Що відбувалося на грибовицькому сміттєзвалищі. Версія директора ЛКП «Збиранка»

Screenshot_4_1464640631_613x361.09396914446_3_0

Директор ЛКП «Збиранка» Богдан Горбаль стверджує, що грибовицьке сміттєзвалище функціонувало, згідно із санітарними нормами, перевіряльникам ніхто перепон не чинив і є всі акти, підписані комісіями. Про це керівник підприємства розповів ІА «Дивись.info».

Директор ЛКП «Збиранка» Богдан Горбаль стверджує, що грибовицьке сміттєзвалище функціонувало, згідно із санітарними нормами, перевіряльникам ніхто перепон не чинив і є всі акти, підписані комісіями. Про це керівник підприємства розповів ІА «Дивись.info».

– ЛКП «Збиранка» закидають недотримання технологій функціонування сміттєзвалища, а саме: відсутність перешарування?

– З 2013 року у нас є акти перевірок санстанції, управління екології. Є ці акти за кожен рік, де написано, що все насипається, пересипається, перешаровується. Те, що зараз в управлінні держекології говорять, що не могли потрапити до нас, це неправда, є акти перевірки. В актах зазначено, що підприємство працює, згідно із санітарними нормами. Є всі документи, є підписи. До того ж підписи не однієї людини, а членів комісії.

– Чому тоді в управлінні держекології стверджують, що інспектори три роки не могли потрапити на територію ЛКП «Збиранка»?

– Одна перевірка була 2013 року. 2014 з екології не було нікого. Вони прийшли десь у вересні чи жовтні 2015 року. Сума доходу підприємства – 27 мільйонів, тому, згідно із законом, ми їх не допустили на територію. 2015 року ми заплатили 7 мільйонів податків до держбюджету і 2,7 – «екологічного» податку. Є акти управління держекології від 2011, 2012, 2013 років.

– Яким чином на територію ЛКП «Збиранка» потрапляли нелегальні сортувальники?

– Наше підприємство знаходиться буквально у 800 метрах від одного села і в кілометрі – від іншого. Ось люди з цих сіл і приходили на сміттєзвалище. Ми зверталися і до сільських рад, і до міліції. Але люди казали: «Це наша територія, тому ми приходимо». У них були клієнти, на яких вони працювали. Що було, то було. Але таке не тільки в нас. Це на усіх сміттєзвалищах. Тут нема кого винити, що люди були на сміттєзвалищі. Ми зі свого боку зверталися усюди, куди могли.

– В ГУ ДСНС заявили, що рятувальники не були вчасно попереджені керівництвом ЛКП «Збиранка», тобто вами, про можливість зсуву…

– Рятувальники гасили вогонь наверху, бачили той зсув, тріщину бачили шириною у сантиметрів 20-ть. Я підбіг туди. Гасили молоді хлопці, я їм казав: «Хлопці! Забирайтеся – можливий зсув». Вони не хотіли слухати. Я до машини, яка гасить вогонь, підбіг і кажу, мовляв забирайте людей. У той час на сміттєзвалищі було всього їх четверо – двоє наверху і двоє – внизу. Я підійшов до машини, сказав керівнику, щоб людей забрали. В мене свідки є. І всіх забрали, а чому вони через півтори години знову пішли туди, сказати не можу. На 100% усі були попереджені.

Нагадаємо, 29 травня сталася пожежа на грибовицькому сміттєзвалищі, до гасіння якої залучили рятувальників. Наступного дня стався зсув сміття, лавина накрила трьох пожежників і, ймовірно, працівника ЛКП «Збиранка».

Тоді загинули 32-річний старший лейтенант служби цивільного захисту начальник караулу ДПРЧ-17 м. Жовква Андрій Вненкевич, 28-річний капітан служби цивільного захисту начальник ДПРП-48 м. Рава-Руська Юрій Рудий та 27-річний сержант служби цивільного захисту пожежний-рятувальник ДПРЧ-17 м. Жовква Богдан Юнко. Сиротами залишилися п’ятеро дітей.

За фактом загибелі людей порушено кримінальне провадження, працюють різноманітні комісії, які намагаються встановити можливі причини та обставини трагедії. Наразі, більшість причетних до справи говорять про порушення норм і правил експлуатації, відсутність перешарування і дегазації тіла сміттєзвалища. А також про потужний «сміттєвий» бізнес на полігоні відходів. За твердженням активістів, на грибовицькому сміттєзвалищі працювало одночасно до 300 людей цілодобово, їхній заробіток становив 30-35 тисяч на місяць.

Водночас представники управління держекоінспекції говорять, що три роки не могли потрапити на територію сміттєзвалища із перевіркою – суди ставали на бік ЛКП «Збиранка». Дозвіл на перевірку надійшов у травні, якраз перед пожежею, яка закінчилася трагедією, що забрала людські життя.

Оксана ДУДАР

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: