Як Мартін Поллак знищив «міф Галичини»

bild11

Загалом, нинішнє замилування Галичиною – це таке захоплення світом, якого більше не існує. Галичина стала Атлантидою або мрією, якої уже немає. На мою думку, це винятково від ностальгійних почуттів. У Львові й у Кракові – всюди можна побачити портрети Франца Йосифа – це уже певний кіч.

Про це сказав у інтерв'ю УП австрійський письменник Мартін Поллак.

Письменник висловлює думку, що на той період необхідно дивитися критично, а не через рожеві окуляри. Адже у Галичини було багато проблем: бідність, етнічні конфлікти, торгівля людьми.

Також Мартін Поллак вказує на наступну проблему всієї Європи: всі звикли, що право, демократія, свобода є нормою, а боротися молодь за неї не хоче.

«Вони не хочуть боротися за це, бо це для них – норма, як вода, яка має йти із крана. А я пам’ятаю моменти, коли я приїжджав сюди, до Львова, відкривав кран, а води у ньому не було. І так само може статися з демократією – ти відкриєш кран, а води у ньому вже не буде. Тому мушу визнати, що в політичному житті молодь в Європі не надто активна», - розповідає письменник.

В контексті України Мартін Поллак відзначає роль України для всього світу: «Ніхто не розуміє, що Путіну насправді не дуже йдеться про Україну, бо він уже дивиться на Європу. І зараз Україна – це стримуючий фактор. Тому ми повинні писати, протестувати, говорити правду і що незручніше нам буде це робити – то більше це буде потрібно».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: