Дивись: особлива мандрівка на трьох колесах (фото)

c030f2d9-7a68-4509-aefc-4297f90199d5

В усі часи на здійснення чогось великого людину штовхала мрія. І чим більш вона неймовірна та захоплива, тим більше бажання її втілити. А якщо це ще й мрія твого друга, і без тебе він не зможе її реалізувати?

Ми хочемо познайомити вас із хлопцями, які збираються втілити у життя неймовірну мрію, а втіливши – зробити подвиг.

Фото – AnDi

Фото – AnDi

«Мій друг Іван – інвалід, і він має мрію – дістатися своїми силами з України до Лісабону на велосипеді», – ось так розповідає Олег Савчук про проект On 3 wheels (на трьох колесах, - з англ.). Олег – затятий мандрівник, об’їздив вже десятки країн автостопом і велосипедом. Цього літа він планує особливу подорож – перетнути Європу на велосипедах разом з двома друзями, один з яких хворіє на ДЦП.

ДЦП не перепона для мрії

Іван Маслюк, 20-річний юнак, мешкає в селі Березівка, що на Радехівщині, куди одного літа Олег приїхав до бабусі. «Познайомились ми на сільській дискотеці. Я навіть не уявляв, що таких людей, як Іван, можна зустріти на танцях. Там ми розговорились, я розповів, що все життя проводжу в подорожах. Його це дуже вразило. Згодом ми здружились, потім він поділився своєю мрією. І ось так народилась ідея – On 3 wheels», – пригадує Олег Савчук.

Про свою інвалідність Іван говорить спокійно. «У мене дитячий церебральний параліч. Пошкоджений опорно-руховий апарат, мене майже не слухаються нижні кінцівки. Але я даю собі раду. Звісно, батьки у деяких справах допомагають, але у побуті я навчився сам обходитись. Я стараюсь не звертати увагу на неполадки у власному тілі. Я ніколи не дозволяв себе шкодувати і не дозволю, бо це б зменшило вимоги до самого себе», – каже Іван Маслюк.

 

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Він старається отримувати якомога більше задоволення від життя: грає у футбол на позиції воротаря та дуже любить їзду верхи. «Коней я люблю з дитинства, це просто неймовірно фантастичні та красиві тварини. Коли мені було 14 років, в батьків виникла ідея – купити мені коня. Бо після їзди верхи мені стає легше, ноги розслабляються. Ось так шість років тому я отримав свого особистого коня – Буріка. Відтоді я проводжу верхи дуже багато часу, навіть їздили з Олегом в одну подорож на конях – 20 км до річки. Без падінь, звісно, за ці роки теж не обійшлось: падав декілька разів, але кожне падіння нам дано, щоб можна було піднятися», – розповідає Іван Маслюк.

Іван – людина неймовірної сили духу, якому природа не дала можливості повноцінно рухатись, зате вклала в його серце велику любов до життя. «Мене дуже часто запитують, чому саме Португалія? Бо це відносно нас – крайня точка Європи. Я ніколи не бачив океану Цією подорожжю я хочу сказати усьому світові, що дружба, наполегливі тренування та віра – можуть усе. Хочу подолати цей шлях і заснувати Всесвітній рух допомоги людям, які сумніваються у своїх силах та можливостях. Я хочу надихнути своїм прикладом інших людей з обмеженими можливостями подорожувати, мріяти і втілювати мрії в життя», – каже Іван Маслюк.

Позаду вже підкорені Маківка та Боржава

Подорож у Португалію для Івана організовують Олег Савчук та його друг Сашко Луцик. Вони – мандрівники, разом вже об’їздили близько 30-ти країн. «У подорожах ми з 18 років, тоді ми вперше автостопом поїхали в Нідерланди. Потім були подорожі на велосипедах Європою та Азією. Та коли познайомились з Іваном і я дізнався про його мрію, ми вирішили втілити її у життя, адже немає нічого цікавішого та більш захопливого, аніж пізнавати світ в мандрах. Ми здійснюємо свої мрії, і я задумався, чому Іван не може здійснити свою? Саме тому пообіцяв йому дістатися до Лісабону разом», – розповідає Олег Савчук.

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Коли хлопці зрозуміли, що задумане потрібно здійснювати і дороги назад немає, почалася активна підготовка до подорожі. Друзі вже зробили декілька підготовчих мандрівок: сплавлялися разом на байдарках, піднімались з Іваном в гори на велосипеді. «На велосипедах вже було декілька поїздок. Спершу піднялись на гору Маківка (висотою 958 м, - Дивись.Info)  – це була одна із найлегших мандрівок. Ми машиною під’їхали до підніжжя гори, а на гору піднялись по траверсу – 5 км. Я сидів на велосипеді, а хлопці просто виштовхали мене на гору», – каже Іван Маслюк.

Після підкорення першої вершини, у друзів з’явився запал підкорювати й інші, одночасно тренуючись та готуючись до великої мандрівки. «Далі була полонина Боржава (довжина близько 25 км, висота до 1681 м, - Дивись.Info). Ми організовували цю подорож спеціально для Івана, щоб він міг побачити гори у всій красі, і знову ж взяли в похід велосипед. Ми пройшли весь боржавський хребет від Воловця до водоспаду Шипіт. Було дві ночівлі, моментами було надзвичайно важко, – розповідає Олег, – Наприклад, на гору Великий Верх різкий підйом, а ми мало того, що з рюкзаками на плечах, так ще Івана на велосипеді треба випхати догори».

Мрія довжиною у 5000 км через 9 країн

Тепер хлопці активно працюють над організацією подорожі в Португалію. Стартувати планують у серпні. Маршрут пролягатиме через Польщу, Словаччину, Австрію, Чехію, Німеччину, Францію, Іспанію та Португалію. Для здійснення мрії їм необхідно подолати близько 5000 км.

Оскільки Іван з обмеженими фізичними можливостями, то він поїде на спеціальному велосипеді. Загалом їх буде три – два звичайних двоколісних, на яких їхатимуть Олег та Сашко. Третій велосипед – триколісний, ним керуватиме Іван. Таким чином вони планують перетнути 9 країн, щоб дістатись до Лісабону.

«Ми довго вибирали велосипед для Івана. Багато спілкувалися з людьми з обмеженими можливостями, які користуються велосипедами. Відтак вибрали оптимальний варіант. Це триколісний велосипед, на якому Іван в напівлежачому положенні, ззаду два колеса, а ноги будуть закріплені біля третього колеса спереду. Крутить педалі він руками», – пояснює Олег Савчук.

Такі велосипеди спеціально розроблені для інвалідів, які не можуть працювати ногами. Їхня вартість коливається від 2,5 до 9 тисяч євро. На щастя, за підтримки друзів та небайдужих людей, такий велосипед вдалося знайти. Хлопці вже активно тренуються, на новому велосипеді Іван проїжджає по 30-40 км вдень. Крім цього, аби додатково зміцнити руки, він займається різними силовими вправами.

c030f2d9-7a68-4509-aefc-4297f90199d5

Фото – AnDi

Фото – AnDi

Сміливі завжди мають щастя!

За словами хлопців, проект унікальний, бо про подібні не чули. «Таких проектів ще не реалізовували. Знаю, що є один хлопчина, який мандрує на інвалідній колясці, є мандрівники з особливими потребами на велосипедах, але щоб подорож через всю Європу – ми не чули», – каже Олег Савчук.

Хлопці зараз активно шукають спонсорів, необхідне туристичне спорядження. Наразі проект вже готовий на 60%, адже є основне – велосипед для Івана. «Ми приймаємо будь-яку допомогу. Навіть підтримка нашої сторінки «On 3 wheels – Проект здійснення мрії» у Facebook – це вже допомога, – каже Олег Савчук. – Цією поїздкою ми хочемо не лише здійснити мрію Івана. Ми хочемо започаткувати Всесвітній рух допомоги людям, які не можуть мандрувати самостійно. Саме тому під час нашої мандрівки ми збиратимемо кошти, щоб надалі допомагати неповносправним людям мандрувати!
Ба більше, сміливці, які хочуть мандрувати, але потребують допомоги, в такий спосіб знайдуть друзів та однодумців».

Цією поїздкою ми хочемо не лише здійснити мрію Івана. Ми хочемо започаткувати Всесвітній рух допомоги людям, які не можуть мандрувати самостійно.  

Автор – Ольга Лех

Фото – AnDi

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: