РПЦ відмовилася визнавати рішення Собору на Криті

Синод Російської православної церкви (РПЦ) відмовився визнати Всеправославний статус Собору на Криті.

Синод Російської православної церкви (РПЦ) відмовився визнати Всеправославний статус Собору на Криті, пише Дзеркало тижня.

«Священний синод постановив, що Собор, який відбувся на Криті, не може розглядатися як Всеправославний, а прийняті на ньому документи - як такі, що виражають загальноправославний консенсус», - заявив глава синодального відділу по взаєминах РПЦ з суспільством і ЗМІ Володимир Легойда.

За його словами, учасники зустрічі при цьому визнали, що собор, в якому взяли участь предстоятелі та архієреї десяти з 15 автокефальних православних церков, «став важливою подією в історії соборного процесу в Православній церкві».

Нагадаємо, що Всеправославний собор був скликаний вселенським патріархом Варфаломієм і пройшов на Криті 20-25 червня. З різних причин патріархи Болгарії, Грузії та Антіохії відмовилися брати участь у зустрічі. В останній момент (13 червня) відмовилися їхати на Крит представники РПЦ, хоча до цього брали активну участь у підготовці. При цьому за церковними канонами, кількість учасників Собору значення не має, оскільки запрошення були надіслані всім.

Всеправославний собор на Криті обговорив шість тем: стосунків Православної церкви з іншим християнським світом, посту, шлюбу, церковної місії в сучасному світі, опіки православних в діаспорі, способи проголошення автономії православних церков. Порядок денний була схвалений за декілька місяців до Собору.

16 червня Верховна Рада попросила патріарха Варфоломія про автокефалію для Православної церкви в Україні. Також Варфоломія закликають взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об'єднавчого собору, який би вирішив усі спірні питання і об'єднав українське православ'я.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: