Хто стане новим послом РФ в Україні?

Якщо кандидатуру повпреда в РФ у Приволзькому федеральному окрузі Михайла Бабича буде запропонована на посаду посла РФ в Україні, то це буде зроблено не з метою його призначення, а з метою відхилення цієї кандидатури українською стороною та ескалації конфлікту в двосторонніх відносинах, переконані політологи.

«Якщо ні, то, напевно, не для того, щоб він був призначений, а для того, щоб Київ усунув цю кандидатуру. Тому що, я думаю, всім зрозуміло, якою роботою може займатися відставний полковник, у якого більше адміністративний та військовий досвід, я вже не кажу про роботу в спецслужбах, ніж дипломатична робота. Навряд чи він буде миротворцем», – сказав агентству «Інтерфакс-Україна» у п'ятницю директор центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Швидше за все, тут розрахунок може робитися на те, щоб офіційно відмовили, і це стало приводом для чергового скандалу і конфлікту в двосторонніх відносинах», – наголосив політолог.

На його думку, найближчим часом найімовірнішим варіантом є збереження відносин між Україною і РФ на рівні тимчасово повірених, «тобто офіційних послів не буде як з нашого боку, так і з російського». Водночас В. Фесенко зазначив, що не впевнений в цьому на 100%.

Політолог також висловив припущення, що інформація про прийдешнє призначення Бабича може бути зондуванням реакції української сторони і нагадав, що аналогічна ситуація була з колишнім уповноваженим з прав людини в Росії Володимиром Лукіним у 2014 році, який так і не був призначений на місце Михайла Зурабова. «Такі самі чутки були на початку 2014 року, що наступником Зурабова буде Лукін, який був на переговорах у Києві в лютому 2014 року, але його так і не було призначено, хоча чутки теж були завзяті та джерела були дуже обізнані, але ситуація змінилася. Так і тут, ось може, оцінять ситуацію, і не висуватимуть», – висловив припущення політолог.

Натомість директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов переконаний, що якщо вже йдеться про висунення М. Бабича на посаду посла, то «його буде призначено - в Росії по-іншому не буває».

«Що стосується отримання агремана, то тут ситуація непроста, оскільки Бабич виходець із силових структур і так просто дати йому агреман українське вище політичне керівництво, напевно, не зможе... Оскільки, може бути, у висуненні такого дипломата-силовика є певною мірою і провокативна складова з боку Росії, яка полягає в тому, щоб спровокувати деякі емоційно та радикально налаштовані групи всередині влади і серед громадськості на ненадання агремана і на розрив дипломатичних відносин або введення візового режиму», – зазначив Карасьов.

Це, на його думку, зможе «розв'язати руки» РФ, щоб діяти стосовно України «більш жорстким, не виключаю навіть силовим способом, якщо до того часу ситуація з Мінськом так далі буде непевною і Росія втратить всяку надію, що ці Мінські угоди будуть реалізовані на російських умовах».

«Може бути, тому висунення на посаду посла Російської Федерації в Україні вихідця з силових структур, спецслужб, з КДБ і ФСБ, має характер такого троллінгу чи часткового троллінгу і часткової провокації», - резюмував Карасьов.

Як повідомлялося, в четвер Путін відправив у відставку посла РФ в Україні Михайла Зурабова. Тимчасовим повіреним у справах РФ в Україні був призначений Сергій Торопов.

У п'ятницю, за інформацією джерела в комітеті Держдуми РФ з міжнародних справ, на посаду посла РФ в Україні була внесена кандидатура Бабича.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: