За Доктором Пі вже і слід простив…

11_main

Ні Андрій Слюсарчук, ні жоден з його численних адвокатів на сьогоднішнє судове засідання Апеляційного суду Львівської області не з’явилися. Де може зараз перебувати псевдолікар, ніхто не знає.

Сьогодні об 11 годині в Апеляційному суді мало відбутися чергове судове засідання у справі Андрія Слюсарчука, обвинуваченого у шахрайстві та незаконній медичній практиці. Справу мала розглядати колегія суддів у складі Тадея Пайонкевича, Зіновія Макойди та Оксани Маліновської-Микич. Однак у судовій залі так і не з’явився ні сам Андрій Слюсарчук, ні жоден із його захисників. Суддя ж Маліновська-Микич оголосила, що обвинувачуваний і його адвокати написали заяву про відвід колегії суддів. Натомість представник Генеральної прокуратури Олександр Богданов повідомив, що засідання суду не може відбуватися без участі Слюсарчука, відтак вимагає прийняття ухвали про зміну запобіжного заходу обвинувачуваному. На цьому судове засідання було закрите.

Водночас адвокат потерпілих від шахрайської діяльності і медичних експериментів псевдолікаря Андрій Петришин має підозри, що Андрія Слюсарчука ми вже більше не побачимо, а зміна запобіжного заходу, ухвалена все тією ж суддею Маліновською-Микич, була лише приводом, аби шахрай Доктор Пі вийшов на свободу.

«Сьогодні відбулося підтвердження тих припущень, які у мене були. По-перше, Слюсарчук не з’явився і не з’явиться. По-друге, те, щоб зняти будь-які підозри, що суддя Маліновська-Микич грає на руку саме Слюсарчуку, він і подав заяву про відвід самої Маліновської, а також всієї колегії суддів. Як на мене, у представника прокуратури має бути питання до Вищої кваліфікаційної комісії, а також має бути звернення Генпрокуратури до Верховної Ради щодо зняття недоторканності та арешт цієї судді у порядку статті 375 КК України, яка передбачає відповідальність за прийняття неправосудного рішення. Прокуратура тим, що звертається до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, визнає, що рішення було неправосудним. Тобто є підстави для застосуванні статті 375 КК України», – сказав Андрій Петришин.

Зі свого боку адвокати потерпілих подаватимуть свої клопотання, щоб ГПУ додатково зверталася до ВР про зняття недоторканності з судді.

«Є підстави піднімати питання про неправомірність зміни запобіжного заходу. І негайно треба вживати заходи, доки Слюсарчук не покинув не просто межі Львівської області, а й України. Оскільки закордонного паспорта він так і не здав», – наголосив захисник.

Де зараз перебуває Андрій Слюсарчук, невідомо.

«Нікому нічого невідомо. Із засобів масової інформації ми дізналися, що він був десь там у Києві. Не встановлено місце його постійного проживання. Крім того, в ухвалі про зміну запобіжного заходу було зазначено, що Слюсарчук зобов’язаний з’являтися на судові засідання. Він цього не зробив. І в сьогоднішньому випадку він підтвердив, що ігнорує закон, приписи суду, і його поведінка доводить, що ця ухвала про зміну міри дала можливість його випустити, щоб він уникнув подальшої відповідальності», – сказав Андрій Петришин.

Нагадаємо, 23 червня Андрія Слюсарчука випустили із СІЗО на підставі рішення судді Оксани Маліновської-Микич про зміну запобіжного заходу  на час розслідування із тримання під вартою на особисте зобов'язання. Відомо про це стало завдяки адвокату псевдолікаря Ярославу Зейкану, який про це написав на своїй сторінці у Фейсбук. Таке рішення стало цілковитою несподіванкою для прокурора ГПУ, адже за рішенням Рівненського апеляційного суду Слюсарчука мали б тримати під вартою до 8 липня.

Суд першої інстанції 14 лютого 2014 року засудив Андрія Слюсарчука до 8 років ув’язнення за вбивство через необережність, шахрайство та незаконну лікувальну діяльність, що призвела до тяжких тілесних ушкоджень і смерті.

24 березня 2016 року Вищий спеціалізований суд України скасував вирок і ухвалив рішення повернути на повторне розслідування в апеляційну інстанцію справу Андрія Слюсарчука.

До речі, якби не рішення Вищого спеціалізованого суду, то Доктор Пі міг би скористатися «законом Савченко», але оскільки справу скерували на новий розгляд, на нього закон не поширюється.

Одразу після звільнення із Львівського СІЗО Андрій Слюсарчук був помічений у столиці, де із задоволенням робив селфі зі своїми прихильниками.

Довідка

Андрій Тихонович Слюсарчук народився 10 травня 1971 року в Житомирі. Нині від більше відомий як Доктор Пі — шахрай, що завдяки численним телевізійним програмам здобув славу людини з начебто феноменальними здібностями. В подальшому був помічений у підробці документів про медичну освіту та наукові ступені у галузі нейрохірургії, а також у надаванні за великі кошти некомпетентної лікарської допомоги, яка призвела до смерті хворого.

Крім того, він зміг втертися у довіру до перших осіб держави, зокрема колишнього президента Віктора Ющенка, з яким особисто зустрічався. Натомість Віктор Андрійович обіцяв спеціально створити для Слюсарчука Інститут мозку. А за президентства Віктора Януковича Доктор Пі був нагороджений Державною премією України в галузі освіти 2011 року.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: