Польські політики роздувають кількість вбитих на Волині, – історик

Підрахувати людські втрати в роки польсько-українського конфлікту дуже важко, через відсутність джерел (ніхто не вів жодних обліків населення в 1939-1945) та методології.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«З певністю можемо сказати, що кількість польських жертв справді більша, ніж українських, адже його ареною були терени, де українці були виразною більшістю. І вбитих поляків справді було багато – десятки тисяч. За попередніми підрахунками українських істориків до 40 тисяч (втрати українців до 20 тисяч), польські історики казали про близько 60 тисяч.

Але ці цифри не виявилися достатніми для польських політиків. В 2013, в ухвалі Сейму, її «заокруглили» до 100 тисяч. Нині з політичних трибун вже кажуть про понад 100 тисяч. Радикальніші політики ідуть далі - називають 200 чи навіть 500 тисяч втрат. Таке роздування кількості вбитих не є шаною їх пам'яті, а навпаки - зневагою. Воно знецінює смерті тих тисяч, які справді були вбиті, «розбавляє» їх із надуманими втратами. Проте польських політиків це не спиняє, адже більші цифри конвертуються у більший політичний капітал», – написав історик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: