Спецоперація «Посадити Єфремова»: спроба номер 2 (Фото, відео)

original-1424077164

Сьогодні в Україні затримали колишнього голову фракції «Партія Регіонів» Олександра Єфремова, пише Дивись.info з посиланням на Генеральну прокуратуру.

«Взяли» високопосадовця часів Януковича в аеропорту Бориспіль при спробі вилетіти до Відня.

За попередньою інформацією, екс-регіонала підозрюють у посяганні на територіальну цілісність і недоторканість України.

До слова, це вже друга спроба посадити одіозного політика. Вперше Єфремова затримали в лютому 2015 року.

Тоді новий генеральний прокурор Віктор Шокін повідомив про затримання Єфремова за звинуваченням у зловживанні службовим становищем та службовому підробленні. Однак вже 31 березня Генеральна прокуратура України закрила кримінальне провадження проти колишнього голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді сьомого скликання Олександра Єфремова, відкрите за підозрою в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі та повернула екс-регіоналу заставу.

Водночас Солом’янський районний суд Києва переніс на 10 серпня розгляд справи проти Єфремова, екс-регіонала Олександра Стояна та екс-депутата від КПУ Сергія Гордієнка. Екс-депутатів звинувачують у сприянні прийняттю «диктаторських законів» 16 січня 2014 року.

Щодо сьогоднішнього затримання Єфремова, то про міру покарання говорити поки зарано, бо ж детальної інформації від Генпрокуратури ще немає. Її обіцяють оприлюднити пізніше.

«Говорити детально та конкретно по факт затримання Єфремова та обвинувачення, які йому інкримінують, важко, оскільки та інформація, що була оприлюднена Генпрокурором Ю.Луценко містить лише загальні фрази і вказує про те, що він був затриманий за підозрою у посягання на територіальну цілісність України. Які обставини вчинення дій, у яких звинувачують Єфремова, невідомо. Очевидно, що варто вести мову про те кримінальне провадження, яке було пов’язане із підтримкою чи іншими діями що стосувались подій березня 2014 року на Донбасі. Конкретніше - щодо проведення незаконних референдумів. Дане провадження розпочали ще практично два роки тому, але, скоріш за все, хід йому не давали з якихось політичних мотивів. Відтак можемо стверджувати, що обвинувачують Єфремова у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.110 ч.2 КК України, - Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років із конфіскацією майна.», - розповів у коментарі Дивись.info львівський адвокат Назар Олексюк.

efremov04

Фахівець певен, врто звернути увагу на те, що за даної кваліфікації обрання Єфремову запобіжного заходу у вигляді застави не виключається, адже в цьому випадку закон таке допускає. Якщо Єфремову знову оберуть заставу як альтернативний запобіжний захід (а його політичні союзники зможуть внести будь-яку за розміром, певен адвокат), то ми переконаємось у черговій недієвості українського правосуддя та правоохоронної системи.

«Варто додати, що Єфремова також звинувачували неодноразово у фінансуванні чи сприянні сепаратизму, однак в теперішньому обвинуваченні цього очевидно немає, адже таке фінансування є іншим злочином від того, в якому обвинувачують Єфремова, а саме передбаченим ст.110-2 КК України - фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, яка передбачає практично таке ж покарання як ст.110 КК України, за якою обвинувачують Єфремова. Не слід виключати, що обвинувачення саме за цією статтею (110-2) «приготовлене» до пред’явлення на той випадок, якщо все таки Єфремову вдасться вийти під заставу і його знову буде затримано. Думаю, що Генеральна прокуратура України має ще багато «епізодів обвинувачення» у своєму арсеналі, які слід пред’являти Єфремову поступово, в залежності від того як буде розвиватись першочергове обвинувачення та відповідне кримінальне провадження.», - пояснив  Назар Олексюк.

А от у соціальних мережах львівські громадські активісти вже заговорили про те, що посадити дерево, збудувати маєток і зловити Єфремова – це тріо завдань, які мають виконати всі куми Президента з прокурорськими амбіціями.

13735014_1086374161408992_5912797130008772119_o (1)

Водночас столичні політики, активісти та політологи покладають великі надії на те, що цього разу Єфремов таки відповість за свої вчинки.

«Затримання духовного натхненника ЛНР Олександра Єфремова Генпрокуратурою прекрасно. «Батько російської демократії» і за сумісництвом один із стовпів режиму Януковича повинен був сидіти вже давно. Минулого разу не вийшло. Сподіваюся, цього разу вийти під заставу не вийде. На руках Єфремова і його ставлеників кров тисяч українських громадян.», - написав на своїй сторінці у соціальній мережі відомий український політолог Тарас Березовець.

Підготував Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: