Чи штовхає Дубневич силоміць громаду на об'єднання, нехтуючи думкою населення

Богдан Дубневич
Богдан Дубневич / pravda.com.ua

Народний депутат Богдан Дубневич за допомогою тиску на депутатів сільської ради Лисинич намагається змусити громаду села приєднатися до об'єднаної територіальної громади із центром у Пустомитах. При цьому більшість населення виступає проти об'єднання.

Про це кореспонденту «Дивись.Info» повідомив громадський активіст Лисинич Степан Хомуляк.

За його словами, громада села виступає за об'єднання із громадою Сорок-Львівських. Відповідна зміна була свого часу зафіксована у перспективному плані децентралізації Львівської області. Але зрештою в Офісі реформ змінили думку.

«25 травня у Львівській обласній раді було громадське обговорення децентралізації, на якому розглядали Пустомитівський район: тоді я дізнався, що в нашого офісу реформ є варіант створити одну територіальну громаду – Пустомитівську. Раніше я знав, що має бути 10, далі – 4. Тепер несподівано дізнався, що є одна», – пояснив Степан Хомуляк.

Відтак у селі Лисиничі громадський актив ініціював громадські обговорення цього процесу, які було заплановано на 17 липня. За словами Степана Хомуляка, на слухання запросили і мешканців села, і депутатів сільської ради. З усіх обранців прийшов лише один. На цьому обговоренні були присутні 64 особи. Але для них так і не відкрили Народний дім, тож засідання проводили на вулиці.

Зрештою нові громадські обговорення призначили на неділю 24 липня. При цому, в один день засідання мали відбутися у селах Підбірці і Лисиничі. На зустріч приїхали народний депутат України Богдан Дубневич і представник Інституту регіональних досліджень Андрій Кудлатий. У Підбірцях громада більшістю підтримала об'єднання із Пустомитівською громадою. На думку Степана Хомуляка, так сталося тому, що люди там менш поінформовані, ніж у Лисиничах.

Зрештою за декілька годин засідання відбулося і в Лисиничах. На ньому Богдан Дубневич запевняв, що об'єднаня із Пустомитами піде на користь селу, і також нагадував, що він «дбає про Лисиничі», адже тут живуть його виборці. Тут громада абсолютна більшість не підтримала варіант об'єднання із пустомитівською громадою.

«Я не певен, що Богдан Дубневич на час прийняття рішення ще був у залі. Оскільки під час обговорення один із присутніх поставив йому питання щодо статті у газеті «Експрес», в якій йдеться про начебто привласнення ним мільярдів. Здається, після цього він залишив залу», – пояснив Степан Хомуляк.

Поки Богда Дубневич публічно не коментував це рішення мешканців Лисиничів. Але у них залишається побоювання, що візит нардепа був недаремним і «потрібне» рішення так протиснуть через депутатів сільської ради (частина з яких на обговоренні підтримала саме Пустомити). За словами Хомуляка, на це вказують декілька припущень і фактів:
– депутати сільради збираються робити опитування серед мешканців села щодо цього об'єднання;
– представники Лисинич звернулися за протоколом громадського обговорення у Підбірцях, але він ще не готовий, його не подали і показувати не хочуть;
– на засіданні у Лисиничах зареєструвалися люди, які реєструвалися і на засіданні у Підбірцях.

Громадські активісти звернулися по допомогу до очільника Львівської ОДА Олега Синютки. Він запропонував представнику офісу реформ Корецькому переглянути перспективний план щодо об'єднання із Сороками-Львівськими. Нині триває прорахунок перспектив.

На думку Степана Хомуляка, об'єднання Лисинич у громаду із Сороками-Львівськими має велику перспективу: Сороки-Львівські мають вихід до київської траси, Лисиничі – можливість розвивати промислову зону і вихід до кільцевої.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: