Традиції українського іконописання поширюють у Бразилії випускники Львівської академії мистецтв (Фото)

111

У середу 22 червня у Музеї львівської барокової скульптури ХУІІІ ст. та творчості І.Г.Пінзеля відбулася виставка кафедри сакрального мистецтва «Оновлення традицій», приурочена до 20-тої річниці її створення.

У середу 22 червня у Музеї  львівської барокової скульптури ХУІІІ ст.  та творчості І.Г.Пінзеля відбулася виставка кафедри сакрального мистецтва  «Оновлення традицій», приурочена до 20-тої річниці її створення.

В експозиції представлено роботи студентів та викладачів  кафедри створенні протягом двадцяти років її існування. Значна частина цих ікон експонувалась на виставках у музеях Польщі (Бяло-Подляске, Кракові, Люблін-Ленчин), в Римі (Український Католицький університет), Франції (Сен-Жермен). В Україні ці твори могли побачити у Львові, Тернополі, Києві (Софія Київська, Києво-Могилянська академія), Самборі (музей «Бойківщина»).

Також представлено відеопроект доробку кафедри у галузі монументального мистецтва, тобто розпису церков. Тут зібрано поліхромії храмів (стінописи, мозаїки, вітражі, сграфіто), іконостаси та інші елементи церковного інтер'єру  із 55 храмів, з них 49 в Україні та 6 закордоном.

За словами, автора презентації, Богдана Зятика, він провів дослідження та зібрав фото доробку викладачів, студенів, випускників кафедри за двадцять років її  існування. Це роботи Костя Марковича, Романа Кислого, Романа Василика, Святослава Владики, Тараса Новака, Василя та Андрія Сиваків та ін., створені як у рамках іконописних об’єднань,  так і самостійно.

Богдан Зятик також зазначив, що територіальні межі є надзвичайно широкими: це Польща, Румунія, Австралія, Англія, Бельгія та ін., а також  Сумська, Київська, Харківська, Рівненська, Львівська, Тернопільська, Закарпатська області. Всього у презентації - 1054 слайди. Це частина дисертаційного дослідження Богдана.

[dyvys_blockqoute text="У навчальному процесі наголос іде на концепцію іконопису княжого періоду 12-15 ст." author="Богдан Зятик"]

«У навчальному процесі наголос іде на концепцію іконопису княжого періоду 12-15 ст. Проте, студентів стилістично ніхто не обмежує, у нас дуже демократичний підхід до навчання. Є випускники які творять вже зовсім нове модерне сакральне мистецтво це Святослав Владика, Іванка Крип’якевич, а Сергій Колодка – працює у цікавому реалістичному стилі.      У нас навчаються студенти різних християнських віросповідань та конфесій, і працюють вони для різних парафій. Сакральне мистецтво руйнує стереотипи та будь які розбіжності, воно об’єднує тих, хто працює на прославу Бога», - зазначив Богдан Зятик.

Майже всі випускники кафедри працюють за фахом. В оздобленні храмів є свої особливості, ключову роль відіграють отець та громада церкви. На якість роботи впливають смаки замовників та їхня ерудиція.

Про свою  студентську роботу «Зіслання Святого Духа», що представлена на виставці, Богдан розказує, що це інтерпретація однойменної ікони із с. Радруж. Художник додає вогненні язики над головами апостолів, а також зображує два храми сусідніх сіл Липників та Порошни вгорі. Це символічно, адже на свято Зіслання Святого Духа відбувається спільна проща між селами.

222

На виставці можна побачити станкові твори Романа Василика, Костя Марковича, Христини Максимович, Люби Яцків, Данила Мовчана, Іванки Демчук, Володимира Беринця, Богдана Зятика, Андрія Урбановича, Ольги Мороз, Анастасії Ващенко, Ольги Вишневської-Магурчак, Анни Кілик (Польща), Світлани Юхим'юк, Ольги Поломаної, Христини Поврозник, Максима Рябчуна, Віталія Шупляка, Вікторії Мовчій, Тетяни Скоромної, Вікторії Матієшин, сестри Вероніки Ногас, Богдана Івашківа (брат Боніфатій), Оксани Мельничук (Бегметюк), Уляни Томкевич.

Про концепцію виставки ми розпитали її куратора, професора Романа Василика. Він зазначив, що метою виставки було показати певний зріз роботи кафедри в усіх напрямках, за 20 років її існування. Тому тут представлені курсові та дипломні роботи студентів, створені під час навчання, а також підсумкові  твори із художніх річних переглядів. Є різні твори – це ікони, проекти церковних поліхромій та іконостасів.

2222

Роман Василик, підкреслив що кафедра підтримує і розвиває творчий потенціал кожного студента, навіть якщо він обирає власний стиль, всупереч навчальній концепції. Тут представлені як творчі інтерпретації так і класичні ортодоксальні ікони. Серед студентів, які найбільше запам’яталися за роки навчання на кафедрі сакрального мистецтва, завідувач кафедри, відзначив Христину Максимович(на жаль немає серед живих), Любу Яцків, Демчук Іванку, Мовчій Вікторію, Андрія Урбановича, Новака Тараса, Олексія Чередніченко(понад 10 церков), Святослава Владику(церква Різва Богородиці на Сихові).

«Перша поліхромія, яка була створена нашими студентами, це були розписи каплиці Святого Іллі, церкви Святого Михаїла. Одна із початкових студентських груп нашої кафедри складалася із 12 чоловік, 4 з яких були монахами. Вони власне взялися за розпис каплиці, та залучили своїх однокурсників.», - зазначив Роман Василик.

Цікавим є той факт, що сестра Вероніка Ногас, випускниця кафедри, проживаючи у штаті Куритиба в Бразилії, відкрила там іконописну школу і сама розписує там храми.

Власне виставка представляє різностильові та глибокі за змістом роботи кафедри сакрального мистецтва. Серед творів цікавою є ікона-інтерпретація об’явлення Фатімської Божої Матері Кілик Анни, створена у невізантійському стилі.

Безперечно, вражають своєю глибиною роботи Христини Масимович, які демонструють багатий духовний світ мисткині. Її роботи мають виражено індивідуальний характер, та міцну філософсько-богословську платформу.

Інтерпретаціі на богословську тематику представлені у роботах Микитюк Олени  та Мовчана Данила.

22222

Особливий погляд на зображення «Розп’яття із пристоячими» презентувала Демчук Іванка. Композиція роботи дуже філософська, адже хрест зображений без верхнього рамена. Голова Ісуса, та його руки знаходяться у горизонтальній площині, на одному рівні, що передає надзвичайні страждання людини. Цей хрест ніби тисне на предстоячих, і вони згинаються та схиляють голови від його ваги.

Надзвичайно цікаві твори викладача та випускниці кафедри Люби Яцків, що відображають власні мистецькі інтерпретації класичних іконографічних образів.

У роботах Костя Марковича, лідера іконографічного гурту «Фовор», відчувається вплив графічного мистецтва. Кожна сакральна тема пропрацьована до найменших деталей, художник використовує складні композиційні прийоми. Мистецький доробок Костя Марковича має яскраво виражений індивідуальний характер та стиль.

На виставці представлені також роботи завідувача кафедри Романа Василика, серед них особливо вражає «Пресвята Богородиця Самбірська».

33333

Найбільш емоційно та духовно вражає поліптих Городиської Ольги, Рудої Ольги та Штик Вікторії «Архангели – покровителі майдану».

Ще однією подією на виставці стала презентація каталогу виставки "Оновлення традицій" про кафедру сакрального мистецтва,  виданий спільно з музеєм "Бойківщина" у м. Самборі, де окрім вступних статей  Романа Василика та Роксоляни Данчин, міститься фото робіт випускників та студентів кафедри, а також коротка біографічна довідка про них.

Кафедра сакрального мистецтва однією із найпотужніших майстерень Львівської національної академії мистецтв, адже усебічно плекає таланти студентів, адже майже всі студенти працюють у цій галузі. Для майбутнього розвитку кафедри важливо розвиватися так і надалі, адже саме вона формує стилістику та новітню сакральну іконографію України.

Мар’яна МАКСИМІВ

Фото Микита ПЕЧЕНИК

Довідка із анотації виставки

Біля витоків створення кафедри стояли такі відомі митці та науковці як Микола Бідняк, Ласло Пукаш, Отець Іван Музичка, Отець–доктор Богдан Прах, Отець–доктор Михайло Димид, Владислав Гречлик. Незабутні лекції для студентів виголошував Патріарх Димитрій (Ярема). До виховання молодих спеціалістів багато праці доклав професор Володимир Овсійчук.

Декотрі випускники приєдналися до справи виховання майбутніх поколінь іконописців та разом із проф. Романом Василиком викладають на кафедрі сакрального мистецтва ЛНАМ. Це Люба Яцків, Василь Сивак, Тарас Новак, Костянтин Маркович, Богдан Зятик, Тарас Лесів. Теоретично-мистецьку основу студентам кафедри викладають Роксолана Косів, Оленка Бакович.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: