Не треба Україні інших ворогів, коли самі українці українцям вороги, – ТОП-12 висловів митрополита Андрея

b5c48284a58241fdfa1dc088af637c51

Митрополит, граф, реформатор, меценат, праведник: сьогодні минає 151 рік з дня народження предстоятеля Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького – людини, яка все своє життя поклала на вівтар служіння Церкві і людству.

f5e579df9140509b67115fb56d807720

Майбутній Митрополит походив зі стародавнього українського сполонізованого графського роду. У ХІХ столітті Шептицькі стали франкомовними римо-католиками. Шляхетний рід отримав прізвище «Шептицький» від родового маєтку — села Шептиці (Шептич). При хрещенні майбутній митрополит отримав імена Роман, Александр, Марія. Його тато — граф Іван (Ян Кантій Реміґіан) Шептицький, мати — графиня Софія – донька славетного польського письменника Александра Фредро.

Андрей Шептицький був одним з найбагатших людей Галичини. У 1910 році лише на банківських рахунках Шептицького знаходилось біля 40 мільйонів крон (за тогочасним курсом це 10 мільйонів), а загальна вартість його капіталів оцінувалась у 611 мільйонів крон (152 мільйони доларів). На сьогоднішній день це становить приблизно 1,8 мільярда доларів. Більшість своїх статків митрополит витрачав на благодійність.

58ba30bc0e44fd3e4938469f5299ba78

ІА Дивись.info пропонує добірку найвідоміших висловів митрополита Андрея Шептицького.  Легше часом кров пролити в однiй хвилi ентузiазму, нiж довгi роки з трудом виконувати обов’язки, зносити спеку дня i жар сонця, злобу людей i ненависть ворогiв, брак довiр’я своїх i недостачу помочi вiд найближчих; i серед такої працi аж до кiнця виконувати своє завдання, не чекаючи лаврiв перед перемогою, анi винагороди перед заслугою!

ugkts1

Будьте взірцем, приймайте щодня св. Причастя, працюйте чесно в своєму покликанні i бiльш нiчого.

Недуга тіла повертає здоров’я душі.

Терпіння, недуги, сльози, бажання, молитви є також способом проливання крові. Дивним даром Божої благодаті вільно нам таким способом свою кров доливати до Христової чаші і тим способом доповняти те, що бракує Христовим страстям. Вільно своїми терпіннями завершувати Христове діло.

metsenat-e1438001833125

Тобі, бідна убога дитинко, що терпиш гіркі терпіння й болі, недуги, що лежиш у ліжку опущена, забута всіма, – тобі вільно приймати терпіння й терпіти так, що твоє ліжко стане неначе Христовим хрестом, на котрім розп’яте твоє тіло буде проливати свою кров разом з Ісусом за спасіння світу.

З усього вашого майна в хвилинi смертi залишиться вам єдине – те, що ви дали убогому!

Браття мої милі! Коли любите свої діти і свій нарід, коли дбаєте о щастє і здоровлє, жийте морально, не убивайте самі себе, не убивайте своїх дітей, не марнуйте неморальністю основних, фізичних сил народних! Бійтеся гріха, бійтеся дочасної і вічної кари Божої, бійтеся тих страшних наслідків, які наносить неморальність на кождого зосібна, на родину, на цілий народ!

Божественний закон є законом, а тому він є виявом Божої справедливості. Божественний закон пов'язаний із турботою про людство, а тому є виявом милосердя. Божественний закон вчить про необхідність відносин любові в сім'ї, в громаді, нації, людстві, церкві, — а тому є виявом любові. Також і християни божественним законом зобов'язуються бути справедливими, милосердними й люблячими.

Злочин, скоєний в ім’я патріотизму єсть тим більшим злочином проти народу, чим більше може подобатися, чим більше може бути приводом до похвалювання, до втіхи з того, що єсть злом. Кожний злочин патріотичний, чим більше може подобатися погано зрозумілому патріотизмові єсть спокусою, силою, котра бодай веде народ до такого стану, в котрім поняття добра і зла затираються, мішаються і заступаються взаємно. Дорогою тою, що низькому, погано зрозумілому і чуттєвому патріотизмові подобається, шириться зараза, що пожирає найліпші, бо найблагородніші народні сили.

Не треба Україні інших ворогів, коли самі українці українцям ворогами, що себе взаємно ненавидять і навіть не стидаються вже тої ненависти... Як довго у національних справах більше пам'ятати будуть українці на власне індивідуальне добро, так довго загальна справа не буде могти успішно розвиватися. Бо тої загальної справи просто не буде, бо не буде її в свідомості і в совісті людей.

Священик може в приватному житті мати політичні погляди. Може в приватнім житті бути політиком, але не сміє бути політиком ані в Церкві, ані в сповідальниці, ані в жоднім відношенні пароха до вірних.

2cebbf7ba8e5a173dbcdde7e204e6713

Чоловік лінивий, до праці тяжкий, буде тягарем і для родини, і для цілої громади; не лишень маєток змарнує, але через лінивство стане з часом нездатним до праці, бо за лінивством увійде в його душу всяка гниль і всяка нечистота моральна.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: