Магда розповів, для чого Україні потрібна кримськотатарська автономія

Перед прем'єрним показом у Києві фільму «Крим. Опір» президент України Петро Порошенко заявив про необхідність надання кримським татарам право на самовизначення в складі єдиної української держави.

 

Вже друге прозвучала пропозиція президента внести змін до 10-го розділу Конституції про статус Автономної Республіки Крим.

«Ми зобов'язані дати кримським татарам право на самовизначення в межах єдиної української держави. Це те, що ми заборгували кримським татарам. Українська влада це повинна була зробити, принаймні, 20 років тому. І ситуація була б зовсім іншою», – підкреслив глава держави.

Російські ЗМІ вбачають у пропозиції Порошенка джерела сепаратизму, називають заяву Петра Порошенка заігруванням із корінним народом Криму, або ж спробою сподобатися Заходу. Звісно, таке рішення має багато аспектів, які потребують широкого розгляду та допрацювань. Але, в цілому, в Україні досить оптимістичний підхід до реалізації проекту, який розглядається, як частина дипломатичної боротьби за повернення Криму.

384698975Політолог Євген Магда в автономії вбачає інструмент для повернення Криму, і стверджує, що рішення президента є також важливим сигналом кримським татарам, що вони не є самотніми на півострові. Утім, не рішенням одним. Політолог каже, що вже зараз необхідно оприлюднити стратегію повернення Криму та створити з вихідців з півострова прообрази органів представницької та виконавчої влади, щоб повернення Криму не стало несподіваним.

Євген Магда розвінчує міфи, стверджуючи, що  не потрібно шукати ніяких джерел сепаратизму в автономному статусі кримськотатарського народу, адже «бацилу сепаратизму в українське суспільство енергійно проштовхує Російська Федерація, і робить це в регіонах, де була найбільша російська пропаганда».

«Питання створення кримськотатарської автономії в Україні варто розглядати комплексно. Серед іншого – зважати на те, що протягом періоду незалежного розвитку нашої держави до кримських татар часом ставилися як до потенційних зрадників, а Автономну Республіку Крим неодноразово планували перетворити на звичайну область», — розповів Дивись. info Євген Магда.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: