Батл титанів. Клінтон-Трамп: хто кого?

0,,15705388_303,00

Кандидат від демократів Гілларі Клінтон втратила електоральні переваги у трьох штатах, Флорида, Огайо і Пенсильванія, перед республіканцем Дональдом Трампом. Такий передвиборчий пасьянс з великою радістю сприйняли в Росії, де очікують після гіпотетичної перемоги кандидата від Республіканської партії на зміну зовнішньополітичних векторів у США, зокрема зняття санкцій з РФ.

Tramp_Klinton

У штаті Флорида Трамп отримав перевагу над Клінтон з результатом 42% проти 39% (у порівнянні 47%-39% на користь демократки наприкінці червня). Така ж картина – в штаті Огайо, де зараз мільярдера готові підтримати 43% проти 41% (минулого місяця Клінтон перемагала 42%-41). У штаті Пенсильванія рахунок залишається рівним – 41% проти 41%. Водночас, інші опитування показують дещо відмінні результати підтримки кандидатів. Так, соціологічне дослідження NBC News/Wall Street Journal/Marist, проведене в Пенсильванії й оприлюднене також у середу, показало тверду перевагу Клінтон з результатом 45% проти 36%. У Огайо, за результатами соціологів, підтримка між кандидатами рівна – по 39%.

Передвиборча компанія мільярдера Дональда Трампа супроводжується низкою скандалів. Йдеться і про його неоднозначні висловлення як щодо внутрішньої політики США, так і щодо зовнішньої, а також серед його радників – вельми одіозні особистості.

Наприклад, компанія «Apple Inc» відмовилася фінансувати та підтримувати з'їзд Республіканської партії США в Клівленді через висловлювання Дональда Трампа про жінок, мігрантів та меншини. Щоправда, офіційно коментувати конфлікт відмовилася і «Apple Inc», і представник кандидата в президенти.

Серед людей, які входять у найближче оточення Дональда Трампа, щонайменше двоє одіозних радників. Зокрема політтехнолог Пол Манафорт, який свого часу був консультантом і екс-президента-втікача Віктора Януковича, і українського мільярдера Рината Ахметова.  Крім того, він створював позитивний імідж філіппінському диктатору Фердінанду Маркосу, а також багамському прем’єр-міністру Ліндену Піндлінгу, якого звинувачували у зв’язках із наркобаронами. Сьогодні Пол Манафорт є головою виборчого штабу і головним стратегом передвиборчої кампанії мільярдера Трампа.

Ще одна людина, яка у майбутньому може мати вплив на визначення векторів у зовнішній політиці Дональда Трампа, – це Картер Пейдж. Сьогодні він є радником кандидата в президенти з питань Росії та Центральної Азії. Картер Пейдж не є фахівцем у зовнішніх відносинах, однак добре знається на інвестиціях, адже пропрацював сім років інвестиційним банкіром, який спеціалізувався на енергетичних проектах і мав тісні зв’язки із російським Газпромом.

Політичні експерти ж послаблення позицій Гілларі Клінтон насамперед пов’язують із відновленням Держдепом розслідування у справі кандидата у президенти від Демократичної партії. Йдеться про використання особистої електронної пошти для службового листування. Розслідування відновили після заяви американської генпрокуратури про те, що вона не буде заводити справи щодо Гілларі Клінтон.

Тим часом Дональд Трамп встиг зробити чергову «сенсаційну» заяву, в якій звинуватив Гілларі Клінтон в тому, що саме вона винна у появі терористичного угруповання «Ісламська держава».

«Гілларі Клінтон створила ІД своєю дурною політикою. Вона відповідальна за ІД. Вона керувала Бараком Обамою, бо, по-моєму, він нічого не знав. Я думаю – він на неї поклався», – сказав він.

Водночас українські політичні експерти радять не робити поспішних висновків.

«Набирання електоральних рейтингових балів Трампом – це несподіванка. Але я би не говорила про те, що рейтингові втрати Клінтон можуть свідчити, що кандидат від республіканців виграє вибори. Скажімо так – зберігається інтрига. Реально зараз дуже складно перебачити, хто може перемогти. Якщо ж все-таки говорити про потенційну гіпотетичну перемогу Трампа, то за великим рахунком, не думаю, що у ключовий спосіб якось зміниться зовнішня політика Сполучених Штатів щодо України в різних сферах. Тому що певні речі будуть формувати його радники, його команда. А в його команді є люди, які так чи інакше знають Україну, знають ті пріоритети, які протягом років так чи інакше впроваджуються. Дональд Трамп і для Сполучених Штатів, і для різних країн став несподіваною політичною фігурою, доволі непередбачуваною. Тому дуже складно прораховувати чи передбачати його реакцію, зокрема його відносини з Росією. Наразі ми можемо, дивитися, спостерігати і аналізувати те, що відбувається», – каже політолог Українського незалежного центру політичних досліджень, керівник Програми підтримки демократичних процесів Юлія Тищенко.

Водночас експерт звернула увагу й на помітну непослідовність у заявах Дональда Трампа.

Один із радників Дональда Трампа Пол Манафорт, як відомо, був політтехнологом Віктора Януковича. Відповідно, можна очікувати чого завгодно. Але ж, водночас, і українська сторона не сидітиме, склавши руки. Виникатимуть канали комунікації.

Крім того, помітна непослідовність у заявах Трампах.

«То з’являється заява, що він порозуміється з Путіним, то після небезпечного маневру російського винищувача Су-27 біля американського літака-розвідника над Балтійським морем, Трамп закликає збивати російські літаки. Таким чином дуже складно передбачити сценарії розвитку подій. Безумовно, і Росія буде намагатися на нього впливати, перебудувати нинішню позицію, використовуючи і людей, і канали, і різні важелі впливу», – заявила Юлія Тищенко.

Натомість політолог Олександр Палій схиляється до думки, що говорити про перевагу Трампа надто рано, оскільки Клінтон випереджає його у ключових штатах.

«Незважаючи, на останні оприлюднені цифри, у Гілларі Клінтон все ж залишається перевага, оскільки вона виграє у центральних штатах, які, як правило, визначають температуру по усій країні. І там у Клінтон є перевага, а така перевага, навіть коли вона й невеличка, є значущою. Раніше такі опитування підтверджувалися результатом», – каже Олександр Палій.

Експерт додає, що у будь-якому випадку для України більш вигідною є перемога Клінтон.

«Вона має чудових радників і вона сама дуже компетентна у зовнішній політиці. А Трамп – середнячок у зовнішній політиці і може діяти не дуже відповідально. Просто виходячи із якихось вузьких американських інтересів, він може зруйнувати багато з того, що було зроблено до нього. Але не треба забувати, що був вже не один випадок, коли в Америці перемагали такі собі популісти, а потім вони перетворювалися на державників. Тому такого варіанту теж не можна виключати. Досвід таких популістських лідер був у США в ХІХ столітті – на початку 20 століття. Але американський державний механізм, так би мовити, їх пережив. Однак для нього це був певний стрес. Як розвиватимуться далі події, ми достеменно передбачити не можемо, але, судячи з усього, у Клінтон шансів більше», – наголосив експерт.

P.S.

Президентські вибори у США 2016 року призначені на вівторок 8 листопада 2016 року. Це будуть 58-мі вибори президента США.

Дональд Джон Трамп — американський підприємець, власник однієї з найбільших будівельних компаній США, продюсер та телеведучий народився 14 червня 1946 року в Нью-Йорку.

234719897

Походить із заможної сім'ї власника будівельних компаній Фреда Трампа, після закінчення університету працював у компанії батька, пізніше розбудовував свою власну компанію. З часом створив одну з найуспішніших будівельних компаній, побудував будинки у престижних районах Нью-Йорка та інших американських міст. Також є власником транспортної компанії та низки казино у США.

Негаразди у приватному житті та успіх у бізнесі зробили Трампа одією з найвідоміших особистостей США. Заснував свою власну розважальну програму у реальному часі «Кандидат», де сам брав участь як ведучий. Був одружений тричі, має п'ятеро дітей, троє з яких теж працюють у його компанії.

16 червня 2015 року Дональд Трамп оголосив про те, що вступає в боротьбу за посаду Президента США в 2016 році.

Гілларі Діана Родем Клінтон народилася 27 жовтня 1947 року у Чикаго штат Іллінойс. Її батько був емігрантом з Англії і мав своє невеличке текстильне підприємство. Мама була домогосподаркою і виховувала, крім Гілларі, ще двох молодших братів Г'ю та Тоні.

Former U.S. Secretary of State, Hillary Clinton attends the U.S. Agency for International Development at "Cookstoves Future" summit in New York, November 21, 2014.  REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: POLITICS) - RTR4F2T3

Американський політик, державний секретар США (2009–2013), сенатор від штату Нью-Йорк (2001–2009), колишня Перша леді США з 1993 до 2001 рр. Працювала довгий час адвокатом, опісля допомагала чоловікові Біллу Клінтону в його політичній кар'єрі: спочатку в штаті Арканзас, коли його двічі було обрано губернатором штату, а потім — президентом США. Після двох термінів у Білому Домі, тобто після закінчення президентства її чоловіка, сама пішла в політику. У 2000 році Клінтон обрано до сенату США: вона стала першою жінкою -сенатором від штату Нью-Йорк та Першою Леді, яку обрано на громадську посаду. У 2008 році Гілларі Родем Клінтон балотувалася на посаду президента США, однак у підсумку запеклої боротьби в Демократичній партії поступилася номінацією Бараку Обамі, котрий став президентом у 2009 році. У новому кабінеті Обами Клінтон погодилася обійняти посаду держсекретаря і була затверджена на цій посаді 21 січня 2009 та пробула на ній до 1 лютого 2013; її наступником став Джон Керрі.

Оксана ДУДАР

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: