«Волонтерська сотня УКУ» відправила на передову вже другий мобільний прально-банний комплекс

Вже вдруге «Волонтерська сотня УКУ» розробила для українських бійців у зоні військових дій саморобний мобільний прально-банний комплекс.

Під час урочистого вручення інженери запустили комплекс і показали його в роботі. Про це повідомили в ЛМР.

Комплекс створили на базі військового ЗІЛ-131, встановивши резервуари з водою, пральні машинки, котел та кабіни для душу. У ній зможуть митися від 10 до 20 солдат. Мобільний комплекс є непомітним і швидко пересуватиметься у випадку раптового обстрілу на передовій. «Волонтерська сотня» передала його одній з військових бригад Західного регіону, яка з мотивів конфіденційності не хоче про себе повідомляти.

Над оснащенням цього комплексу почали працювати ще восени. Роботи від проектування до запуску тривали 2,5 місяця, і над ним працювали 20 людей, більшість яких з господарського відділу УКУ.  Інженерів Юрія Тинітовського і Назара Ястремського військові нагородили грамотами за концептуальну та фактичну роботу.

«До цього був задіяний весь наш колектив. Кожен у своїй сфері – столярна, малярна, електрична і сантехнічна роботи. Ми поєднували основну та волонтерську діяльність у позаробочий час. У цій машині можна і прати одяг, і митися.  Тут є дві душові кабіни та дві пральні машинки. Комплекс може працювати автономно з запасом води на 1000 літрів. У ній можуть одночасно митися двоє людей. Загалом запасу води вистачає на понад 20 солдат. Якщо подавати воду безперебійно з водовізної машини, то кількість людей, які зможуть помитися і випрати одяг, є необмеженою. Спочатку хотіли зробити електричний підігрів, але в польових умовах це могло бути задовго і складно. Тому вирішили поставити твердопаливний бойлер і використовувати солярку. Вода нагрівається досить швидко – перший цикл – 20 хвилин, а далі безперервний процес», – розповідає інженер Юрій Тинітовський.

«Ми маємо штатні мобільні комплекси, але в такій розробці я бачу вперше. Тут продумано все до деталей. Вона краща за стаціонарні, оскільки оснащена душовими кабінами і сучасними пральними автоматами. Автомобіль може заїхати в будь-яку точку військових дій. Ми направимо її туди, де буде військова частина», – зазначив один із військових офіцерів.

За словами координатора «Волонтерської сотні» о. Петра Терлецького, гроші на виготовлення цього комплексу зібрали з аукціону творів мистецтва, добровільних пожертв церковних парафій. Левову частину фінансів внесла Львівська бізнес-школа.

«Така машина коштує близько 110-115 тис грн., роботи над якою коштували б ще четверту частину цієї вартості. Наші волонтери уважні до потреб армії і швидко зреагували. Через недостатнє матеріальне забезпечення наші бійці не мають не випрати одяг і помитися. Особливо складно у холодну пору року. Ми розробили мобільну машину, яка швидко пересувається і може в разі обстрілу виїхати з передової», - розповів він.

Нагадаємо, перший мобільний комплекс для прання волонтери облаштували і передали бійцям 66-го виїзного військово-польового госпіталю у Красноармійську ще минулої осені. У такій пральній машині можна розділити прання для звичайних хворих та хворих з гнійними травмами та інфекційними захворюваннями. Також можна сушити одяг. Однією з переваг мобільного прального приладу є можливість використання, окрім електромережі, ще й системи автономного живлення завдяки дизельним електрогенератором потужністю 6,4 кВт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: