На розгляді в ЄСПЛ близько 500 заяв, поданих проти РФ після анексії Криму

На розгляді в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) близько 500 заяв, поданих проти РФ після анексії Криму, більшість з яких стосуються захисту прав фізичних осіб, найближчим часом можна очікувати великої кількості звернень від юридичних осіб.
Такий прогноз агентству Інтерфакс дала заступник голови комітету з цивільного, сімейного та спадкового права Асоціації правників України (АПУ) Ірина Мороз.
«Попри недоліки судового процесу в ЄСПЛ, в найближчий період можна очікувати зростання кількості поданих заяв проти РФ, оскільки тисячі українських компаній, які втратили свої активи в Криму, нині на стадії пошуку або очікування ефективних механізмів отримання компенсації», - вважає юрист.
Коментуючи можливості міжнародних юридичних механізмів для отримання компенсації за втрачені в результаті анексії півострова активи, Мороз зазначила, що таких механізмів кілька. Зокрема, найчастіше розглядається варіант звернення до інвестиційного арбітражу в рамках застосування Угоди між урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про заохочення і взаємний захист інвестицій, т.зв. двосторонній інвестиційний договір (ДІД).
«Звернення до ЄСПЛ, як правило, зміщується на другий план і вважається недостатньо ефективним способом захисту через відсутність гарантованого механізму отримання компенсації і тривалість судової процедури. Однак застосування ДІД зумовлює труднощі в доведенні базових понять, які необхідні для підтвердження юрисдикції інвестиційного арбітражу та залучення механізмів захисту», - сказала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: