Українські банки за півроку отримали 9,2 мільярда гривень збитку

Збиток залишився на рівні минулого місяця, більше 75% банків вже демонструють позитивний фінансовий результат.

Українські банки зафіксували 9,2 мільярда гривень збитку за підсумками першого півріччя поточного року. Якщо порівнювати з минулим 2015 роком, то збиток скоротився в три рази. Більш того, червень став другим місяцем поспіль, коли в цілому банківська система показала хоч і незначний, але позитивний фінансовий результат, який цього разу склав 50 мільйонів гривень.

Як відзначає НБУ, це результат діяльності «живих» банків, за винятком неплатоспроможних (даних за ними регулятор не наводить).

Регулятор відзначає, що з початку 2016 року скоротилися як доходи, так і витрати банків (порівняно з січнем-червнем-2015). Причому, витрати зменшувалися швидше, ніж доходи – на 25%, до 97,2 мільярда гривень проти 13%, до 88 мільярдів гривень відповідно.

Скорочення доходів обумовлено отриманим збитком від торговельних операцій на 1,8 мільярда гривень (за перше півріччя 2015 року – прибуток 9,4 мільярда гривень) і зменшенням інших операційних доходів на 1,4 мільярда гривень. Одночасно комісійні доходи зросли на 0,9 мільярда гривень.

За даними НБУ, витрати банків скоротилися, в першу чергу, за рахунок скорочення обсягу відрахувань у резерви майже в три рази - до 20,4 мільярда гривень (на 1 липня 2015 року – 58,9 мільярда гривень).

Нацбанк нагадує, що в травні банки вперше показали прибуток в 2,1 мільярда гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: