В середу велика кількість шахтарів приїде в Київ під Кабмін, – Волинець

Міністр Ігор Насалик оголосив про програму закриття шахт, у державній власності залишиться тільки шість копалень. Заборгованість із зарплатні становить 420 мільйонів гривень. Гірники ж вимагають ясності від державі і, звісно, ліквідації боргів, інакше – вони вийдуть на вулицю.

Міністр Ігор Насалик оголосив про програму закриття шахт, у державній власності залишиться тільки шість копалень. Заборгованість із зарплатні становить 420 мільйонів гривень. Гірники ж вимагають ясності від держави і, звісно, ліквідації боргів, інакше – вони вийдуть на вулицю.

Сьогодні у Кабінеті Міністрів відбулася зустріч представників влади і громадянського суспільства у рамках співпраці та інтеграції України в європейський простір, головувала на якій віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе. Про це «Дивись.info» розповів голова Незалежної профспілки гірників України, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець.

«Три тижні тому, коли ми формували порядок, я запропонував заслухати міністра Ігоря Насалика і його заступника Олександа Светеліка. Однак вони не прийшли, натомість прислали Ігоря Діденка, який займається нафтогазом і не має жодного стосунку до теплової генерації та вугільної галузі. Відтак ми і не отримали відповіді на запитання про відсутність соціального діалогу в енергетичному секторі, а також про прийняту програмою уряду про закриття шахт», – розповів Михайло Волинець.

Все, що відомо на сьогоднішній день – це наявність британського фонду адаптації, який допомагатиме під час процесу закриття шахт.

«Поцікавився, що це за фонд, на який посилається міністр, фонд адаптації – що це таке? Якийсь британський фонд. Як люди будуть зайняті, де будуть створені нові робочі місця? На жодне запитання я відповіді не отримав. Тому в середу, 20 липня, у Київ приїде велика група шахтарів за підтримки громадянського сектору. Ми проведемо відкрите засідання ради голів незалежних профспілок гірників України під будівлею Міністерства енергетики, за адресою Хрещатик, 30. Можливо, тоді отримаємо відповідь», – зауважив профспілковий лідер.

До речі, міністра Ігоря Насалика вже запрошували на збори гірників, однак він їх проігнорував, оскільки саме в цей час на форму і розповідав про програму закриття українських шахт. Тим часом на всіх шахтах, де є осередки незалежних профспілок гірників, навіть на окупованих територіях, побували представники ОБСЄ.

«Вони зустрілися з нашими лідерами незалежних профспілок України і знають реально усю ситуацію на місцях, можливо, краще за мене, бо в мене нема можливості за короткий термін об’їздити кілька областей. Крім того, кілька днів тому в Україні була Сара Фокс, представником Держдепартаменту США з трудових відносин. Вона цікавилася реформи, як я до цього ставлюся, особливо в енергетиці і у вугільній галузі. Я відповів, що не знаю, які реформи проводяться. Нас не інформують, реального соціального діалогу нема. Хтось з кимось, можливо, зустрічається, але мені про це нічого не відомо. Відбувається підміна, коли на міжнародному рівні гірників представляє так звана жовта профспілка. Однак Сара Фокс зустрілася із представниками незалежних профспілок первинних організацій. Навіть мене налякало почуте. Люди всі говорять, що готові вийти на вулицю», – наголосив Михайло Волинець.

За словами голови Незалежної профспілки гірників, у вугільній галузі залишається система «смотрящих, яка була за попередника Ігоря Насалика Демчишина, ось тільки «смотрящі» тепер дещо вищого рівня.

Тим часом шахти відмикаються від електроенергії, не відвантажується вугілля.

«На складах є 60 тисяч тонн вугілля. За високих температур вугілля окислюється і втрачає свою якість. Це називається згорянням, коли вугілля перетворюється на золу. Вугілля має зберігатися на спеціальних складах і споживатися. В енергетиці дуже складна ситуація. Ми дійшли до того, що шахти будуть зупинені. Ось зупиняють будівництво 10-ої «Нововолинської» шахти, щоб звідти перекинути 200 мільйонів на виплату заборгованості із заробітної платні до Дня шахтаря.

Крім того, йшлося й підвищення ціни на вугілля.

«Насправді відбулося ось що: з квітня підняли ціну на 4 гривні за тонну вугілля, а знизили тариф на теплову електроенергію, яка виробляється з вугілля, на 27%. Виходить, що енергетики не можуть розрахуватися з шахтарями, а шахтарі не можуть нормально працювати, бо нема коштів, нема інвестицій в галузь, нема видобутку. Не можуть навіть видобувати на тих лава, які є, бо цього вугілля ніхто не бере», – розповів Михайло Волинець.

Тим часом на сьогоднішньому засіданні парламенту міністр Ігор Насалик заявив, що лише шість най рентабельніших шахт залишаться у власності держави – інші або на приватизацію, або будуть закриті.  Борги ж сягнули 420 мільйонів у галузі.

«Наприклад, «Красноармійськвугілля» не виплачена заробітна плата у повному об’ємі ще за грудень місяць 2015 року, і за травень, і за червень повністю не виплачена. «Селидіввугілля» – за травень повністю не виплачено, за червень – 7%. Новогродівські шахти 1 і 2 – заборгованість становить 4 місяці, «Новолинська» 1 теж кілька місяців не виплачуються гроші. І так можна перераховувати дуже довго. На ПАТ «Львівська вугільна компанія», збагачувальна фабрика, борг є за шість місяців», – розповів Михайло Волинець.

Не краща ситуація і в торф’яній промисловості. Ліквідовують «Чернігівторф». , а Ірванцівський торфобрикетний завод теж не може видобувати торф – не дають ліцензію.

«Бездумно, бездарно зупиняють підприємства. Як можна терпіти, мовчати. Настане зима і будемо мерзнути. Підприємство торф’яне закриють, пару бульдозерів украдуть і щось там здадуть на брухт. Так не повинно бути. Міністр призначає генеральних директорів переважно з окупованих території, які по 15 років керували шахтами, котрі не видобували вугілля, натомість тривалий час перебували у стані закриття. Тобто людина керувала двома прибиральницями. А сьогодні вже керує об’єднанням «Луганськвугілля» і в своєму колі говорить, що ми зрівняємо цю шахту із  землею», – розповів Михайло Якович.

Відтак, якщо ситуація найближчим часом не проясниться, то все це загрожує масовими протестами.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: