Обмеження малого прикордонного руху – стандартна норма для безпеки самітів, - посол Польщі

Обмеження малого прикордонного руху між Україною та Польщею пов'язано лише з заходами безпеки, введеними у зв'язку з проведенням саміту НАТО

на рівні глав держав у Варшаві 8-9 липня, і є короткостроковим, наголошує польський посол у Києві Генрік Литвин.

«У Польщі є спільні кордони з країнами, які є членами НАТО, так і з тими, хто не є. Саме це і пояснює різні підходи у співпраці на кордоні. Я розумію, що дуже важко аргументувати, як саме малий прикордонний рух може загрожувати проведенню Саміту НАТО. Але річ не в тім. Є багаторічний досвід європейських країн в організації таких великих заходів і підготовка до передбачає абсолютно всі заходи безпеки, сюди ж належать і заходи зі зміцнення контролю на кордоні», - сказав посол на брифінгу в середу в Києві.

Дипломат особливо наголосив, що для офіційної Варшави головним завданням є підготовка умов для всіх прикордонних служб «для посилення контролю та його більшої результативності».

«І, як правило, обмежуються всі спеціальні режими співробітництва з сусідами на короткий термін. Наголошую ще раз – це робиться для зміцнення контролю, передусім у контексті антитерористичних заходів», - додав Г. Литвин.

Як повідомлялося, з 4 липня 2016 року було тимчасово призупинено малий прикордонний рух між Україною і Польщею щодо в'їзду та перебування на території Польщі жителів прикордонних районів України, у яких є дозволи, видані відповідними органами Польщі.

Польська сторона припиняє застосування ст. 3 п. 1 міжурядової угоди про правила місцевого прикордонного руху, затвердженого постановою Кабміну №139 (139-2009-п) від 25 лютого 2009 року, зазначають у відомстві.

Як повідомила в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" речник МЗС України Мар'яна Беца, дію угоди буде відновлено 2 серпня 2016 року.

Обмеження з боку Польщі викликали акції протесту в прикордонних регіонах України, зокрема, блокування до

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: