Провали децентралізації, гроші громадам та польсько-український парламент – перший день Форуму місцевого розвитку

1466664212576b8514b1cac
Форум регіонального розвитку

У Трускавці завершися перший день Форуму місцевого розвитку. Темами для обговорення стали децентралізація влади в Україні та транскордонне співробітництво нашої країни. ІА «Дивись.Info» зібрала ключові цитати учасників зустрічі.

Польща – вдалий приклад децентралізації, але варто врахувати її помилки

Посол Сейму Республіки Польща Богдан Жоньца розповів, що внаслідок децентралізації влади у Польщі місцеві громади збагатіли в рази, зуміли створити гідну інфраструктуру та надати можливості розвитку своїм жителям на місцях. Це була одна із найуспішніших реформ місцевого самоврядування у Європі.

Натомість цей процес мав значні вади, зокрема в освіті та медицині.

Богдан Жоньца

Богдан Жоньца

У навчальній сфері децентралізація створила певний ухил: багатші ґміни розвивали свої школи, а бідніші – подекуди змушені були закривати через брак коштів. Сьогодні у Польщі знову повертаються до ідеї створення національної системи освіти.

Друга проблема пов’язана із фінансуванням лікарень у різних повітах. Розподіл коштів між ними передавався старостам повітів. Але на сьогодні більшість медичних закладів країни мають борги перед державою. І вони дедалі більшають.

Також Жоньца зазначив, що управління казначейського контролю подекуди перешкоджають органам місцевого самоврядування.

Тобто, процес реформування місцевого самоврядування у Польщі досі триває.

Україна здатна обігнати Францію та Польщу у реформі самоврядування

Колишній народний депутат України, експерт у питаннях децентралізації Юрій Ганущак вважає, що  Україна здатна створити більш ефективну систему місцевого самоврядування, аніж є, наприклад, у Польщі чи Франції. Адже наша держава може скористатися їх досвідом.

Натомість він заявив, що в Україні поки немає розуміння окремих моментів реформи. Так Ганущак певен, що передавати землю місцевим громадам у рамках реформи децентралізації не можна. Це відкриє можливість до остаточного її захоплення впливовими людьми.

На його думку, цей процес можна буде запустити тоді, коли буде створено ефективну систему державного контролю за тим, що відбувається на місцях. Йдеться про префектів, якого призначає Президент в окремих регіонах.

Що саме «рубає» бажання об’єднуватись у територіальні громади

Голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин на Форумі місцевого розвитку у Трускавці розповів ІА Дивись.info, які проблеми виникають при об’єднанні у нові територіальні громади і чого очікувати від ситуації.

Він розповів, що найбільше найгірше на процес об’єднання діє близькість міст обласного значення.

Олександр Ганущин

Олександр Ганущин

«Проблеми є, оскільки цей процес, який планувався спочатку як добровільний із великими бонусами, після місцевих виборів, м’яко кажучи, загальмував, – розповів пан Ганущин. – Все дуже просто – люди, новообрані зараз місцеві депутати, міські і селищні голови, тільки-тільки увійшли в смак самоврядної роботи, і тут постало питання, що з кимось треба об’єднуватись. А найгірше на процес об’єднання діє близькість міст обласного значення, близькість міст взагалі, бо тоді виходить трошки нерівноправне партнерство. І саме це найбільше «рубає» бажання об’єднуватись».

Натомість депутат повідомив, що новостворені громади Львівщини вже демонструють динаміку, яка в рази краща, ніж була в сільських чи селищних рад.

Нові територіальні громади Львівщини вже отримали додаткові кошти

Голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка розповів про порядок фінансування новостворених територіальних громад, а також про перші успіхи процесу децентралізації у Львові.

«Перші громади, які вже створені, отримали додаткові кошти з державного бюджету і ці кошти уже на рахунках і можуть бути використані, – повідомив Синютка. – Також це кошти, які були виділені Європейським союзом, тож громади також можуть подати заявку і отримати їх на свої проекти. Для цього, у першому випадку, громади мають чітко визначити ці об’єкти, а у другому – громади мають сформувати пропозиції по тих об’єктах, де вони побачать необхідність залучення фінансового ресурсу».

Польсько-український молодіжний парламент

Василь Лозинський, Виконавчий директор Обласної асоціації місцевих рад «Ради Львівщини» на Форумі місцевого розвитку у Трускавці розповів ІА Дивись.info, чого очікувати від зустрічі голів українського та польського парламентів.

«Завтра на Форумі відбудеться зустріч голів парламентів України і Польщі. Очевидно, що темою для обговорення стане співпраця двох парламентів, – розповів пан Лозинський. – І, крім голів, будуть присутні як народні депутати України, так і депутати Сейму Польщі. І була думка навіть створення українсько-польського молодіжного парламенту, щоб обмінюватись із нашими польськими колегами досвідом».

Василь Лозинський

Василь Лозинський

Реформа децентралізації вже довела свою ефективність

Народний депутат України Оксана Юринець вважає, що реформа децентралізації врядування в Україні вже довела свою ефективність: голови територіальних громад заявляють про свої амбітні проекти, а місцеві бюджети вже отримали перші фінансові дивіденди.

«Мені дуже важливо було почути, що сьогодні законопроекти, що подані до Верховної Ради, стосуються напрацювань і побажань усіх регіонів. Дуже добре, що такий формат співпраці щодо децентралізації розпочався із Львівщини. Я хочу показати, що Львівщина була успішною у таких проектах. Напевне, коли сюди приїздять очільники двох держав, вони хочуть показати значимість і важливість регіонів».

Листівки з детальною інформацією про депутатів

Громадянська мережа ОПОРА розробила спеціальні листівки, де міститься інформація про народного депутата, помічників депутатів та громадські приймальні.

Така ініціатива допоможе виборцям і всім зацікавленим особам контактувати з нардепом. Поширювали листівки і серед місцевих мешканців, і у різноманітних мережах бібліотек.

Таокож у ОПОРІ розробили відеоролик, який розповідає про те, як правильно співпрацювати з народним депутатом та що входить в обов’язки народних обранців.

Як стверджують представники громадянської мережі, 27% народних депутатів не провели жодного прийому громадян. Тому варто докладати більше зусиль для того, аби налагоджувати співпрацю округів і народних депутатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: