У Львові підписали меморандум, який дозволить громадам краще контролювати свої надра

Сьогодні, 1 липня, у Львові підписали меморандум про співпрацю між Державною службою геології та надр України, Львівською обласною державною адміністрацією та Львівською обласною радою, ключова ціль якого є максимальна відкритість та перехід на європейські правила співпраці з надрокористувачами.

Про це розповів голова Державної служби геології та надр України Микола Бояркін, інформує ІА Дивись.info.

За його словами, перше, що дозволить вирішити меморандум, це ситуація не працюючих спеціальних дозволів та не працюючих надракористувачів, які є в області, і також вирішити питання, щодо їхнього подальшого існування, тому що це не доплата в бюджет і це робочі місця, які не існують.

«Ми цим меморандумом вирішуємо подальші дії цих спецдозволів і виставляємо їх на аукціони. Залучаємо інвесторів. І найголовніше кожна місцева громада контролює свої надра, тому вона повинна отримати за це прибуток», - розповів Микола Бояркін.

Також він додав, що надракористувач вже буде домовлятися з місцевими громадами, і буде брати на себе соціальне зобов'язання, які будуть включенні згідно спеціального дозволу та умов.

«Тобто місцеві ради і громади матимуть більше можливостей самим контролювати на місцях, тому що Держгеонадра, це центральний орган, і він подекуди не знає ситуації, а громада знає, що потрібно на тій чи іншій землі, а що ні», - зазначив він.

Микола Бояркін розповів, що надра Львівщини цікаві для інвесторів.

«Держгеонадра запровадили таку практику, щоб презентувати надра на європейських сайтах та ЗМІ. Інвестори вже мають інформацію яка проходила через аукціони, але наше законодавство побудоване таким чином, що приймати участь в аукціоні може тільки українська сторона. Зараз це не є проблемою для інвесторів, адже вони можуть створити на Україні підприємство, яке виводить на аукціон. Принаймні інформація яка є по надрам зараз вже є відкритою», - додав Бояркін.

Зазначимо, що такий меморандум буде підписаний з Одеською, Житомирською та Дніпропетровськими областями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: