Російських спортсменів не допустили на Олімпіаду: що насправді мав на увазі МОК

Прапори МОК і Росії
Прапори МОК і Росії / rio2016.rsport.ru

«Російські спортсмени із будь-яких 28 олімпійських видів спорту повинні взяти на себе відповідальність у рамках колективної відповідальності із метою захисту довіри до Олімпійських змагань, і «презумпція невинуватості» не може бути застосована до них».

Такими словами Міжнародний олімпійський комітет підвів проміжну риску під декількамісячним скандалом довкола вживання допінгу російськими спортсменами під час Зимових олімпійських ігор у Сочі 2014 року. Це рішення є важливим, адже остаточно визначає позицію Комітету щодо участі спортсменів із Росії в Олімпіаді, що розпочнеться у Ріо-де-Жанейро вже за 11 днів. На цей момент жоден із заявлених на змагання росіян не має права виступити на них.

Така інформація дещо дисонує із повідомленнями, що їх вчора поширювали чимало інформаційних агенцій і порталів. Йдеться про те, що «МОК не підтримав недопуск усієї російської делегації до Олімпійських ігор». Ця інформація є правдивою, але лише частково відтворює сенс кінцевого рішення Комітету.

Rio-2016 / olympic.org

Rio-2016 / olympic.org

Звідки скандал?

Тиждень тому, 18 липня, Міжнародна антидопінгова агенція (WADA) закликала Міжнародний олімпійський комітет заборонити будь-яким російським спортсменам виступ на будь-яких інтернаціональних змаганнях, зокрема, Олімпійських іграх 2016 у Ріо-де-Жанейро. Ця ініціатива спиралася на попереднє дослідження агенції щодо вживання росіянами допінгу під час Олімпіади в Сочі: було знайдено підтвердження того, що цьому сприяла ФСБ та Національний олімпійський комітет Росії (РОК). Рішення підтримали НОК ряду країн.

У неділю 24 липня МОК заслуховував доповідь представника WADA Професора Річарда МакЛарена і президента РОК Олександра Жиркова. Представник агенції наполягав, що результати розслідування не є повноцінними, адже чимало матеріалу досі не опрацьовано. Натомість президент РОК обіцяв цілковиту підтримку детективам і запевнив, що останні шість місяців усі російські спортсмени проходили допінгові проби у незалежних іноземних установах і лабораторіях.

МОК взяв до уваги, що остаточного результату розслідування не буде найближчим часом, але був змушений винести рішення щодо участі російських спортсменів в Олімпійських іграх 2016 року, адже до їх старту залишається лише 11 днів.

Чи допустив МОК Росію до Олімпійських ігор?

Міжнародний олімпійський комітет не побачив підстав для дискваліфікації Російського олімпійського комітету. Але для підтримки довіри до Олімпійських змагань, а також боротьби із нечесною конкуренцією у спорті, функціонери Комітету вирішили на цей момент анулювати ліцензію для участі у змаганнях у Ріо будь-яким російським спортсменам. У цьому рішенні МОК керувався принципом «колективної відповідальності». Тому не допущені не тільки спортсмени тих 20 видів, у яких було зафіксовано вживання допінгу росіянами, але усі представники Росії в усіх 28 олімпійських видах.

Можливість повної дискваліфікації російської збірної із того чи іншого виду спорту МОК залишив за Міжнародними асоціаціями із цих видів спорту. До прикладу, Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій вже заборонила усім російським легкоатлетам брати участь у змаганнях у Ріо, незалежно від того, вживали вони допінг чи ні. Тобто, імовірно, що найближчим часом ми дізнаємося про нове рішення якоїсь іншої міжнародної асоціації щодо недопуску російської збірної до Олімпіади.

Натомість у МОК врахували право на природню справедливість і право на особистий захист. Тому російські спортсмени, які отримали ліцензію на участь у змаганнях у Ріо (крім легкоатлетів), за час до Олімпійських ігор можуть довести відсутність факту вживання допінгу у своїй біографії. Зазначимо, що російські спортсмени, яких колись було викрито у цьому, не мають право на участь в Олімпіаді. Це жорстке рішення, оскільки зазвичай дискваліфікація МОК має термін давності і колись спіймані на допінгу спортсмени отримували право знову змагатися.

Голова МОК Томас Бах / leadercall.com/

Голова МОК Томас Бах / leadercall.com/

Які вимоги має виконати російський спортсмен, аби поїхати до Ріо?

МОК дозволить російським спортсменам взяти участь в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро, якщо ті виконають такі вимоги:

- якщо можливість допуску підтвердить Міжнародна асоціація (МА) із того виду спорту, в якому виступає атлет:

  • МА мають керуватися критеріями WADA та МОК;
  • тестування допінгу Національною асоціацією не може вважатися достатнім;
  • МА мають проводити індивідуальні тести та враховувати особливості виду спорту;
  • МА мають враховувати результати (імена та показники) розслідування WADA;
  • у разі виявлення факту вживання допінгу, МА мають застосовувати санкції до усієї Національної асоціації;

- якщо ніколи не було виявлено факту вживання допінгу цим спортсменом;

- якщо результати аналізу були підтверджені незалежним міжнародним експертом.

При цьому допінг-проби усіх російських спортсменів будуть обов’язково піддавати додатковому тестуванню.

МОК продовжує боротьбу із допінгом, підтримує подальше розслідування WADA і зобов’язується переглянути світову антидопінгову систему.

Чи підтримала рішення МОК Україна?

Національний антидопінговий центр України підтримав ініціативу недопуску Національного олімпійського комітету Росії до участі в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро. Відповідний лист від цієї організації до президента МОК Томаса Баха.

У свою чергу, Національний олімпійський комітет України утримався від коментування такої ініціативи. Водночас російські медіа активно тиражують слова першого віце-президента Федерації спортивної боротьби Росії Георгія Брюсова, що він знає, що голова українського НОК Сергій Бубка підтримає Росію на недільному голосуванні. «Сергій Бубка на нашому боці», – зазначив Брюсов в ефірі російського спортивного каналу «Матч-ТВ».

Сам Бубка своєї позиції щодо цього поки не озвучував, а поіменні результати голосування МОК не оприлюднив.

Голова НОК України Сергій Бубка / olympic.org

Голова НОК України Сергій Бубка / olympic.org

Реакція та майбутнє російських спортсменів

Міністр спорту Росії Віталій Мутко визнав рішення МОК об’єктивним і подякував за допуск РОК до Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро. Натомість він зазначив, що це рішення все одно є достатньо жорстким, оскільки заборона точно сягає усіх спортсменів, які коли-небудь були викриті у вживанні допінгу. Зазвичай це стосується найближчого минулого. Мутко пообіцяв допомогу WADA у розслідуванні та справедливе покарання тим, чию провину буде доведено.

Так чи інакше, на сьогоднішній день жоден російський спортсмен не має права брати участь в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро, які стартують за 11 днів. Мало хто має сумніви у тому, що хтось із представників збірних Росії таки доведе свою непричетність до вживання допінгу і поїде до Бразилії. Але, цілком імовірно, на 31-их Олімпійських іграх світова спільнота має усі шанси побачити найменшу за чисельністю російську команду за усю історію.

Зрештою, розслідування WADA триває. І нові сенсації на нас можуть чекати вже після змагань у Ріо.

Михайло ДРАПАК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: