Львівське комунальне підприємство уникає тендерів, множачи борги? (ДОКУМЕНТ)

gavel on white background

Львівське комунальне підприємство «АТП 1» у 2015 році мало б сплатити понад мільйон гривень санкцій через невчасний розрахунок за паливно-мастильні матеріали

Львівське комунальне  підприємство «АТП 1» у 2015 році  мало б сплатити понад мільйон гривень санкцій через невчасний розрахунок за паливно-мастильні матеріали.

У Єдиному державному реєстрі судових рішень знайшлася ухвала, яка стосується діяльності комунального підприємства. Так, 7 травня 2015 року, Господарський суд Львівської області затвердив мирову угоду між ТОВ «ВОГ Рітейл» та ЛКП АТП-1. Згідно ухвали суду комунальне підприємство зобов’язалося до 20 серпня 2015 року виплатити ТОВ:

— борг у сумі 1 мільйон 470 тисяч 837 гривень,

— пеню у розмірі - 143 тисячі 674 гривні,

— штраф - 147 тисяч 83 гривень,

— відсотки від простроченої суми – 168 тисяч 895 гривень,

— збитки спричинені несвоєчасним проведення розрахунків та зміні курсу долара до гривні - 721 тисячу 237 гривень,

— судовий збір - 53 тисячі 34 гривні.

А якби АТП 1 «необґрунтовано відмовлялося виконувати свої зобов’язання», то змушене було б заплатити ще додаткових 200 тисяч. Загальна сума мирової угоди склала 2 мільйони 704 тисячі 762 гривні.

Проте, позивач та відповідач знайшли компромісне рішення. Якщо комунальне підприємство закупить в ТзОВ «ВОГ Рітейл» паливно-мастильні матеріали, то оплата боргу мала б бути відтермінована. І, чим більше пального, тим пізніше, «АТП 1» мало б розрахуватися з боргами. Зокрема, за 300 тисяч літрів пального борг відтерміновується до 30 вересня 2015, а вже за 800 тисяч – до 31 грудня 2015. Якби ж за період травня – листопада «АТП 1» купила в ТзОВ «ВОГ Рітейл» 900 тисяч літрів пального, то їх зобов’язувались звільнити від сплати інфляційних семисот тисяч.

Що призвело до створення боргу та сплати значних санкцій комунальним підприємством ІА «Дивись.info» очікує побачити у відповідях на інформаційні запити. Натомість, депутати Львівської міської ради, наголошують, що фінансових проблем в «АТП 1» ніколи не бракувало.

«Коли «АТП 1» закуповує паливо, це повинно проводитися по відповідних тендерах, -- коментує «Дивись.info» депутат міської ради Валерій Веремчук. – А в підприємства з тим раніше вже були деякі проблеми. Зокрема, в 2012, 2013 році, тендери оголошувалися, потім скасовувалися і заключалися якісь угоди без тендерів. Також, коли ж ми досліджували договори, в одному з них було таке: «АТП 1» орендувало автобус, який, за умовами договору, вже мав бути заправлений його власником. Я так розумію, що в такий спосіб комунальне підприємство шукало шляхів уникнення тендерних процедур. Та й раніше бували такі випадки, коли на оголошеному тендері учасник, який давав нижчу ціну, чомусь його не вигравав. Не знаю, що було в 2015 році, адже КП «АТП 1» дуже закриває свою господарську діяльність. До прикладу, вони повинні узгоджувати з депутатськими комісіями свої великі фінансові рішення. Але, в більшості випадків, керівництво АТП повідомляло депутатів вже коли кредити були отримані, а коштів на їх погашення не було».

За словами депутата, комунальне підприємство самотужки проводить свою господарську діяльність, проте, з міського бюджету виділяються кошти чи то на облаштування території, чи то на закупівлю нових автобусів. А якби підприємство, яке щороку показує все більші і більші збитки, заробляло гроші, то податки львів’ян були б використані на інші цілі.

До слова, зважаючи на попередній досвід «АТП 1» «хитро» обійти тендери, можливо в 2015 році саме мировою угодою комунальне підприємство «прикрилося» аби не проводити відкритого тендеру. Мовляв, нас суд зобов’язав купувати пальне в конкретного постачальника. Зауважте, що ціна на заправках «WOG»  найдешевшого дизельного палива (станом на червень 2016 року) вища, ніж на інших заправках на 3 гривні. Тож, імовірно, що на відкритому тендері ТзОВ «ВОГ Рітейл» не мали великих шансів на перемогу.

Христина ІНЖУВАТОВА, Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: