Он-лайн заявка та квоти кримчанам, — особливості вступної кампанії у Львові

Vysshee_obrazovanie_v_Avstrii

З 11 липня розпочинається  прийом документів до вищих навчальних закладів, де  вчорашні випускники шкіл визначаються з вибором майбутньої професії.

У Львові сконцентрована велика кількість вищих навчальних закладів, серед яких найбільш відомі: Львівський національний університет ім. Івана Франка, Національний університет «Львівська політехніка», Львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького, Національний лісотехнічний університет України, Українська академія друкарства та ін.

Про те, як  проходитиме вступна кампанія,   взнаємо у Відповідального секретаря Приймальної комісії Національного університету «Львівська політехніка» Романа Шуляра та Відповідального секретаря Приймальної комісії Львівського національного університету ім. Івана Франка - Андрія Гукалюка.

Етапи вступної кампанії

«Від 4 липня 2016 року в університеті «Львівська політехніка» розпочався прийом документів вступників на базі молодшого спеціаліста, які вступають на бакалаврат і вступників на магістратуру, – розповідає Роман Шуляр, Відповідальний секретар Приймальної комісії НУ «ЛП». - На магістратуру прийом документів триватиме до 15 липня, а вступників на базі молодшого спеціаліста до 20 липня».

В понеділок 11 липня по всій Україні розпочинається вступна кампанія-2016.

Андрій Гукалюк, Відповідальний секретар Приймальної комісії ЛНУ ім. Івана Франка, зазначив: «Початок прийому від вступників заяв та документів розпочинається 11 липня. Закінчення прийому від вступників відбудеться о 18.00 27 липня. Закінчення прийому заяв та документів від осіб, які мають проходити співбесіди, творчі конкурси, складати вступні іспити, що проводить вищий навчальний заклад – о 18.00 20 липня.  Проведення вищим навчальним закладом творчих конкурсів (можуть проводитись у декілька сесій ) – 18-27 липня. Проведення співбесід та вступних іспитів – 21-28 липня. Оприлюднення рейтингового списку вступників із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця за кошти державного бюджету – не пізніше 12.00 1 серпня. Виконання вступниками, які отримали рекомендації, вимог до зарахування на місця за кошти державного бюджету – до 18.00 5 серпня. Зарахування вступників на кошти державного бюджету – не пізніше 12.00 6 серпня. Виконання вступниками, які отримали рекомендації, вимог до зарахування на місця за кошти фізичних та юридичних осіб – не пізніше 10 серпня. Також, зарахування вступників на денну форму навчання за рахунок цільових пільгових державних кредитів, за кошти фізичних та юридичних осіб – не пізніше 12 серпня.

Строки вступної кампанії на навчання на основі ступенів бакалавра, магістра, освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста, за усіма формами навчання визначаються усіма правилами прийому до ВНЗ. При цьому зарахування на навчання за кошти державного бюджету закінчуються не пізніше 15 вересня 2016 року».

Подання заяв в електронній чи паперовій формі

У 2016 році абітурієнти мають право подати на вступ до п’ятнадцяти заяв на п’ять спеціальностей (спеціалізацій), на яких передбачено прийом за кошти державного бюджету. Заяви подані на певну спеціальність (спеціалізацію, освітню програму, напрям підготовки) до одного вищого навчального закладу за різними формами навчання, вважаються фактом подання однієї заяви. У 2016 році прийом документів на вступ за результатами ЗНО здійснюватиметься в електронній формі.

Уже три роки поспіль ЛНУ ім. Івана Франка проводить прийом заяв в електронній формі. Кількість таких заяв постійно зростає. Минулого року відсоток таких заяв, становив близько 70%. Цьогоріч на базі структурних підрозділів буде створено мережу консультаційних центрів, які надаватимуть допомогу абітурієнтам при поданні електронних заяв.

Зі слів Романа  Шуляра взнаємо: «В університеті «Львівська політехніка» передбачений консультаційний центр, який буде подавати доступ до комп’ютерної техніки: інтернету,  сканерів, щоб вступники могли від нас подати заяви на вступ в електронній формі. Також, вони зобов’язані завантажувати сканокопію свого додатку до шкільного атестату. На підставі цього  ми будемо перевіряти правильне складання середнього балу  і те, як він впливає на конкурсний бал вступника. Подання цих електронних заяв свого роду стало комбінованим варіантом – паперово-електронним. Звичайно, це нам додасть роботи. Ми вже почали робити відповідні програмні забезпечення, щоб максимально прискорити цю роботу і дати собі раду з потоками заяв. Очікуємо зростання кількості електронних заяв з 25 тис. до 35 тис. цього року».

Хто поступає в межах встановлених квот

Право на зарахування на основі повної загальної середньої освіти в межах встановлених квот за результатами вступних іспитів або за результатами зовнішнього незалежного оцінювання мають особи у яких є захворювання, зазначені у переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженому наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 25 лютого 2008 року №124/95, зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 7 березня 2008 року за №189/14880, через які вступники не проходили зовнішнє незалежне оцінювання; особи звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані) після 30 листопада 2015 року; діти-сироти; діти позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа; особи, яких законом визнано учасниками бойових дій та які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, у тому числі ті, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби) в порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження військової служби громадянами України.

Також,  для окремих категорій по за конкурсом вступників передбачений вступ на базі так званими квотами і  в університеті «Львівська політехніка».

«До цих категорій вступників належать ті, які мають право вступати без ЗНО і разом з тим претендувати на квоти державного замовлення, яке Міністерство для них виділяє, - розповідає Роман Віталійович.

Вище згаданих осіб, які зараховуються за результатами співбесіди у ВНЗ, в Національному університеті «Львівська політехніка», квоти надаються також дітям-сиротам і учасникам антитерористичної операції.

«Львівська політехніка», призначена Міністерством, як уповноважений ВНЗ для прийому вступників тимчасово-окупованих територій. – продовжує розповідати Роман Шуляр. -  Мова йдеться про переселенців з Криму. Ми займаємось виключно кримчанами, які після 2014 року закінчили школу в Криму, або після 1 січня 2016 року переїхали на вільні території. Такі вступники мають змогу отримати шкільний атестат в уповноважених школах у м. Львові (у нас є дві школи з якими ми співпрацюємо) і за кошти державного бюджету вчитися у нас. У Львові є також Банківський інститут, який призначений і уповноважений навчальним закладом для кримчан.

Щодо переселенців з Донбасу, вимушені переселенці мають пільгові умови вступу до університетів, які переїхали на вільну територію. Тобто вищі навчальні заклади Луганська, Донецька, які переїхали відповідно в інші міста, мають право приймати за кошти державного бюджету своїх же переселенців із своїх же територій.

Якщо брати статистично і по наших оцінках, то приблизно ми маємо отримати 4 000 заяв на базі молодшого спеціаліста і біля 8 000 заяв на магістратуру».

Найпопулярніші факультети

Серед найпопулярніших факультетів в Львівському національному університеті ім. Івана Франка традиційно вже кілька років поспіль є юридичний, географічний, економічний, міжнародних відносин, іноземних мов, прикладної інформатики та математики.

Серед найпопулярніших факультетів в Національному університеті «Львівська політехніка» - це комп’ютерні спеціальності, а також спеціальності, які пов’язані з архітектурою і будівництвом. Дещо менші обсяги на економічні та гуманітарні спеціальності.

Денна форма навчання і розцінки

У Львівському університеті ім. Івана Франка – найдорожче навчання на юридичному факультеті та факультеті міжнародних відносин (20 000 грн./на рік), найдешевше – на окремих спеціальностях фізичного, механічно-математичного, геологічного, хімічного факультетів та факультету електроніки та комп’ютерних технологій (6 803 грн./на рік). Наприклад,  англійська мова та література – 18 008 грн./на рік, біологічний факультет – 13 208 грн./на рік, факультет іноземних мов -13 206 грн./ на рік,  факультет журналістики – 11 605 грн./на рік,  філологічний факультет, факультет культури і мистецтв, філософський – 9 404 грн./на рік, економічний факультет – 8 204 грн./ на рік.

Також при університеті є Правничий коледж – 8 845 грн./ на рік, Педагогічний коледж – 6 704 грн./ на рік, Природничий коледж – 4 881 грн./на рік.

В університеті «Львівська політехніка» денна форма навчання коливається від 6 000-7 000  грн./на рік до 14 000 грн./на рік.  За навчання вступнику потрібно буде заплатити: культура і мистецтво,  архітектура та будівництво – 10 500 грн./на рік, природничі науки – 7 000 грн./на рік, управління та адміністрування, міжнародні економічні відносини – 9 200 грн./на рік, електрична інженерія – 5 500 грн./на рік, механічна інженерія – 4 800 грн./на рік, гуманітарні науки – 9 500 грн./ на рік, інформаційні технології – 8 200 грн./на рік та ін.

Заочна форма навчання і розцінки

В згаданих вищих навчальних закладах, крім стаціонарної форми навчання  передбачена і заочна форма навчання. Вартість навчання заочної форми в Львівському національному університеті ім. Івана Франка становить: біологічний факультет (біологія) – 9 244 грн./ на рік, економічний – 5 743 грн./на рік, факультет іноземних мов – 12 606 грн./на рік, історичний – 6 803 грн./на рік, юридичний – 14 006 грн./на рік та ін.

Вартість навчання заочної форми в Національному університеті «Львівська політехніка»: культура і мистецтво – 5 700 грн./на рік, архітектура та будівництво – від 5 200 до 5 900 грн./на рік, природничі науки – від 3 900 до  4 900 грн./на рік,  право – 7 200 грн./ на рік та ін.

Як зазначають Роман  Шуляр і Андрій  Гукалюк,  суттєвого підняття цін на навчання  2016 рік  не відбулося.

 

 

 

Ольга ТУРЧИН

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: