Чи стане жовківська синагога Центром єврейської культури Галичини (Фото)

Синагога (14)

75 років тому німецька окупація в Україні призвела до того, що багато пам’ятків архітектури зазнали занепаду. В цей час постраждала і єврейська громада м. Жовкви. Їхня памятка – синагога, яка сьогодні своїм зовнішнім виглядом нагадує нам руїну і потребує реставрації.

75 років тому німецька окупація в Україні призвела до того, що багато пам’ятків архітектури зазнали занепаду. В цей час постраждала і єврейська громада м. Жовкви. Їхня пам’ятка – синагога, яка сьогодні своїм зовнішнім виглядом нагадує нам руїну і потребує реставрації.

Історія будівництва синагоги у м. Жовква

Історія будівництва жовківської синагоги бере початок від 1600 року, коли белзський воєвода Станіслав Жолкевський дозволив юдеям звести будинок молитви. Перша синагога була дерев’яна і знаходилась на місці сучасної.

Будівництво мурованої синагоги тривало з 1692 року по 1700 рік. Після завершення будівельних робіт вона набула вигляду ренесансово-барокової споруди. А реставраційно-реконструкційні роботи, які проводились в 1830-их роках, підсилили її романтизм. У червні 1941 року нацисти намагалися знищити синагогу: були зруйновані всі склепіння, згоріли багаті інтер’єри. В 1955-1956 роках споруда була частково відбудована: відтворені колони і склепіння головного залу, споруджено дах і відремонтовано фасади.

Синагога (8)

Що було зроблено для реставрації визначальної пам’ятки XVII ст.

З того часу минуло 50 років. І ця визначальна пам’ятка XVII ст. знову опинилася на грані виживання.

«Місцева громадська організація Жовківський Центр міського розвитку «Світло Культури», готуючи програму збереження і відновлення архітектурних пам’яток Жовкви, зайнялася пошуком коштів для їх реалізації, – розповідає Михайло Кубай, заступник директора з науково-реставраційної роботи Державного історико-архітектурного заповідника Жовкви. – Була  подана заявка в Нью-Йорк до Фонду Світових Пам’яток (WMF). Протягом 2-4-ох років було виділено деякі кошти на виведення синагоги з аварійного стану. Було три гранти на загальну суму – 49 тис. дол. Було проведено археологічні дослідження, відкопана південна прибудова, вичищена синагога всередині.

Синагога (1)

Виконано укріплення і реставрація південної стіни, яка в будь-який час могла обвалитися, зсунутися вниз. Було зроблено документації по дахах: розібрані і очищені старі дахи над головним залом, який вже був непридатний,  і влаштовані нові конструкції даху. Дві третини даху ми встигли покрити мідною бляхою. Пізніше, тимчасово, покрили руберойдом, бо не вистачило грошей. За державні кошти 2008 року було закінчене, хоча неповністю, мідне покриття даху. Також за державні кошти почалися і фасадні роботи. Невдовзі фінансування припинилося, і було зроблено тільки західну частину фасаду. Всі стадії робіт нами задокументовані, складено  повні технічні, фінансові та аналітичні звіти.

На даний час, заповідник вже кілька разів подавав проекти на  реставрацію синагоги в Посольський фонд США збереження культурної спадщини. Фактично, це єдина організація, яка може профінансувати. На початку подавали великий проект на повну реставрацію, але нічого не приходило. Торік ми подали невеликий проект, щоб її трохи забезпечити, використовувати в такому стані, в якому вона є».

Синагога (3)

Синагога – єврейська святиня

Жовківська синагога належить до державної спадщини, але водночас – це колиска євреїв, їхня цінність і пам’ятка.

Перша єврейська громада постала ще в містечку Винники, до появи назви «Жовква» в 1593 році. У першій половині XVII ст. євреям вже належали декілька важливих будівель: дерев’яна синагога, ритуальна лазня-міква, шпиталь-хекдеш, а також мали свій власний цвинтар, перші поховання на якому датувались 1610 роком. 1931 року в Жовкві нараховувалось 3000 євреїв, а у Жовківському повіті – 3344. Німецька окупація 1941-1943 років перекреслює 350-річну історію єврейської громади Жовкви. В наступні десятиріччя єврейські споруди і пам’ятки зазнають занепаду.

Синагога (2)

Зі слів Олександра Назара, голови Львівського товариства єврейської культури ім. Шолом-Алейхема, дізнаємося: «На сьогоднішній день єврейська громада малочисельна. Нас не так і багато. В цьому і проблема, щоб знайти кошти для реставрації синагоги у Жовкві. Але ми надіємось, що знайдеться людина, яка зможе профінансувати, погоджувати проекти. Світ не без добрих людей. Якщо буде ініціативна група, то ми долучимось до неї, допоможемо. У Львові також є синагога, біля якої скупчилось багато проблем. Ми самі зацікавлені у збереженні наших пам’яток, але поки що власних коштів у нас немає».

Те, що знаходиться всередині будівлі

Синагога у Жовкві знаходиться у найнижчій частині середмістя, тому в репрезентативній панорамі міста її не видно. Потужні стіни збудовані з каменю і цегли. Входячи у приміщення будівлі, відчувається дух ренесансу й старовини. Перед нами постає головний молитовний зал, який розділений чотирма круглими колонами, що підтримують дев’ять хрестових склепінь і ділять залу на дев’ять частин.

 

На східній стіні збереглася ніша для зберігання сувоїв Тори, яка декорована бароковою ліпниною. Тут ще досі збереглися фрагменти рослинних та геометричних орнаментів. Над нішею Тори встановлене кругле вікно, яке підкреслює сакральний характер монументальної споруди. Стіни зсередини сірі, одноманітні, від яких віє сирістю і холодом. Вони пошарпані, в багатьох місцях обвалені.  Вікна великі, розташовані високо, вони освітлюють приміщення. В головній залі знаходяться дошки, цегла попередніх періодів, але хоча б прибрано. Піднімаючись на емпору, яка знаходиться в стіні західної синагогальної брили – це вихід на дах. Вікна тут маленькі (деякі з них побиті і забиті дошками), вони неповністю освітлюють приміщення. Тут також лежать акуратно поскладані дошки,  керамічна дахівка, дерев’яний гонт. В деякій мірі синагога нагадує нам склад, де зберігаються будівельні матеріали. Незважаючи на те, що ми бачимо всередині синагоги – це не применшує її архітектурної вартості.

Плани на майбутнє

Як зазначив Михайло Кубай: «Було узгоджено нами на майбутнє використання цієї синагоги, як Центр-музей єврейської культури Галичини, як державна установа – Відділ Львівського інституту народознавства. Це було погоджено з керівництвом інституту. Коли буде реставровано приміщення, тоді можна зробити виставковий зал. На даний час у Львівському музеї етнографії та художнього промислу залишена колекція Кочтельна, яка була б  експонована в Жовкві. Це дуже відома колосальна річ, яка може принести великі доходи місту. Для того, щоб синагога функціонувала  як музей, потрібні допоміжні приміщення. При синагозі була колись духовна школа для дітей. Є шанси її відновити, де можна було б зробити офісне приміщення для музею, приміщення-обслуговування для прийому, конференц-зал, організувати туристичний центр для євреїв. У синагозі розміщений великий зал, дві галереї, кімнатка і вестибюль. Щоб цей комплекс працював, треба добудувати ще невеличку будівлю. Частково територію синагоги на вул. Запорізькій займає торговий павільйон Павлюка. Вже давно ведуться розмови щодо відтворення павільйону для духовної школи.  Саме такий запланований об’єкт мав-би велике значення для нашого міста» .

Синагога (5)

На даний час, щоб реалізувати плани щодо майбутнього синагоги потрібно 1-1,5 млн. дол.

«У державі не працюють пам’ятко-охоронні програми. Вартість робіт визначається на підставі проектної документації. Поки що документації немає», – розповідає Михайло Кубай, заступник директора з науково реставраційної роботи Державного історико-архітектурного заповідника м. Жовкви.

Як зазначив Тарас Гринчишин, керівник відділу релігій та національностей Департаменту з питань культури, національностей та релігій у Львівській облдержадміністрації, щодо фінансування реконструкції цієї синагоги протягом останнього часу до ЛОДА не звертались. «Мої колеги з відділу охорони історичних пам’яток не пригадую, щоб за останніх п’ять років надходили звернення щодо фінансування жовківської синагоги, - розповів Тарас Гринчишин. - Окрім того, зараз цією пам’яткою опікується Державний історико-архітектурний заповідник у Жовкві. У Львові є дві збережені синагоги: одна чинна, одна нечинна та ще кілька перебудованих. Взагалі синагога – це не тільки храм як приміщення для зібрань. Часто невеликі місцеві єврейські громади не мають достатньо коштів на відбудову своїх пам’яток. Водночас велику синагогу у Дрогобичі ззовні вже відреставровано».

Синагога (15)

Світове значення жовківської синагоги

Свого часу  синагога у Жовкві була однією з найбільших і найкрасивіших синагог Європи у стилі ренесанс. В світі навіть є кілька побудованих так званих жовківських синагог. В Тель-Авіві є декілька синагог збудовані за її взірцем. В сучасних синагогах Єрусалима можна побачити копії її головного входу; її зображення знаходяться на багатьох надмогильних пам’ятках в Ізраїлі.  Жовківська синагога – це об’єкт світового значення.

Сьогодні синагога  у м. Жовква,  яка занесена до списку Нью-Йоркського фонду світових пам’яток  «100 пам’яток світу, які знаходяться в загрозливому стані» – не руйнується, бо виведена з аварійного стану, але поки що не відреставрована.

Ольга ТУРЧИН

Фото: Микита ПЕЧЕНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: