МВФ радить Україні впорядкувати ринок цінних паперів

Місія МВФ з технічної допомоги в питаннях боротьби зі зловживаннями та розкриття інформації вивчила ситуацію на ринку цінних паперів в Україні та оприлюднила звіт з рекомендаціями щодо розв'язання існуючих проблем.

Документ оприлюднений сьогодні на офіційному сайті МВФ.

"Українська нормативно-правова база щодо зловживань на ринку та розкриття інформації емітентами цінних паперів має суттєві прогалини, негативний вплив яких посилюється недостатніми наглядовими, слідчими та правозастосовними повноваженнями Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР)", - зазначається в документі.

Це, на переконання Місії Фонду, сприяє "загальній відсутності прозорості на ринку та широкому поширенню неправомірних дій, у тому числі, шляхом випуску й продажу "фіктивних" цінних паперів".

Для подолання цих проблем, українське законодавство має бути приведено у відповідність з міжнародними стандартами, щоб забезпечити НКЦПФР достатніми засобами для розкриття більш детальної інформації та боротьби зі зловживаннями на ринку, наголошується у звіті.

У цьому зв'язку в МВФ звертають увагу на проект законодавчих пропозицій, який підготувала НКЦПФР з урахуванням відповідного законодавства Європейського Союзу.

У документі докладно розглядаються чотири основних аспекти, спрямовані на вирішення цих питань. Зокрема, йдеться про необхідність не тільки прийняти підготовлені НКЦПФР законопроекти, але сформувати "узгоджену основу" з іншими законами. Окрема увага звертається на те, що вимоги до розкриття інформації емітентами цінних паперів мають відповідати міжнародним нормам, передусім, європейським стандартам.

Також, розглядається поточна ситуація та прописуються рекомендації в питаннях зловживання на ринках, а також щодо наділення контролюючих органів відповідними повноваженнями для проведення розслідування та застосування адміністративних покарань і накладання санкцій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: