У центрі Львова відбулась акція з профілактики гепатиту С

У межах відзначення Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами, сьогодні, 28 липня, біля пам’ятника Т.Г. Шевченку (пр. Свободи) відбулась акція «Гепатит С: вимагаємо ефективного лікування!».

Акцію провели, аби пояснити небезпеку захворювання і нагальну проблему щодо необхідності виділення бюджетних коштів на лікування вірусного гепатиту С. Таку акцію проводять уже шостий рік поспіль.

Зокрема, у мобільній амбулаторії БФ «Салюс» (Іveco АА 5396 ОР) безоплатно тестували за допомогою експрес-тестів. Таких тестів виділили 160. Після виявлення позитивного результату, медичний працівник  консультував щодо діагностики і лікування гепатиту С, розповідав маршрутизацію пацієнта, можливість отримувати кошти за рахунок державної програми.

Як розповіла Леся Королюк, лікар-інфекціоніст першої клінічної лікарні ім. Князя Лева, головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я ЛМР з інфекційних захворювань,  основні способи зараження гепатитом В і С – через кров, і ризик підстерігає нас будь-де, бо по-суті, інфікуватися можна невидимою краплею крові. Також інфікуватися можна від матері до дитини, а також – статевим шляхом.

У Львові на обліку перебуває 569 хворих на гепатит С, з них потребує терапії 250 осіб, негайної терапії –117осіб. За статистикою, приблизно 10% населення України інфіковані гепатитом С, однак люди часто про це не знають, оскільки немає видимих ознак захворювання. А от супутніми ознаками захворювання можуть бути алергічні висипання, загальна втома, проблеми шлунково-кишкового тракту тощо. Тому, як наголосила Леся Королюк, люди  самі мають свідомо ставитись до свого здоров’я, прийти у кабінет інфекціоніста, до сімейного лікаря і обстежитись, проконсультуватись.

Як зазначають організатори, лише 10% хворих гепатитом С, які потребують термінового лікування, можуть отримати його за державні кошти. За офіційними даними, на диспансерному обліку в Україні перебуває 73 тис. хворих на вірусний гепатит С, з них не менше 40 тис. потребують термінового лікування. За оцінками ВООЗ, понад 5% людей в Україні інфіковані ВГС, а це понад 2 мільйони громадян. Станом на жовтень 2015 р. у Львівській області на диспансерному спостереженні з діагнозом «Хронічний вірусний гепатит «С»» перебувало 1146 пацієнтів, з них потребувало лікування 560 хворих. Запланованих на закупівлю за державний кошт 6,1 тис флаконів новітнього препарату Софосбувір може вистачити на 2 000 стандартних курсів лікування. Така кількість пацієнтів, які зможуть отримати лікування, аж ніяк не зможе зупинити епідемію в Україні. За найоптимістичнішими прогнозами, лише один із 20 хворих, які вже зараз за станом здоров’я негайно потребують лікування, зможе його отримати за державні кошти.

Володимир Зуб, начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради, наголосив на тому, що Державна цільова соціальна програма профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів на період до 2016 р., затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2013 р., є строковою та у цьому році завершує свою дію, а відтак, закінчиться можливість використання державних коштів на подолання епідемії. Держава повинна пам’ятати, що захист населення від інфекційних хвороб є одним із пріоритетних напрямів її діяльності.

Як зауважила Ірина Сенюта, президент ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», на місцевому рівні розпочато процедуру відкритих торгів на закупівлю лікарських препаратів на виконання Рішення Львівської обласної ради від 16.02.2016 р. Закупівля препаратів має бути здійснена, аби пролікувати 22 особи, які хворі на гепатит С і підпадають під дію обласної програми.

Ситуація з епідемією ВГС стає все загрозливішою і зрозуміло, що лише поєднання коштів державного і місцевого бюджетів зможуть сприяти лікуванню більшої кількості мешканців, зазначають організатори.

Організаторами акції є ВГО «Фундація медичного права та біоетики України», Альянс громадського здоров’я, ЛОБФ «Медицина і право» спільно з Управлінням охорони здоров’я Львівської міської ради, Департаментом охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації, БФ «САЛЮС», Комісією з питань охорони здоров’я Громадської ради при Львівській обласній державній адміністрації з метою  донесення до органів влади і ЗМІ нагальної проблеми щодо необхідності виділення бюджетних коштів на лікування вірусного гепатиту С (ВГС).

Довідка

У світі понад 150 млн. людей інфіковані гепатитом С. Небезпека розповсюдження епідемії в Україні посилюється в умовах економічної кризи та військових дій на сході країни. Одним з пріоритетних напрямків діяльності Альянсу громадського здоров’я та партнерів є боротьба з поширенням епідемії вірусного гепатиту С в Україні та забезпечення діагностики та лікування ВГС для уразливих груп та населення загалом. У 2015 році Альянс розпочав першу програму лікування препаратом нового покоління – софосбувіром, якою планується охопити до 2000 осіб. 203 пацієнти вже успішно завершили курс лікування! За стандартом, через 12 тижнів після закінчення терапії, пацієнти мають пройти контрольне обстеження – за його результатами у 90% вірус гепатиту С більше не визначається. Це величезний крок вперед порівняно зі старими схемами лікування (пегінтерферон + рибавірин), коли позитивний результат не перевищував 50%. У 2014 році Альянсу вдалось домовитись з компанією-виробником про кардинальне зниження ціни, що дало змогу вперше в Україні закупити софосбувір за ціною 900 доларів США/курс.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: