Сейм Польщі прийняв резолюцію про «геноцид» поляків у Волинській трагедії

Польський сейм затвердив резолюцію, якою встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян II Речі Посполитої в період Другої світової війни.

Польський сейм затвердив резолюцію, якою встановив 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого проти громадян II Речі Посполитої в період Другої світової війни, передає Інтерфакс-Україна.

Як повідомляє Telewizja republika, загалом у голосуванні взяли участь 442 депутати сейму, із них 432 - проголосували «за», 10 осіб - утрималися.

Як повідомлялося раніше, у документі, прийнятому в першому читанні, зазначено, що під час Другої світової війни на так званих кресах, тобто окраїнних територіях тодішньої Польщі, змагалися два тоталітаризми - німецький із радянським.

Діяльність III Рейху і Радянського Союзу сприяла розпалюванню ненависті на національному і релігійному ґрунті. У постанові згадуються даремні спроби представників польської підпільної держави порозумітися з українськими організаціями.

У затвердженій комісіями в першому читанні постанові зазначено, що в липні 1943 року настала кульмінаційна хвиля злочинів, які вчинили ОУН, УПА та СС «Галичина». В результаті геноциду в 1943-1945 рр. вбито понад 100 тис. громадян Речі Посполитої.

Як зазначено в затвердженій у першому читанні постанові, у Волинській трагедії гинули представники й інших націй, також українці, які ставали на захист жертв. Сейм висловлює вдячність таким людям і закликає президента віддати їм честь та нагородити державними нагородами.

Водночас у постанові зазначено, що, нагадуючи про злочини українських націоналістів, не можна промовчувати про польські акції відплати, в яких також гинуло цивільне населення. «Рішення висловлює солідарність з Україною, яка бореться із зовнішнім агресором за соборність та незалежність, а також наголошує: виключно правда - це шлях, що веде до поєднання», - йдеться в повідомленні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: