На Львівщині припинив роботу штаб, який опікувався переселенцями

Коли тільки почалася антитерористична операція, то вимушені переселенці шукали тимчасового притулку і мали намір якнайшвидше повернутися додому. Зараз вони вже розуміють, що АТО – це надовго і потребують постійного житла та роботи.

Про це сьогодні, 16 червня, під час прес-конференції повідомила радник Міністерства соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб Оксана Яковець.

«У 2014 році ми думали, що це все закінчиться до кінця року. Потім, на початку 2015. Ми думали: «Ну, нехай ще півроку – і все врегулюється. Зараз, в середині 2016 року, ми бачимо, що ця ситуація ще не закінчується. Тому переселенці вже потребують постійного житла та постійної робити»,-  наголошує вона.

За її словами, переселенці піднімають питання про зарахування їх на квартирний облік за місцем тимчасового проживання і вимагають державної програми, яка би передбачила забезпеченням житла тих, хто втратив своє внаслідок бойових дій.

«Має бути державна політика роботи з людьми, які мають статус вимушених переселенців», - вважає вона.

Водночас, за словами Оксани Яковець, інші проблем переселенців вирішують на місцевому рівні. У Львівській області всі діти, які приїхали з батьками з зони АТО або з окупованого Криму, відвідують школу.

«Понад 200 дітей відвідують садочки. При тому, що ситуація з місцями у львівських садочках дуже складна. Майже півтори тисячі студентів навчаються у вузах. Ще близько 400 діток з числа переселенців вступлять до львівських вузів», - розповідає радник.

Вона зазначає, що якщо раніше переселенці не бажали брати участь у житті громади, то зараз вони стають більш активними громадянами.

Оксана Яковець додала, що вона розробила програму з інтеграції внутрішніх осіб та представила голові Львівської обладміністрації . Проте чиновників облдержадміністр ації абсолютно не зацікавив план заходів, який був розроблений на виконання постанови Кабміну та Комплексної програми соціальної адаптації та інтеграції вимушених переселенців.

«Цей документ є обов’язковим до виконання на всій території України. Але не вважає адміністрація, що це важливо. Важко мені сказати, як подивиться на це Прем’єр-міністр», - говорить радник.

За її словами, зараз вже не працює регіональний штаб, який опікувався переселенцями.

«Хоча вимушені переселенці все ще приїжджають. Є й такі, що приїжджають вперше. Вчора приїхала людина з Криму. Йому 37 років і він 11 місяців був ув’язнений. І відразу після звільнення він приїхав у Львівську область. Він без будь-яких засобів до існування. Волонтери допомогли доїхати. Він не має ані грошей, ані де зупинитися, ані уявлення, що робити далі. Та йому просто поїсти треба було», - розповідає Оксана Яковець.

Вона каже, що раніше штаб працював як годинник: працівники знали, хто до них їде, де його розмістять, відвозили переселенців. Але минулого року перестали масово їхати. І штаб перестав працювати.

«Транзитного місця, де би людина могла перебути, оговтатися та просто відіспатися немає. І ніхто над цим вже не працює. Хоча в інших областях є такі бази, де людина може до двох тижнів перебути», - нарікає радник.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: