Народжені у засланні будуть визнані репресованими, – нардеп

У Верховній Раді зареєстровано законопроект – зміни до закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (№4979), згідно з яким статус реабілітованих надається також дітям репресованих, народженим в місцях заслання або вислання. Про це «Дивись.info» розповів народний депутат Олег Мусій.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект – зміни до закону «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» (№4979), згідно з яким статус реабілітованих надається також дітям репресованих, народженим в місцях заслання або вислання. Про це «Дивись.info» розповів народний депутат Олег Мусій.

«Насправді, з моєї точки зору, надзвичайно позитивний законопроект, який врегульовує те, що ми повинні були врегулювати на зорі нашої незалежності. Адже коли щойно вийшов указ президента про реабілітацію політв’язнів та репресованих і потім на підставі цього указу розроблявся відповідний закон, який приймала Верховна Рада, чомусь у ньому забули про дітей, які народилися у місцях, куди були виселені їхні батьки», – сказав народний депутат.

За його словами, це питання особливо гостро стосується безпосередньо території Західної України.

«Це питання постало завдяки активності товариства політв’язнів і репресованих на моєму окрузі. Станом на сьогодні більшу частину членів цієї організації становлять діти, які народилися у Сибіру, хто в Карелії, хто в Магадані. І безумно, вони постраждали так само, як і їхні батьки. Так сталося, що в указі президента діти згадувалися, а в закон вони не потрапили. Тому прийняття змін до закону має відновити історичну справедливість», – зазначив Олег Мусій.

Нардеп переконаний, що законопроект має дуже високі шанси на ухвалення.

«Треба зазначити, що однією із заслуг нинішньої Верховної Ради є проводження послідовної декомунізації, починаючи від зміни назв та відмови від тоталітарних символів. Також дуже позитивно депутати реагують на всі законопроекти, які стосуються АТО, бійців, Майдану, а також тих репресованих, які постраждали, починаючи з 20-30-их років минулого століття, а особливо в післявоєнні часи», – наголосив пан Олег.

Законопроект є даниною тим, хто пережив усі лихоліття заслання. Тому цю ідею більшість народних депутатів сприйняло надзвичайно позитивно і за два дні роботи вдалося зібрати вже 41 підпис народних депутатів.

«Окрім того, спікеру парламенту Андрію Парубію, який є серед авторів законопроекту, а також голові фракції БПП Ігорю Гриніву як вихідцям із Західної України ця тема є дуже близькою. Насправді, якби Верховна Рада працювала довше, можна було б зібрати і 226 підписів. Тому надзвичайно позитивно всі реагували на законопроект і, очевидно, проблем із ухваленням його у вересні-жовтні не буде. Це буде дяка тим людям, які залишилися українцями, які повернулися на територію України після лихоліть та поневірянь. Це наш борг перед тими, хто здобував незалежність України у післявоєнний період і від цього постраждав», – додає депутат.

Щодо конкретних кроків, то вони прописані у третій статті законопроекту «Про реабілітацію політв’язнів і репресованих».

«Люди, які народилися у засланні чи висланні, будуть визнані репресованими. І вони будуть відповідно реабілітованими. Це так би мовити моральна компенсація. До речі, дуже важлива для тих людей, які до мене зверталися, з якими я спілкувався. З іншого боку, існують регіональні програми на рівні обласних бюджетів щодо пільгових речей, наприклад, перевезення у транспорті, можливо, оплата комунальних послуг тощо. Але це вже компетенція органів місцевої влади і місцевих бюджетів. На центральному рівні, на жаль, в час такої важкої економічної кризи для України і тотального злодійства у владі дуже важко винайти кошти на будь-які соціальні речі. А це є проект соціальної спрямованості. Але ось у Львівській області існує відповідна обласна програма, яка передбачає кошти в бюджеті для таких людей. Вони зможуть на обласному рівні отримати відповідні пільги», – сказав Олег Мусій.

Нагадаємо, після прийняття 17 квітня 1991 року Закону України «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні» процес реабілітації прискорився і набув послідовності. Згідно із зазначеним законом, до 2001 року переглянуто 307 тисяч 450 справ. За ними реабілітовано 248 тисяч 710 осіб, відмовлено в реабілітації — 117 тисячам 243 особам.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: