. Водії громадського транспорту повністю виключені від процесів продажу квитків, прийому оплати за проїзд та контролю оплати проїзду.

Способи оплати:

1. Безконтактна електронна платіжна картка (типу MIFARE+) – основний засіб оплати. Дозволятиме використання всіх основних тарифів.

2. Банківська безконтактна платіжна картка.

3. Мобільний телефон з технологією NFC, або любий інший пристрій, що підтримує цю технологію.

4. Паперовий квиток, придбаний поза транспортним засобом.

5. Оплата за допомогою SMS.

6. Підтримка подальшого нарощування можливостей розширення способів оплати.

4. Яка буде вартість проїзду?

Одноразовий квиток коштуватиме 5 гривень. Система побудована таким чином, аби спонукати купувати довготривалі абонементи. Наводимо попередні розрахунки вартості проїзду.

tarif

5. Коли буде втілено систему е-квитка у Львові?

Очікується, що до квітня 2018 року система буде втілена. В подальшому передбачається розширення проекту на оплату проїзду у приміському транспорті, оплату послуг таксі та інші транспортні рішення.

За матеріалами проекту Майстерня Міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: