Львівська політехніка пропустила своє 200-річчя

00046_politeh2

Випускники національного університету «Львівська політехніка» з’ясували, що університет був заснований на 28 років раніше, ніж це вважалося досі. Виявилося, що 200 років з дня відкриття минуло ще у березні цього року

, пише Zaxid.net

Довгий час вважали, що «Львівська політехніка» заснована в 1844 році, після того, як австрійський імператор Фердинанд І дозволив створити у Львові Цісарсько-королівську технічну академію. Однак проведене випускниками університету дослідження виявило, що днем заснування «Львівської політехніки» можна вважати 7 березня 1816 року. Тоді ж попередник Фердинанда I австрійський імператор Франц І дозволив відкрити у Львові Реальну школу.

Наразі керуючий справами «Львівської політехніки» Роман Корж готує аналітичні матеріали про нове відкриття. За його словами, дослідження було ініціативою асоціації випускників університету. Справу почали ще кілька років тому, але в останні два працювали особливо інтенсивно, оскільки використовували австрійські архіви. У них і знайшли матеріали, які свідчили, що «Львівська політехніка» є наступником Реальної школи, заснованої 1816 року. У цьому закладі також читали технічні дисципліни.

Під час засідання вченої ради «Львівської політехніки» прийняли рішення почати історію університету з моменту створення Реальної школи. Приміщення, у яких проходили заняття, на жаль, не збереглися. Розташовувалася школа на вул. Театральній на місці нинішнього ринку «Вернісаж» та Національного музею. Грандіозне святкування ж 200-річчя навчального закладу запланували на листопад цього року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: