Сьогодні в українців свято - День проголошення Декларації про державний суверенітет України (Фото)

Попри трагічні події у світі, в українців нині свято. 26 років тому, 16 липня 1990 року, Верховна Рада Української РСР прийняла Декларацію про державний суверенітет країни, пише Дивись.info.

Фактично цей документ був програмою побудови самостійної держави і став одним із поштовхів до прийняття Акту проголошення незалежності України у 1991 році.

Про важливість цієї дати в історії Незалежної України ми розпитали львівського історика Іванa Хому.

10582936_765627986817060_4143529884423114228_o

«У 1989 році Естонія, а потім Литва та Латвія показали процес, як можна навіть поза Конституцією говорити про те, що це є самодостатні республіки, які також мають право вирішувати без згоди Москви свої державні питання.   Тоді й започаткували Парад  суверенітетів. Україна стала 9 республікою, яка прийняла. Перед нами була Росія, а після нас Білорусія. А наступним етапом до самостійності стало 24 серпня 19910-го року – День незалежності. Хоча формально ніхто не хотів суверенітет виконувати. Тому це стало кризою наступних політичних подій. Зокрема, Революції на граніті у жовтні 1990-го року. Тобто, хоч суверенітет і прийняли, та на законодавчому рівні втілювати його не хотіли.

Можу сказати одне, суверенітет, а потім і незалежність стали дуже важким випробуванням для покаліченої тоталітарною більшовицькою машиною нації. Важко, але з року в рік ми все ж складаємо іспит на суверенітет, державність та соборність. », - зазаначив історик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: