«Мої твори – це результат філософських роздумів», – Ярослав Качмар (фото)

У галереї Гері Боумена відкрилася виставка «Таїнство» Ярослава Качмара. Тут представлено графічні та живописні роботи художника різних років, що об’єднані майже монохромними кольорами.

У галереї Гері Боумена відкрилася виставка «Таїнство» Ярослава Качмара. Тут  представлено  графічні та живописні роботи художника різних років, що об’єднані майже монохромними кольорами.

«Мої твори – це результат філософських роздумів та спостережень над життям, над світом, у якому ми живемо…» – каже художник.

Він намагається до кінця не відкривати свої твори, вони завжди оповиті якоюсь таємницею. Власне  сама назва виставки  вже дуже інтригує. Художник намагається залучити глядача до спільних роздумів, і спонукає знайти «ключ»  до їхнього сприйняття, тому у творах немає конкретики.

«Моє малярство з плоскої поверхні полотна переходить до об’ємних об’єктів малярських, з яких можна створювати ситуації просторово-часові, в яких форми, в залежності від експонування можуть набирати інших вимірів», – продовжує митець.

Серія робіт «Таємниця площин» із циклу «Симфонія візуальна» демонструють експерименти художника із увігнутим полотном, картоном, що  створює різні візуальні ефекти,  підсилені кольором, відносно тої чи іншої точки їх оглядання. Лінії у роботах Ярослава Качмара експресивно-медитативні, їхній ритм захоплює у якийсь незвіданий вир, спонукає до слідування за думкою майстра.

Для художника важливо дійти до найглибших цінностей оточуючого світу через живопис, графіку чи скульптуру.

У графічних роботах, особливо у техніці монотипії, композиціях 2006-2008 років, художник ніби зображує зародження якогось згустку, клубка думки, який поступово розгортається.  На великих площинах («Композиція», «Мотив»1995 р.) пан Ярослав створює складні композиції, у сіро-чорних тонах, із тонкою світлотіньовою модуляцією, де контрастує кожна лінія і площина.

У більш ранніх роботах ми можемо прослідкувати те, з чого починав автор на початку 90-их років у своїх філософских роздумах на площині, адже на виставці представлені роботи 1986-1987 рр.  За словами, Наталії Космолінської, яка відкривала виставку Ярослава Качмара, у цей період художник мав статус «затятого формаліста», і дуже складно було йому «пробиватися» на виставки, серед пануючого офіційного мистецтва.

«Художнику бракувало двовимірності полотна, тому виходить за межі звичайної живписної техніки. Кожен вид мистецтва, яким займається пан Ярослав, розкриває нові грані його творчості: графіка – лінію, живопис – колір і фактуру, кераміка – об’єм», – зазначила мистецтвознавець.

Незважаючи на те, що Ярослав Качмар є учасником понад 80 міжнародних виставок і симпозіумів, куратором міжнародних мистецьких проектів, більшість творів, що представлені на виставці, вперше вийшли за межі майстерні, завдяки куратору виставки Анні Сидоренко, яка власноруч відбирала роботи.

За словами Романа Филипчука, відомого диригента, і друга художника, Ярослав Качмар невтомно працює, у його майстерні багато творів, яких ще ніхто не бачив.

«У них нема жодної прив’язки до літератури, це чиста форма і колір. Пан Ярослав є одним із дуже потужних нонконформістських митців Львова», – зазначив Роман Филипчук.

Відкриття виставки супроводжувалося музичною імпровізацією, що створювало дуже легку атмосферу мистецького свята, та надихало до огляду виставки.

Мар’яна МАКСИМІВ

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: