Директор біржі «Львівська універсальна» почав здавати Онищенка

Один з фігурантів «газової справи Онищенка» погодився на угоду зі слідством. Ним виявився директор біржі «Львівська універсальна» Василь Пігуляк.

Про це повідомили в НАБУ.

Відомо, що Пігуляк організовував фіктивні аукціони з продажу газу на користь фірм, підконтрольних народному депутату Олександрові Онищенку. Директор біржі дав викривальні покази, чим допоміг розслідуванню корупційної схеми з перепродажу державного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування».

За даними слідства, підозрюваний не був причетним до заволодіння коштами від реалізації природного газу, а отримував грошову винагороду за організацію проведення та надання брокерських послуг на аукціонних торгах, які фактично не проводились. Йому було інкриміновано злочини, передбачені ч.2 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією)  та ч.2 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального Кодексу України.

Підозрюваний повністю визнав провину та погодився співпрацювати у викритті кримінальних правопорушень. Відповідно до угоди з прокурором САП,  передбаченої чинним кримінальним процесуальним законодавством,  йому було визначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 6800 гривень, позбавлення волі на 2 роки з позбавленням права обіймати посади, пов’язані з організацією торгів, в органах державної влади, місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях на один рік зі штрафом в розмірі 4250 гривень.

Оскільки інкриміновані правопорушення є злочинами середньої тяжкості, а також враховуючи активну співпрацю зі слідством та інші пом’якшуючі обставини, 18 липня 2016 року Шевченківський суд Львова звільнив засудженого від  відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з іспитовим строком тривалістю один рік.

Крім того, згідно з рішенням суду від 20 липня 2016 року, Пігуляка В.М. було також звільнено від кримінальної відповідальності за створення злочинної організації – відповідно ч.2. ст. 255 КК України. Дана стаття передбачає, що особа (крім організатора або керівника злочинної організації) звільняється від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого частиною першою цієї статті, якщо вона добровільно заявила про створення злочинної організації або участь у ній та активно сприяла її розкриттю.

Нагадаємо, що 15 червня 2016 року НАБУ та САП заявили про викриття організованого злочинного угруповання, що завдало збитків державі у розмірі понад 3 млрд грн внаслідок спільної діяльності на підставі угод, укладених з ПАТ «Укргазвидобування». Відповідно до доказів, отриманих під час досудового розслідування кримінального провадження, організатором корупційної схеми є Олександр Онищенко, якого Верховна Рада України 5 липня позбавила недоторканності, а також проголосувала за його затримання та арешт. Усього в рамках даного кримінального провадження було затримано 12 підозрюваних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: