109 років з дня народження Романа Шухевича: 10 фактів з життя провідника УПА

10

Сьогодні минає 109 років з дня народження українського політичного і державного діяча, генерал-хорунжого головнокомандувача УПА Романа Шухевича. ІА «Дивись.info» зібрали 10 фактів із життя одного з найвидатніших провідників нації.

Сьогодні минає 109 років з дня народження українського політичного і державного діяча, генерал-хорунжого головнокомандувача УПА Романа Шухевича. ІА «Дивись.info» зібрали 10 фактів із життя одного з найвидатніших провідників нації.

71. Народився Роман Шухевич у відомій галицькій родині. Його дід Володимир Шухевич був відомим педагогом і етнографом світової слави, він автор монументального п’ятитомного дослідження «Гуцульщина». А стрийко Степан – курінний отаман Легіону Українських Січових Стрільців, він був одним з найкращих тогочасних українських адвокатів.

9

2.Роман Шухевич після закінчення філії Академічної гімназії вступив до Львівської політехніки, де вивчав архітектуру. По завершенні навчання вступив до консерваторії, ставши піаністом.

8

3. Крім архітектури і музики, Шухевич захоплювався спортом. Він був переможцем «Запорізьких ігор» з бігу і плавання. А як затятий мандрівник заснував курінь «Чорноморець», що стало початком морського пластування.

2

4. Роман Шухевич зі своєю майбутньою дружиною Наталею були знайомі з дитинства. Їхні родини приятелювали – із села Оглядів на півночі Львівщини, де був священиком Наталин батько, походила мати Шухевича. Побралися 1930­го, за два роки як Наталія закінчила гімназію. Їй було 20, Романові – 23. «Мав 172 см висоти, був стрункий, з кучерявим ясним волоссям рудавої відтіні. До того мав рідкі передні зуби. Був популярний серед дівчат, що приписували, згідно з старинним переказом, його рудим кучерям і рідким зубам», – пише у «Спогаді про юні літа Романа Шухевича» його товариш Богдан Підгайний. У березні 1933 року в Шухевичів народився первісток – син Юрко, а 1934-го Роман Шухевич на три роки потрапив до польського концтабору за приналежність до ОУН і участь у замахах на польських діячів.

3

5. Після виходу з польської тюрми Роман Шухевич не міг знайти роботу, тому вирішив заснувати власну справу – рекламну. 1937 року він створив рекламну агенцію «Fama», що з латинської означає «чутка». За два роки компанія перетворилася на гіганта ринку з прибутками у десятки тисяч.

1

6. 1941 року розстріляли брата Романа Шухевича, заарештували дружину, а дітей Марійку і Юрка відправили до спецдитбудинку. Марійку вдочерила вчителька Тетяна Запорожська. Юрко 1947 року втік із спецдитбудинку у місті Рутченково Сталінської області і повернувся на Західну Україну. Спочатку він переховувався у селі Бусовисько Дрогобицької області у батькового приятеля Михайла Цапа. З батьком йому вдалося побачитися двічі – 1947 та 1948 років.

Ірина Райхенберг

Ірина Райхенберг

7. З вересня 1942 по лютий 1943 дружина головного командира УПА Романа Шухевича Наталія переховувала в своєму будинку від переслідування нацистами сусідську єврейську 7-річну дівчинку Ірину Райхенберг. Роман Шухевич, використовуючи свої можливості, допоміг з виготовленням для дівчинки нових документів на ім'я українки Ірини Василівни Рижко. Після арешту 1943 року дружини Роману Шухевичу вдалося переправити дівчинку в сирітський притулок при жіночому греко-католицькому монастирі Василіанок поблизу Куликова, де Ірина перебувала до кінця війни, переживши німецьку окупацію і Голокост. Врятована жінка мешкала в Україні, померла 2007 року в Києві у віці 72 років.

Фальшиві документи

Фальшиві документи

8. Коли наприкінці 1940-их Роман Шухевич почав хворіти, йому довелося звернутися до …радянських лікарів. У командира діагностували міокардит, гіпертонію та ревматизм, які він поїхав лікувати до «Лермонтівського» санаторію в Одесі. Найбільш розшукуваний в СРСР буржуазний націоналіст зі своєю зв'язковою лікувалися протягом півтора місяця.

9. Батька Романа Шухевича репресували у жовтні 1947 року. Хворого і немічного забрали на етап і відправили на поселення у Кемерівську область, де він і помер.

4

10. Сам Роман Шухевич загинув 5 березня 1950 року в будинку вчительки Ганни Конюшек. Влаштували облаву на Генерала Чупринку півтисячі бійців МДБ СРСР. Тіло провідника привезли до Львівського обласного управління МДБ, де його показали людям, які особисто знали генерала УПА і могли його упізнати. Що сталося з тілом Шухевича не відомо досі. За однією з версій труп спалили біля села Гуків у Хмельницькій області. Зараз там споруджено пам'ятний хрест.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: