Туристичне літо. До чого варто звикати львів’янам

Виступ оркестру у Львові перед туристами під час одного із фестивалів
Виступ оркестру у Львові перед туристами під час одного із фестивалів / infolviv.esy.es

Останнім часом Львів наполегливо називають «головним туристичним напрямком України» або «рекреаційною столицею». Деякі показники вказують на справедливість таких тверджень. Разом із тим Львів виходить на абсолютно інший рівень туристичного розвитку. І на ньому місту та його мешканцям може бути достатньо некомфортно.

Львів – вимушена туристична столиця, але цим треба користуватися

Згідно з інформацією, наданою Міністерством інфраструктури виданню texty.org.ua, 2014-2015 року найпопулярнішим (після київського) напрямком руху пасажирів «Укрзалізниці» був саме Львів. Хоча найбільше сюди їздили пасажири із Буковини, Прикарпаття та Закарпаття, столиця Галичини мала найбільші (після Києва) транспортні контакти з іншими регіональними центрами.

Це один із небагатьох фактів, які свідчать про стрімке зростання популярності Львова серед туристів. Річ у тім, що після початку війни на Сході України, а також значного падіння рівня доходів громадян нашої країни, значно скоротилася кількість українців, які виїжджають за кордон на відпочинок, та іноземців, які їдуть до нас (за різними оцінками, обидва показники 2014 року впали на 65-80%).

Відтак вітчизняний турист почав шукати можливостей для відпочинку у себе в країні. Відбулася переорієнтація на Одесу та Львів, значно збільшилася кількість людей, які відпочивають у Карпатах. За результатами моніторингу Центру розвитку туризму України, влітку найпопулярнішим напрямком є саме Південна Пальміра (далі – Львів і Карпати), взимку – Львів, Буковель і Славське.

Але на відміну від усіх названих локацій, Львів залишається однаково цікавим для туристів протягом майже цілого року, хоча певні «стрибки» влітку і взимку спостерігаються.

[dyvys_blockqoute text="За завантаженістю наших закладів розміщення можна бачити, що немає вже таких сезонних піків у відвіданні Львова. Більш рівномірна кількість людей відвідує наше місто протягом усього року. І у Львові доволі важко знайти заклади розміщення у самому центрі міста. Вони, як правило, заброньовані заздалегідь. Подекуди, навіть за рік" author="розповіла начальник управління туризму ЛМР Галина Малець"]

Львів є головним і найстабільнішим туристичним центром України, якщо говорити про українського відпочивальника чи мандрівника. Для іноземного туриста столиця Галичини також є чи не основним напрямком в Україні.

Галина Малець відзначила, що із початком Євромайдану та війни на Сході України багатьом іноземним громадянам було рекомендовано не їхати до нашої країни. Через такі перестороги чимало візитерів втратив і Львів. В управлінні туризму ЛМР пояснюють, що нині працюють над поверненням іноземного туриста.

За словами чиновниці, більша частина іноземців (майже 70%) у спеціальних опитуваннях відзначають, що повернуться до Львова та рекомендуватимуть його своїм близьким і знайомим. Зараз таких найбільше серед поляків, австрійців і німців. Є представники й відносно «екзотичних» напрямків: Азербайджану та Туреччини.

Таку думку не поділяє відомий екскурсовод і львовознавець Ігор Лильо. Він пояснює, що багатьох європейських туристів не цікавить Львів.

[dyvys_blockqoute text="Щодо сусідів із Центральної Європи мушу Вас розчарувати: ніхто звідти до нас сюди не їде – ні з Угорщини, ні зі Словаччини, ні із Чехії. Їдуть тільки поляки – це основний центральноєвропейський контингент. Вони також змінюються: вмирають старі люди, які були пов’язані із цими місцями, а з’являється чимраз більше молодих людей, як мають зовсім інші запити і потреби – їм хочеться розваг, додаткових атракцій" author="пояснив він"]

Так чи інакше, Львів набирає популярності як туристична локація і в цілому світі. Навесні цього року авторитетне видання Lonely Planet, що спеціалізується на питаннях рекреації, включило столицю Галичини до переліку 10 найцікавіших напрямків у Європі на літо 2016 року (місто отримало 5 сходинку). Це вже є фактом визнання тієї роботи, що була зроблена у Львові попередніми роками. Але так само зараз особливо важливо розуміти, що саме цікавить туристів у місті Лева, як втримати цей інтерес і як забезпечити стабільне зростання їх кількості.

Екскурсії Львовом / фото: ЛМР

Екскурсії Львовом / фото: ЛМР

Львів – місто історії та фестивалів? Не тільки

Львів – місто спадщини ЮНЕСКО. За соціологічними опитуваннями, що їх проводить міська влада, найбільше столиця Галичини цікавить туристів саме своєю історико-археологічною спадщиною, повідомила Галина Малець. Утім також важливим є статус культурної і фестивальної столиці України (за твердженням Lonely Planet, і цілої Центральної Європи). У Львові проводиться більше 100 фестивалів різного рівня, масштабу та спрямування. Найголовніше, що вони завжди враховують побажання і думки своєї аудиторії.

Чимало людей їде до Львова також і на ділові перемовини. Але вони так само стають туристами, адже також користуються рекреаційною інфраструктурою міста. Зрештою, зазначає Галина Малець, важливою є та обставина, що у Львові досі є чимало автентичних міст.

[dyvys_blockqoute text="У Львові, попри те, що туризм «активно наступає» і дуже багато квартир стають хостелами або переобладнуються у нежитлові приміщення, але живий дух міста зберігається як на площі Ринок, так і на інших вулицях" author="пояснила чиновниця"]

Ігор Лильо пояснює інтерес туристів за географічним принципом. Екскурсовод певен, що неможливо сказати, що для всіх Львів – це щось одне.

[dyvys_blockqoute text="Для англосаксонів Львів – це одне, для людей, які приїхали з Азії – це вже цілковита Європа, якщо ми говоримо про архітектуру. Якщо ми говоримо про поляків, то це частина їхньої власної історії. І їм цікаво подивитися, в якому стані вона перебуває, як це нині виглядає. Для із далекої західної Європи, тобто, із «Старої Європи», це є дуже цікава частина дуже цікавої східноєвропейської історії, яку вони часто не знають" author="резюмував Лильо"]

Цікавим і не менш важливим є розуміння того, що означає Львів для українського туриста. Ігор Лильо стверджує, що за враженнями таких є не менше 70%.

[dyvys_blockqoute text="Український турист, із того всього, що ми маємо, змінився найбільш якісно. Він виріс разом зі Львовом. На сьогоднішній день, після 10 останніх років ми маємо позитивний ефект від туристів, які приїжджали сюди ще як студенти. Тепер вони «підросли» і приїжджають сюди вже із грошима" author="пояснив львовознавець"]

Ігор Лильо пояснює, що сьогодні в особі українського громадянина Львів має доброго туриста. Саме йому місто завдячує своєю популярності та розвитком останніх років. Українець не такий вибагливий у плані видовищ та атракцій. Але це також є значною проблемою для Львова. На думку Ігоря Лильо, це стане явним, коли Україна отримає безвізовий режим із ЄС і столиця Галичини стане своєрідним транзитним центром.

Майбутнє туристичної столиці

Галина Малець нагадала, що ще «Стратегією конкурентоспроможності Львова», прийнятою 2010 року, було декларовано, що туризм і сфера ІТ-технологій стануть основними у розвитку міста. Зрештою, вже сьогодні можна говорити, що ці розрахунки втілюються в життя та дають результати.

Ігор Лильо пояснив, що туристи вже створили позитивний імідж Львову, надавши для міста «додану вартість». Вже сьогодні ті, хто шукають житла або місця для створення бізнесу, надають перевагу столиці Галичини перед іншими локаціями просто через цей імідж.

Нині важко точно порахувати, скільки саме приносять доходів туристи Львову, адже кошти від візитерів приходять як від туристичного збору і надходжень місць відпочинку, так і опосередкованими шляхами від інших установ. Можна точно стверджувати те, що майже всі львів'яни у матеріальному плані чимало виграють від туристичної популярності їхнього міста.

Точно можливо відслідкувати кількість тих, хто приїздив відпочивати до Львова останніми роками. Від 2010 року їх кількість зросла майже у 1,5 рази і минулого року сягнула 2 мільйонів осіб. З огляду на це, теза Lonely Planet про те, що Львів став конкурентом Кракова та Праги, не виглядає неймовірною: показники відвідання цих міст поволі стають співмірними. Відтак минулого року столицю Чехії відвідали майже 7 мільйонів осіб, Краків – майже 3,5 мільйони (за іншими даними, 10 мільйонів, але тут польські статисти говорять про кількість візитів загалом, а не про унікальних туристів).

Кількість туристів у Львові, Кракові та Празі за минулі роки

Кількість туристів у Львові, Кракові та Празі за минулі роки

Такі показники демонструють приємну динаміку у розвитку Львова. Але треба розуміти, що таким зростанням популярності місто зобов'язане насамперед українським туристам. Хтозна, наскільки більше їх зможе приїхати до Львова найближчими роками. Різниця ж у відвіданнях Львова, Кракові та Праги забезпечена саме кількістю іноземних туристів, які приїздять до цих міст щороку.

Цілком імовірно, що і для українського туриста Львів досягнув стелі у питаннях атракцій, послуг і цікавинок. Але очевидним є той факт, що місто Лева не зможе вповні задовольнити громадян Євросоюзу, вибагливих у питаннях сервісу та розваг. А їхнього відносного напливу, у разі скасування візового режиму із ЄС і вдалої промоції Львова, можна очікувати найближчими роками.

Важливо, аби «першопроходці з ЄС» не відчули інфраструктурних проблем Львова, політичної нестабільності, яку може породити трагедія на сміттєзвалищі, правозахисних особливостей України та одноманітності атракцій.

Чималі побоювання пов'язані і зі ставленням багатьох львів'ян до того, що кількість туристів, які відвідують їхнє місто, постійно зростає. Багато мешканців просто незадоволені цим, нарікаючи на гамір і «плюндрування» Львова. Рано чи пізно це може призвести до неприємного конфлікту.

[dyvys_blockqoute text="Якщо львів’яни незадоволені кількістю туристів, нехай їдуть додому «на рідні села»" author="оцінює ці закиди Ігор Лильо"]

Львів'янам варто звикати до того, що їхнє місто може подобатися іншим людям, і що кількість цих людей дедалі більшатиме. Адже саме завдяки таким людям мешканці Львова матимуть більші зарплати, кращу інфраструктуру та можливості для особистого розвитку. Саме завдяки туристам і про самих галичан за межами Західної України говоритимуть у позитиві.

Михайло ДРАПАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: