Рада прийняла законопроект про фінансову реструктуризацію боргів підприємств

Верховна Рада України ухвалила законопроект № 3555 «Про фінансову реструктуризацію» у другому читанні та в цілому. Його підтримали 229 народних депутатів.

За словами заступника Голови НБУ Владислава Рашкована створення добровільного механізму фінансової реструктуризації боргів підприємств прописане у меморандумі співпраці України з МВФ та є однією з цілей Комплексної програми розвитку фінансового сектору України до 2020 року.

Фінансова реструктуризація боргів підприємств вирішить питання значної кількості проблемних кредитів, ризику банкрутств та припиненнягосподарської діяльності підприємств, у яких є тимчасові проблеми з ліквідністю, але мають можливість для відновлення здорової економічноїдіяльності. Це допоможе банкам зменшать кількість проблемних кредитів та мати змогу спрямувати  кошти на відновлення кредитування  тастимулювання економіки. У свою чергу компанії уникнуть ризику банкрутства та матимуть шанс знову стати платоспроможними, а громадяниУкраїни завдяки цьому збережуть та отримають нові робочі місця.

Згідно із проектом Закону № 3555 створюється  надійний та ефективний механізм для неформального вирішення проблеми проблемнихборгів між кредиторами та підприємствами. Процедура фінансової реструктуризації передбачає добровільну, а не обов’язкову участьпідприємств і відбуватиметься  на погоджених усіма сторонами умовах.

Цей законопроект підсилює роль арбітражу при вирішенні суперечностей між учасниками реструктуризації. Крім того, він арбітраж зможезатверджувати план реструктуризації у разі його схвалення двома третинами, але менше 100% залучених кредиторів.

Зокрема, процедура фінансової реструктуризація передбачає:

  • перегляд строків погашення
  • перегляд розміру процентних ставок чи інших умов кредитного договору, інших договорів
  • надання нового фінансування боржнику
  • прощення частини боргу
  • залучення нових інвестицій у капітал боржника
  • реорганізацію діяльності боржника
  • зміну керівника та/або членів органів управління і контролю боржника
  • зміну структури корпоративного управління боржника тощо.

Нагадаємо, нормативно-правовий документ розроблявся за технічної допомоги Європейського банку реконструкції та розвитку та Світовогобанку за активної участі Національного банку та Міністерства фінансів. Законопроект було подано до розгляду Кабінетом Міністрів України тазареєстровано у Верховній Раді України 30 листопада минулого року.

На розгляді Верховної Ради України перебуває більше 20 законопроектів, необхідних для продовження реформи фінансового сектору.Стратегічне значення мають питання захисту прав споживачів фінансових послуг, захисту прав кредиторів, фінансової реструктуризаціїборгів підприємств та фізичних осіб, а також консолідації функцій державного регулювання ринків фінансових послуг.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: