Зволікання не зупинить Путіна, – військовий експерт

0908

Ситуація на сході України загострюється, кількість обстрілів зростає, з обох боків фронту говорять про наступ, що готується. Тим часом секретар Ради національної безпеки та оборони говорить про ймовірність запровадження воєнного стану. Наскільки такий сценарій реальний і чи не є заява Турчинова черговою політичною бульбашкою ІА «Дивись.info» запитала у військових експертів.

Ситуація на сході України загострюється, кількість обстрілів зростає, з обох боків фронту говорять про наступ, що готується. Тим часом секретар Ради національної безпеки та оборони говорить про ймовірність запровадження воєнного стану. Наскільки такий сценарій реальний і чи не є заява Турчинова черговою політичною бульбашкою ІА «Дивись.info» запитала у військових експертів.

Анатолій Лопата, український військовий діяч, колишній начальник Генерального штабу Збройних Сил України – перший заступник міністра оборони України, генерал-полковник:

maxresdefault

– Немає сумніву, що воєнний стан буде введений обов’язково, якщо на сході України будуть відбуватися ті ж події, які ми засвідчуємо сьогодні. Введення надзвичайного стану в Україні, я вже не кажу воєнного стану в деяких областях – це було доречно вже давно, якщо не два роки тому. Ми знаходимося у невизначеному становищі, тому що фактично усі кажуть: там йде війна. Але війна обумовлює собою відповідні законодавчі акти держави, відповідну діяльність уряду, президента, які беруть на себе якісь повноваження. Все це вже  давно засвідчено досвідом ведення бойових дій і прописано у діяльності президента і уряду, але водночас ми обходимося терміном не війна, а АТО. Можливо, це доцільно через обставини, в яких перебуває Україна в стосунках із західними державами. Якщо ми на сьогоднішній день хочемо вистояти, то треба, мабуть, покладатися як на Мінські угоди і дивитися, що вони нам можуть дати, а вони нам сьогодні нічого не дають, окрім загострення, так і думати наперед. Думаю, що президент, уряд, Верховна Рада визначаться. Є таке відчуття, що вони від цього не відійдуть, тому що Рада безпеки і оборони вже дозріла до того, що оприлюднила через секретаря Ради національної безпеки і оборони Турчинова можливість введення такого заходу.

Ігор Козій, військовий експерт Інституту євроатлантичної співпраці:

maxresdefault (1)

– Цю заяву зробив не секретар РНБО, її зробив політик. Якщо кожен народний депутат чи посадовець робитиме такі заяви, то це свідчить тільки про чергову спробу політичної сили привернути до себе увагу. Що стосується військового боку справи, то так, є закон про воєнний стан. Чи то на жаль, чи на щастя, у військових немає досвіду керування військовим станом. Однозначно при проведенні військових навчань цю процедуру треба відпрацьовувати. Чи буде це відпрацьовано у масштабах всієї України чи лише певного регіону, повинен вирішувати головнокомандувач.

Однозначно, що подібну заяву мав би робити президент, а не посадова особа, яка лиш фіксує рішення РНБО чи відповідний указ президента.

Водночас підстави говорити про запровадження воєнного стану сьогодні є. Ці підстави – це анексія Криму, окупація територій на сході України Російською Федерацією. Під що тільки цю окупацію не маскують – і під повстання, і громадянську війну. Але є зафіксований факт, що РФ зі своє території використовує і техніку, і війська. Чому влада грає у такі ігри, до цього часу мені незрозуміло. Чому досі факт окупації частини Донецької та Луганської областей, Верховна Рада не зафіксувала?

Якщо Україна обрала сценарій вирішення цього конфлікту мирним шляхом, то до кінця треба бути послідовними. Доки не буде вирішено питання економічної та інформаційної безпеки, важко впроваджувати військовий стан. Наприклад, якщо у Криму з часів Леоніда Даниловича  російські засоби масової інформації робили що завгодно, і це не кажучи нічого про російський флот. То ясно, що про жоден успіх не може бути й мови. Однозначно, треба все робити для того, щоб посилити можливість України захищати свій економічний, інформаційний простір, економічні інтереси. А це має вилитися в посилення обороноздатності держави. Нам не потрібно ходити по світу і просити подачки у вигляді, наприклад, джавелінів. У нас є свої підприємства, зрештою є можновладці, чиї промислові потужності можна використовувати задля захисту українських державних інтересів. Зволікання не зупинить Путіна.

– Чи не є заява про введення воєнного стану лишень черговим політичним приводом?

Анатолій Лопата:

– Звісно, є політичний мотив. Сьогоднішня політика держави підлаштовується під вплив третіх сторін, мається на увазі Євросоюз і Сполучені Штати Америки. Звичайно, політична складова тут є і вона не може не бути. Обов’язково треба прислухатися до тих, хто допомагає Україні фінансово, матеріально вистояти у цій боротьбі.

Ігор Козій:

– Заява була зроблена, найімовіріше, щоб показати вплив Народного фронту або бажання брати більш активну участь у тих процесах, які відбуваються. Це впливає на рейтинги.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: