У Львові бунт незрячих проти ОСББ

13428368_954042058026529_2608965012779956637_n

Мешканці будинку №23 на вулиці Торф’яній, де майже половина людей – незрячі, відмовляються створювати ОСББ. Адже коштів, які вони можуть зібрати самотужки, не вистачить на капітальний ремонт, а їхній дев’ятиповерхівці вже 43 роки. Єдине, що відремонтували капітально за цей час – це дах.

«Перед тим, як створити ОСББ, нам треба відремонтувати фасад і утеплити його. Ми самі цього не подужаємо», – розповідає мешканець будинку Григорій Павленко.

Утім, фасад – то лише вершина айсбергу. Те, з чим здорові люди легко миряться, ба, навіть, не помічають, для сліпих – справжня проблема. Наприклад, дорога навколо будівлі роздовбана, у ямах. Для того, хто пересувається за допомогою тростини, треба докласти неабияких зусиль, щоб дістатися, скажімо, контейнерів зі сміття.

А ще – старі гнилі вікна на сходових майданчиках, які тримаються купи хіба на чесному слові. Якби незрячий, не дай, Боже, помилився з поворотом, все б могло закінчитися трагічно. Тому проблему вирішили, як могли – понабивали дерев’яні планки.

«Начальник жеку заявив, що якби ми сказали про це перед Євро-2012, тоді б може вдалося б вибили гроші і вирішили проблему. Крім того, на сходових майданчиках між поверхами нема освітлення», – скаржиться пан Григорій.

На вимогу мешканців каналізацію таки у підвалі поміняли, було це десь два роки тому – чавунні труби замінили на пластмасові, стики не заробили, а в квартирах залишилося те, що й було. Зігнилі труби водопостачання і теплопостачання.

«Як на базі цього гнилого будинку можна створити ОСББ? Якби нам дали якийсь безвідсотковий кредит чи допомогу – тоді б ми могли працювати. Ми могли б поставити на даху шатрову котельню. Сьогодні субсидії є, а завтра їх не буде. Прийде осінь і ми платитимемо по 2 тисячі гривень лишень за тепло», – наголошує Григорій Павленко.

А тепер мешканцям будинку доводиться боротися ще й з вологою та грибком. Микола Волков мешкає у квартирі на сьомому поверсі. Роки три тому до нього прийшли працівники ЛКП, на обслуговувані якого перебуває будинок, вибили невелику дірку у стіні у ванні і сказали, що треба повністю міняти труби, бо гнилі. Більше пан Микола робітників не бачив аж до сьогодні. Дірку вони розширили і знову сказали, що треба міняти труби. Хоча це видно із без дірки у стіні, бо вона вся мокра і в грибку. Пляма практично на половину стіни у ванні, а раніше ще й вода крапала. Така ситуація у всіх квартирах.

Тим часом у чиновників відповідь одна – нема грошей. Хоч мешканці скаржаться на побутові умови із завидною регулярністю, у Шевченківській адміністрації дізналися про проблеми учора, та й то з Інтернету.

«Вчора адміністрація інформацію про невдоволення мешканців дістала з інтернет-порталу. Після цього ми приїхали, щоб дізнатися, що відбувається. Будинку 43 роки, він на обслуговуванні ЛКП у той економічний спосіб, який дозволяють ті кошти, які ми отримуємо від мешканців. З 2011 по 2015 у будинку здійснено капітальний ремонт покрівлі, а також системи тепло та водопостачання у підвалі. Але підрядник щось недоробив – це вже інше питання. Загальна плата мешканців будинку за обслуговування – 8 тисяч 219 гривень. Частина грошей йде на вивезення сміття. Інше – на освітлення місць загального користування, на оплату прибиральниці, поточний ремонт, матеріали. Одне слово, з тої суми тільки 420 гривень йде на поточний ремонт. ЛКП у тарифі має тільки поточний ремонт, а капітальні видатки здійснюються за рахунок коштів територіальної громади Львівської міської ради», – розповів заступник голови Шевченківської районної адміністрації Михайло Космина.

І взагалі цього року цей будинок не був у плані капітального ремонту. Адже за документами чи то пак аналізом стану мереж у будинку практично все відремонтовано і скаржитися мешканцям нема на що.

«Але районна адміністрація має кошти, передбачені на співфінансування разом з мешканцями, а друга програма – це кошти, які можуть бути використані на капітальні видатки у випадку створення ОСББ. Тобто створюючи ОСББ – паралельно виділяються кошти на вирішення проблем будинку», – пропонує вихід чиновник.

Тобто, як не крути, а ОСББ таки доведеться створювати. Можливо, для будинку, де живуть здорові люди – це вихід, а для інвалідів першої та другої групи – проблема…

Фото зі сторінки Фейсбук депутата ЛМР Любомира Босаневича

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: