Амбітні плани та поважні гості: що очікувати від Форуму в Трускавці (Інтерв’ю)

1466664212576b8514b1cac
Форум регіонального розвитку

Цими вихідними на Львівщині пройде Форум місцевого розвитку. Організовує Форум USAID «Рада», а ініціатором проведення виступила Львівська обласна рада.

Про те, хто збирається взяти участь у Форумі, які амбітні плани організаторів та чи матиме Форум прикладне значення, ІА Дивись.info розповів Василь Лозинський, Виконавчий директор Обласної асоціації місцевих рад «Ради Львівщини».

— Тож, чого очікувати від Форуму, про що піде мова?

— «Програма передбачає три основні заходи. Перше – це відкриття і пленарне засідання, в якому братимуть участь перші особи області і держави. Вже підтвердив свою участь голова Верховної ради Андрій Парубій, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, також очікуємо підтвердження по ряду послів, це США, Канади, Польщі та ЄС. Після цього  розпочинаються дві секції. Одна, це дуже важлива на сьогодні тема, децентралізація. Беруть в ній участь наші польські колеги, які вже пройшли цей шлях і можуть поділитись як позитивним, так і негативним досвідом. Друге питання – це проекти транскордонного співробітництва України і Польщі. Взагалі, можливість України для подачі в будь-яких проектах. Власне, ми привозимо друзів- поляків, аби вони, зокрема, могли подивитись на наші інфраструктурні об’єкти. Зокрема, парк в Трускавці, така важлива річ.

— А що планується другого дня?

— На другий робочий день Форуму підтверджений візит голови парламенту Польщі пана Кухцінського, відбудеться робоча зустріч у форматі Парубій-Кухцінські, будуть також посли до Польського Сейму (це аналог наших народних депутатів) і представники воєводств, які межують з нами. І представимо тут наші практики по залученню проектів в область, бо так само маємо такий досвід.

Василь Лозинський

Василь Лозинський

— Будуть якісь прикладні результати цих зустрічей?

— Результатом цих зустрічей має стати підписання Декларації про діяльність Форуму, про те, як далі спільно будуть працювати наші парламентарі із польськими, і наша регіональна влада із нашими партнерами. І в якому напрямку будемо разом рухатись. Захід проводиться вперше, є амбітні плани, що він буде щорічний. Це вперше у нас буде така можливість побудувати комунікаційного містка між депутатами місцевих рівнів, Верховної Ради і парламентарів Польщі. Бо досить часто буває, що навіть наші депутати районні не знають, як отримати ту чи іншу субвенцію з державного бюджету… Тобто, контакт є, але не настільки сильний, як би ми хотіли. Цей захід покликаний якраз налагодити ці зв’язки.

— Від кого із гостей Ви очікуєте найбільшого конструктиву?

— Ми не можемо зараз говорити про конкретні очікування. Бо цензури на форумі немає, ми не готуємо наших учасників до того, що «цього не говори», «оце говори». Це буде вільна дискусія, яка, сподіваємось, і породить істину.

— Чи є гарантії того, що ці поради будуть впроваджені на Львівщині?

— Як мінімум, участь керівників парламентів двох країн – це вже підтвердження того, що захід не рядовий і всі не просто зібрались лише поговорити. Навіть їхня присутність говорить про те, що підняті питання важливі і гарантія їхнього імені має показати те, що далі рух у цьому напрямку буде йти.

ІА Дивись.info - інформаційний партнер Форуму місцевого розвитку у Трускавці.

25 і 26 червня ІА Дивись.info слідкуватиме за подіями Форуму, а також оперативно повідомлятиме про основні цікаві панелі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: