В Ісландії навчилися перетворювати вуглекислий газ в камінь

Снимок2-1024x615
Установка поруч з найбільшою в світі геотермальної електростанцією Хеллішеді

Інтернаціональна команда вчених випробувала новий спосіб зберігання двоокису вуглецю, що утворюється від спалювання палива, в безпечному вигляді.

Про це повідомляє Аpparat.

В рамках проекту Carbfix CO2 накопичується в вулканічні породи під Ісландією, де вона вступає в реакцію з базальтами. В результаті 95% газу утворюють тверді карбонатні матеріали. Спочатку прогнозувалося, що процес перетворення газу в камінь займе сотні або тисячі років. За допомогою спеціальних трасувальних хімікатів вчені дізналися, що це відбулося всього за два роки. Вважається, що захоплення і зберігання вуглецю дозволяють уповільнити глобальне потепління. Однак зберігання CO2 у вигляді газу затратно і загрожує витоками.

Ісландія зможе захоронювати 10 тисяч тонн двоокису вуглецю на рік. Вже було перекачано 230 тонн газу, змішаного з водою для уникнення його розчинення, на глибину 400-500 метрів. Також для цієї мети можна використовувати базальтові породи і в інших регіонах світу, в тому числі і на дні океанів. За словами Мартіна Стьюта, члена дослідницької групи (Колумбійський університет), в майбутньому електростанції можна буде розміщувати в місцях концентрації базальту.

Один з недоліків трансформації газу в камінь - потреба в воді. На кожну тонну CO2 необхідно витратити 25 тонн води. Це робить вигідним розміщення установок із закачування газу на морському узбережжі. Ще одна можлива проблема - перетворення карбонату в метан під дією підземних мікробів, однак ісландський досвід поки не підтвердив можливість цього.

Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату прийшла до висновку, що метод захоплення і зберігання вуглецю економічно ефективний для вирішення проблеми зміни клімату. За даними групи, витрати на припинення глобального потепління без використання захоплення і зберігання вуглецю будуть удвічі вище. При цьому уряд Великобританії скасував конкурс за цією технологією на 1 мільярд фунтів стерлінгів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: