У Львові стартував проект проти дискримінації щодо ВІЛ-позитивних

Команда Львівського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ»  реалізовує проект RESPECT «Зменшення стигми та дискримінації, пов’язаної з ВІЛ, до представників груп найвищого ризику (ГНР), зокрема, споживачів ін’єкційних наркотиків, та людей, які живуть з ВІЛ, у медичних закладах місті Львова та області» за підтримки USAID (Агентство США з міжнародного розвитку). Уже проведено 30 тренінгів для 731 медпрацівника та з метою визначення ефективності тренінгів – проводять соціологічне опитування медичного персоналу.

Про це інформує прес-служба ЛМР.

Проект спрямований на подолання епідемії ВІЛ-інфекції у Львові та Львівській області (м. Дрогобич, м. Борислав), шляхом втілення нової амбітної стратегії UNAIDS «90-90-90» до 2020 року, де 90% людей, які живуть з ВІЛ, знають про свій ВІЛ статус, 90% людей з підтвердженим статус отримують АРТ (антиретровірусна терапія) та 90% людям на АРТ зменшено вірусне навантаження.

Основні причини формування стигми та дискримінації щодо ВІЛ-позитивних людей – пов’язані зі страхами суспільства та утотожненням ВІЛ-інфекції з так званими групами ризику (ГР): споживачами ін’єкційних наркотиків, жінками комерційного сексу або ж чоловіками, які мають секс з чоловіками. Стигма – це упереджене ставлення до конкретної, зазвичай маргінальної групи людей, яке виявляється у розголосі інформації, осуді, психологічному тиску. Натомість дискримінація – це вже дії або бездіяльність, спрямовані на цю ж маргіналізовану групу. Найчастішими проявами дискримінації щодо ВІЛ-позитивних людей є ізоляція, обмеження в пересуванні, відмова в роботі чи наданні медичної допомоги, примусове переривання вагітності тощо. Як демонструє практика країн Західної Європи та північної Америки, високий рівень освіти та поінформованість суспільства допомагає людині краще розібратися в проблематиці та менше реагувати на існуючі публічні правила щодо прийняття людей з ВІЛ-статусом.

Власне над вирішенням таких проблем працює команда проекту RESPECT. «Цього року в межах проекту було проведено 30 тренінгів для 731 медичного працівника (487 медичних сестер та 244 лікарів). З метою визначення ефективності тренінгової діяльності, було проведено вхідне соціологічне опитування медичного персоналу шести пілотних ЗОЗ міста Львова та Львівської області (Комунальна 3-тя міська клінічна лікарня, Комунальна міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, Львівська обласна клінічна лікарня, Дрогобицький протитуберкульозний диспансер, Дрогобицька міська поліклініка та Бориславська центральна міська лікарня), проведено тренінги і зараз завершується вихідне соціологічне опитування. Соціологічне опитування має продемонструвати, яким чином змінилося ставлення медиків після проведення тренінгів. На даний момент ми ще не володіємо фінальними результатами опитування, однак цифри попереднього року проекту RESPECT, який охоплював медичні заклади лише м. Львова (Львівський обласний наркологічний диспансер, КЗ ЛОР «Львівський регіональний фтизіопульмонологічний центр, Шкірно-венерологічний диспансер №1, 2-га міська поліклініка м. Львова, Міський комунальний клінічний пологовий будинок №1, Комунальна міська 3-я клінічна лікарня, пологовий будинок), демонструють підвищення рівня знань про шляхи передачі ВІЛ-інфекції у медичних працівників з 54% до 64% та зменшення рівня стигми на 14%» - розповідає координатор проекту Сергій Миронюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: